Sven-Eric Liedman: Att Joe Biden är president vid 80, är det verkligen så fel?

Är Joe Biden för gammal? Flera svenska politiker är i alla fall snarare för unga, skriver författaren och idéhistorikern Sven-Eric Liedman som själv snart fyller 84 och jobbar för fullt. Man kan helt enkelt inte dra alla över en kam.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Joe Biden är en gubbe på 80 år. Han vill bli omvald till USA:s president 2024. Han skulle i så fall bli drygt 86 innan han kan lämna sitt ämbete.

Det känns äventyrligt. Men det beror inte i första hand på Biden själv.

Jag är själv snart 84. Plötsligt har jag trots min artros hamnat i smöret. Fått tre förfrågningar på artiklar inom ett dygn. Var häromdagen och talade i Alingsås. I går i Sankt Pauli, i morgon i Borås. I nästa vecka fler gånger i Stockholm. Jag hinner knappt med själv.

Men jag är inte USA:s president. Jag är inte en av de stora maktspelarna i världen. Jag sitter i min lugna vrå i Nya Masthugget i Göteborg. Vad jag säger gör inte så många ringar på vattnet.

ANNONS

Låt mig först få säga att jag anser att ledande svenska politiker överlag är för unga. Några kan få vara det, men flera av dem som nu står på toppen är uppenbart ofärdiga i sin utveckling. Ebba Busch, 36, är inte mogen för en tung ministerpost och inte heller att leda ett parti som ska försvara kristna värden. Klimatministern Romina Pourmokhtari, 27, kunde ena dagen gå till våldsam attack på sitt moderparti Liberalerna för att nästa krypa in i en regering där hon från början var dömd till en politik tvärt emot vad hon nyss deklarerat som sin egen. Unga sverigedemokratiska karriärister med Tobias Andersson, 26, i spetsen är ännu mer bisarrt omogna än sitt parti.

Ungdom ger sikte långt framåt, men de unga måste kompletteras med folk som har erfarenhet. Dessutom finns det som ofta påpekats alldeles för få pensionärer i svensk politik.

Men det är något annat än Biden. Han var en feg kompromisskandidat för demokraterna 2020. Han vann mot Trump, 76, därför att Trump är en galning. Ställs han mot Trump en andra gång vinner han nog igen. Detta trots att han ibland verkar förvirrad och oftare säger konstiga saker.

Om Demokraterna hade vågat ställa upp med Bernie Sanders, 81, folkets kandidat, år 2016 hade Sanders enligt alla undersökningar slagit Trump, och världen och USA hade inte varit lika eländiga som i dag. Sanders är ännu äldre än Biden. Men ännu 2020 var han briljant.

ANNONS

Hade jag försvarat honom om han i så fall ställt upp för en andra period? Jag tror det. Det är inte åldern som är avgörande. Det är klarheten och beslutsamheten.

Man kan inte dra alla som är mer än 80 över en kam. Så enkelt är det.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”I november – om åldrandet”

LÄS MER:”Tveklöst sakligt innehåll i ett ord som terrorist”

LÄS MER:Recension: ”Från Platon till demokratins kris” av Sven-Eric Liedman

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS