Leif Mannerströms kritik mot nya mattrenden

Efter tio år lämnar Leif Mannerström Sveriges mästerkock för att få mer tid med familjen. Matlagning kommer han dock fortsätta med, även om han håller sig borta från vissa trender.
– Vem fan har kommit på det här med att allt ska picklas?

ANNONS
|

Leif Mannerström sitter på Bokmässan, iförd vit kockmundering, och signerar.

– Det är klart, vi säljer böcker så det knakar.

Han är aktuell med två nya böcker om mat, som båda tar sin utgångspunkt från hemmet i Tvärred utanför Ulricehamn.

På söndagen åker han upp till Stockholm för att starta inspelningen av nästa säsongs Sveriges mästerkock, som också blir den sista för Leif Mannerström. Han vill få mer tid åt att jaga och umgås med familjen.

– Jag har hållit på med det i tio år, och det här var ett beslut jag tog redan för tre år sedan. Nu är lagom att sluta, så får någon yngre ta över.

ANNONS

LÄS MER:Leif Mannerström sågar ASAP Rockys matmeny

Vad säger du till de som kommer sakna dig i rutan?

– Ja, det vet man ju inte om de kommer göra. Men jag kommer ju tillbaka i andra sammanhang. Jag har lite förslag här och där. Men det blir inte så kompakt som det är nu.

Mat i olika sammanhang kommer han fortsatt ägna sig åt. Han säger sig inte ha särskilt bra koll på vilka mattrender som nu florerar, men när fermentering kommer på tal skakar han på huvudet.

– Nja, jag vet inte. Alltså, när en eller två börjar och det blir succé, då ska alla göra det.

Han avbryter sig själv.

– Picklat! Vem fan har kommit på det här med att allt ska picklas? Jag hatar det. Det förstör ju för vinet. Vad är det för jävla trend asså?

Vad gör du om du blir serverad picklat?

– Ja, jag lägger bort det. Man köper ett vin på en fin restaurang som kostar 1 200 spänn, och så får man in något picklat till det.

Han återgår till ursprungsämnet.

– Och så ska det vara fermenterat. Börjar någon jävel med det så ska allt fermenteras. Tack och lov har vi inte fått in de här tusenåriga äggen ännu, men det är bara en tidsfråga. Vi får se om man överlever det.

ANNONS

Leif Mannerström är benhård: det ska vara vällagad mat med bra råvaror. En annan sak han reagerat på är experimenterandet med klassiska recept.

– Vi får ju in så många konstiga människor i den här branschen som inte vet vad det handlar om. Som den där kvinnan på Go'kväll som gjorde Janssons frestelse med pommes frites. Det går ju inte att äta skiten.

Har du smakat med pommes frites?

– Nej, och jag skulle aldrig göra det heller. Så kan man inte ha det. Grejen är: det ska vara potatis som inte är sköljd, och så ska det vara stavar, ungefär så här tjocka.

Han måttar med tummen och pekfingret.

– Sedan ska det binda grädden och löken, och mycket ansjovis. Det reder sig självt så att säga. Ska man då hitta på något annat?

Kan det inte vara bra att pröva nya sätt?

– Du ska inte ändra på det som är bra. En riktigt bra Janssons kan du aldrig göra bättre. Det går ju inte va.

ANNONS