Slaget om Systemet är ännu inte förlorat, skriver Lars Henriksson.
Slaget om Systemet är ännu inte förlorat, skriver Lars Henriksson. Bild: Björn Lindgren/TT

Lars Henriksson: Låt inte alkoholen gå friskolornas öde till mötes

Med samma taktik som när skolan öppnades upp för riskkapitalbolagen har ”gårdsförsäljning” lyfts fram som ett mysigt alternativ till statligt monopol. Det vore på sin plats att fackföreningarna överger sin loja inställning och börjar försvara det samhälle de varit med att forma, skriver Lars Henriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”HD:s dom är sämsta tänkbara för Systembolaget, och bästa tänkbara för oss som vill att Sverige blir ett mer normalt land” konstaterar Benjamin Dousa, lobbyorganisationen Timbros VD efter HD-domen som ger det danska, privata företaget Winefinder rätt att sälja vin i Sverige (GP 7/7). Det här kommer förändra svensk alkoholpolitik för evigt, fortsätter han och får medhåll från ledarskribenten Tobias Wikström på Dagen Industri, som menar att klockan nu klämtar för Systembolaget.

Och visst, Systembolaget är verkligen onormalt. En jätteuppköpare utan vinstintressen och med extremt kunnig personal som ger alla i Sverige likvärdig service saknar motstycke i världen. Men det är inte för därför Systemet finns, det är bara en bonus för oss som gillar gott vin utan att ha så mycket pengar. Det finns för att alkoholen är ett samhällsproblem, något som jubelkören inte ens nämner.

ANNONS

Alla vet att alkohol inte är nyttigt, varken för individer eller samhället, men det är en drog som har mångtusenåriga anor i vår kultur och knappast är möjlig att utrota. Återstår då att göra som i Sverige, begränsa försäljningen genom att ställa den under samhällets kontroll och höja priset. Det finns en bred uppslutning kring detta, bland annat för att det inte har rötterna i statligt förmynderi utan i de folkrörelser som format det svenska samhället: arbetarrörelsen, frikyrkorörelsen och nykterhetsrörelsen. Inte sällan korsades de på lokalplanet och i synnerhet för arbetarrörelsen var nykterhet, eller åtminstone måttlighet, viktig. De som ständigt dränkte sina sorger i sprit var inte att lita på, varken i kampen eller det långsiktiga organiserandet. Under Sundsvallsstrejken 1879, startskottet för de svenska fackföreningarna, såg de strejkande till att åtskilliga krogar stängdes och bara några månader senare grundades landets första IOGT-loge i Masthugget.

Skulle monopolet avskaffas är det knappast så att 1800-talets massupande kommer igen eller att arbetsgivarna åter börjar betala ut en del av lönen i sprit.

Även om alkohol ännu är den drog som förorsakar överlägset mest sjukdomar, olyckor, våld, självmord och misär har det svenska systemet fungerat relativt väl. Det har varit en avgörande skillnad att alkoholen tillhandahållits av ett företag med uppdrag att begränsa försäljningen och inte av kommersiella aktörer vars vinster är knutna till ökat drickande.

Nu är detta system under attack. Liksom vid tidigare privatiseringar bygger krypskyttet inte på något folkligt missnöje, Systembolaget är det företag som år efter år har överlägset högst siffror i förtroendebarometrar. Men den svenska alkoholpolitiken utgör ett brott mot det enda som företagen och deras ideologer håller heligt: rätten att tjäna pengar. Med samma taktik som när skolan öppnades upp för riskkapitalbolagen har ”gårdsförsäljning” lyfts fram som ett mysigt och småskaligt alternativ till statligt monopol och ett förslag är nu på väg till riksdagen. Detta och den aktuella HD-domen kommer att skapa sprickor i regleringen som handelns och alkoholindustrins lobbyister kommer att utnyttja för en total privatisering. Kontrasten mot LO:s remissvar på gårdsförsäljningen är stark. En enda mening som sa att de inte hade något att säga.

ANNONS

Skulle monopolet avskaffas är det knappast så att 1800-talets massupande kommer igen eller att arbetsgivarna åter börjar betala ut en del av lönen i sprit. Men om samhället även här tar ett steg tillbaka och överlämnar alkoholpolitiken till de stora företagen är det raka motsatsen till de två viktigaste rekommendationerna från WHO när det gäller att minska alkoholens skadeverkningar: att reglera och begränsa marknadsföring och tillgänglighet. Slaget om Systemet är ännu inte förlorat. Men det krävs då att riksdagen täpper till lagens kryphål och inte skapar nya. Det vore också på sin plats att fackföreningarna överger sin loja inställning och börjar försvara det samhälle de en gång var med om att forma.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Winefinder vinner mot Systembolaget

LÄS MER:Lyckan för Winefinder efter HD:s avgörande: ”en lättnadskänsla”

LÄS MER:Vi kan också bli klimatflyktingar i framtiden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS