Sven-Eric Liedman: Kristersson håller inte vakt mot intellektuell korruption

Minskade resurser till välfärden, eftergifter åt Turkiet och en allians med ett USA där Donald Trump snart kan vara president igen. Sven-Eric Liedman skriver om problemen med Sveriges anslutning till Nato.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Nu jublar Erdoğan, nu jublar Kristersson. Nu är Sverige på väg in i Nato, efter rejäla eftergifter till den turkiske härskaren. Nu ska försvarsutgifterna springa i höjden. Klimatet får vänta, och skolorna kommer att tvingas till ytterligare neddragningar. Vården – ja, vem behöver vård när vi har ett starkt försvar?

Tuppkammen har vuxit på Ulf Kristersson. Sverige ska inte bara få skydd inom Nato, landet ska också bidra, säger han. Och han använder ett nytt begrepp: allianslöshet. Sverige har varit allianslöst i tvåhundra år.

Ordet ”frihet” får inte användas om dessa tvåhundra år av fred. Vi var inte fria, vi var lösa.

ANNONS

Men nu, däremot, har vi blivit fria, på Erdoğans villkor.

Vladimir Putin har startat ett ohyggligt krig. Det bedrivs med en råhet som är ofattbar. Civila mål tycks prioriterade. Inga skonas, allra minst barnen.

Det var detta krig som fick Sverige att söka sig till Nato. Kriget har nu pågått i sjutton månader och inget slut är i sikte. Men det har inte bara avslöjat den ryska ledningens totala moraliska bankrutt. Det har också visat att den ryska krigsmaskinen inte alls är så effektiv som de flesta tycktes förutsätta när kriget började. Tvärtom. Dess ineffektivitet överträffas bara av dess besinningslöshet.

Självfallet försöker Ryssland infiltrera Sverige som det försöker infiltrera alla andra länder. Var inte rysk ryktesspridning avgörande för Donald Trumps seger i presidentvalen 2016?

Här måste Sverige vara på sin vakt. Putin är bättre på sociala medier än på slagfältet. Denna skicklighet, som han delar med högernationalister runt om i världen, även Sverige, får absolut inte underskattas. Hela jordklotet är insvept i en tryckande atmosfär av kunskapsförakt, myter, lögner och moralisk urartning.

Hela jordklotet är insvept i en tryckande atmosfär av kunskapsförakt, myter, lögner och moralisk urartning.

Men vakthållningen mot denna intellektuella korruption är inte regeringen Kristerssons bästa gren. Den är till händer och fötter bunden vid ett avtal där villkoren dikteras av Sverigedemokraterna. SD vill till exempel inte veta av utvecklingsforskning. Namnet luktar u-land och själva ordet ”utveckling” är suspekt. Alltså stryper regeringen anslagen till utvecklingsforskningen. En minister som heter Forssell försöker försvara beslutet men lyckas inte på något sätt motivera det. Han är bara språkrör för SD.

ANNONS

Vi talar mycket om Turkiets demokratiska insufficiens och det med rätta. Men vi talar alldeles för lite om Natos allt dominerande makt USA. Ja, de verkliga kännarna, som Martin Gelin i Dagens Nyheter, gör det. Men annars. Vi släpps in i Nato när landet har en president som agerat vettigt gentemot Putins krig. Men valet 2024 stundar – och ska Biden då än en gång lyckas besegra Donald Trump?

Med Trump tillbaka i Vita huset ställs allt på ända – Nato, Putins krig, hela världen. Trump är vän med Putin enligt vad han sagt. Han är det även med Kim Jong Un; och hans relation till den enda stora utmanaren till USA:s globala maktställning, Kinas Xi Jinping, tycks snarast ambivalent. Vad skulle inte Trump kunna ställa till med?

Och konkurrenterna till Trump om republikanernas nominering tycks hämtade ur ett skräckkabinett.

Sveriges Natoanslutning kommer att innebära snabbt växande försvarskostnader. För våra fyra högerpartier är väl det bara välkommet. I ett mer mänskligt perspektiv är det skrämmande. Resurser kommer att tas från välfärden som redan är hårt ansatt.

Och den största av alla frågor i vår tid, klimatet, hamnar på undantag. Inte Kristersson emot! Han ler så bevekande brett i skuggan av Erdoğan och Stoltenberg och Biden. Det svenska näringslivet ska göra det han själv inte förmår.

ANNONS

Tror han.

I sydvästra USA närmade sig termometern 50 grader häromdagen. Och i Italien har helvetets egen hund, Kerberos, sluppit lös och flåsar sin livshotande värme över Florens.

Och Ulf Kristersson ler.

Läs mer:

LÄS MER:Denna regering är den mest inkompetenta under min livstid

LÄS MER:Att Joe Biden är president vid 80, är det verkligen så fel?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS