Owe Nilsson: Liberalernas Gulan Avci hycklar om Förintelsen

Det går inte att både hylla Livia Fränkels sommarprat och samarbeta med Sverigedemokraterna. Owe Nilsson finner en inkonsekvens bortom det anständiga i partisekreterarens twittrande.

ANNONS

Vid det här laget har vi gått igenom en rad skiftande faser i förhållandet till Sverigedemokraterna.

Från 90-talets förakt för skinnskallarnas läderstövlar och heilande, ett förakt som dock bars upp av förvissningen att de egentligen inte var något att bry sig om, till förvåningen att de visst trots allt var det, till det öppna avståndstagandet och tydliga försäkran om att aldrig samarbeta, samtala, samverka, samregera, till anpassningen, efterapningen och tillvänjningen, till svikna löften till förintelseöverlevare och regeringsunderlag.

Nu tycks vi befinna oss i nästa fas: trötthet och känslan att det inte längre är meningsfullt att bry sig.

Exemplen på vad SD egentligen är för ett parti är legio. Antalet medlemmar i olika positioner som blivit påkomna med öppen nazism, rasism och antisemitism, (tydligen har de bara råkat söka till just detta parti) kan räknas i hundratal. Ändå tycks detta ha noll betydelse. Känslan av tjatighet infinner sig. Har du SD-tourettes? brukar det låta på sociala medier.

ANNONS

Så ser de små stegens normalisering ut. Sandkorn som läggs till sandkorn och innan man vet ordet av ligger det en sandhög framför en, som Hédi Fried uttryckte det.

Det är den riktigt farliga fasen.

Men vi befinner oss också i en annan fas – hyckleriets.

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci gav det ett ansikte häromdagen.

Men vi befinner oss också i en annan fas – hyckleriets. Liberalernas partisekreterare Gulan Avci gav det ett ansikte häromdagen.

Efter att ha lyssnat på Hédi Frieds lillasyster Livia Fränkels sommarprogram, skrev hon på Twitter:

“Lyssnat på Livia Fränkels sommarprat. Tacksam över att Livia och andra överlevande fortsätter att berätta om Förintelsen. Men de är inte många kvar vid livet. Vi får aldrig låta Europas mörkaste historia falla i glömska. Därför måste nya generationer få kunskap om Förintelsen!”

Att samarbeta med ett parti som alla normalt informerade människor vet är sprunget ur samma träsk (läs deras egen vitbok) som hade som mål att utrota Europas judar, och samtidigt varna för att Förintelsen inte får glömmas bort, är ett hyckleri bortom anständighetens gräns.

Gulan Avci skulle kanske även ha lyssnat på vad Livia Fränkel tidigare sagt.

”Sverigedemokraterna är nazister i kostym. Jag förstår inte hur människor kan vara så dumma och lita på SD.”

Jag tvivlar inte på att Gulan Avci och partikamraterna som fortfarande finns kvar förfasas över Förintelsen och tar avstånd från allt som ledde fram till den. Men de är inte i en trovärdig position längre för att använda den för sin egen förträfflighet.

ANNONS

“Jag hoppas att du tar till dig min berättelse och bär den vidare”, avslutade Livia Fränkel.

En självklarhet borde vara att göra det utan hyckleri.

Läs mer:

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Livia Fränkel

LÄS MER:Kristersson håller inte vakt mot intellektuell korruption

LÄS MER:Låt inte alkoholen gå friskolornas öde till mötes

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS