Sven-Eric Liedman: ”Tveklöst sakligt innehåll i ett ord som terrorist”

Idéhistorikern Sven-Eric Liedman svarar Ann-Sofie Hermanssons försvarare Allan Stutzinsky (29/9) och kommenterar den friande domen i Burka songs-rättegången som nu kommit.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Burka songs-rättegången

Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare kommunstyrelseordförande i Göteborg, anklagades för grovt förtal, efter att i samband med ett planerat panelsamtal om Hanna Högstedts film ”Burka songs 2.0” kallat debattörerna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi för bland annat extremister på sin blogg.

Först friades hon i tingsrätten, men nu har frågan avgjorts i hovrätten där professorer, genusvetare, terrorforskare och religionshistoriker bjöds in för att ge sin syn, där ibland idéhistorikern Sven-Eric Liedman.

Förhandlingarna i hovrätten ägde rum i början av september, och den friande domen kom den 30 september.

LÄS MER:Sven-Eric Liedman har fel om extremism

Det är sant att jag inte är jurist, jag var i själva verket debutant som vittne i en rättegång. Däremot har jag i ett långt akademiskt liv analyserat både åsikter och uppgifter och vet alltså mycket om skillnaden.

Alla begrepp kan användas i mer eller mindre bildlig bemärkelse. Om man säger att "August terroriserade sina kamrater" menar man därmed inte att August är en terrorist. Om man säger att Annie Lööfs nyliberal är extrem, menar man därmed inte att Lööf är en våldsbenägen extremist.

Det finns ett tveklöst sakligt innehåll i ett ord som terrorist, i vilket sammanhang det än förekommer.

LÄS MER:Ann-Sofie Hermansson (S) frias i hovrätten

Enligt min ringa mening kan inte kommunstyrelsens dåvarande ordförande med all den auktoritet som hennes position förlänar henne förmedla lättvindiga åsikter om två kvinnor som hindras från att framträda och kommentera en film. Läsaren av hennes blogg kan inte tro annat än att hon förmedlar en uppgift.

ANNONS

I hovrättens dom heter det att Hermansson bara fällt "värdeomdömen". Det är intressant att den gamle filosofen Axel Hägerströms anda ännu vilar tungt över rättsväsendet. Men här är ordet fel använt. Det finns ett tveklöst sakligt innehåll i ett ord som terrorist, i vilket sammanhang det än förekommer.

LÄS MER:Ordet extremist pekar mot våldsbejakande terrorism

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS