"Vad i helvete är Bostonrutor? Jag hade aldrig kommit på tanken att servera något sådant. Varför serverar man det? Det måste finnas en förklaring" säger Leif Mannerström när han tittar på ASAP Rockys onsdagsmeny.
"Vad i helvete är Bostonrutor? Jag hade aldrig kommit på tanken att servera något sådant. Varför serverar man det? Det måste finnas en förklaring" säger Leif Mannerström när han tittar på ASAP Rockys onsdagsmeny. Bild: Anders Wiklund

Leif Mannerström sågar ASAP Rockys matmeny

Hiphopartisten ASAP Rocky serveras cowboysoppa och Bostonrutor i häktet på Kronoberg. Stjärnkocken Leif Mannerström recenserar matmenyn – som inte imponerar.
– Det gäller att tänka på det här innan man går ut och slåss, säger han.

ANNONS
|

ASAP Rocky är på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Han greps av polis efter sin spelning på festivalen Smash på Stadion i Stockholm och kommer att sitta häktad i minst två veckor, om inte hovrätten häver häktningsbeslutet. Åtal ska ha väckts senast 19 juli.

LÄS MER:Rapstjärna på Sverigebesök – gripen av polis

Bråket, som inträffade i centrala Stockholm på förra söndagen, har blivit en världsnyhet. Nu larmar amerikansk media om smutsigt vatten, oätbar mat och att han lever med avföring omkring sig. Enligt källor till nöjessajten TMZ så lever ASAP Rocky under "omänskliga förhållanden". Uppgifterna dementeras av Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin.

Stjärnkocken Leif Mannerström har läst matsedeln, som Aftonbladet var först med att berätta om, och är långt ifrån imponerad. Han poängterar samtidigt att ett häkte inte är ett lyxhotell.

ANNONS

– Ska jag vara ärlig, så bryr jag mig egentligen inte. Man får ta seden dit man kommer. Hittar man på djävulstyg, om han nu har gjort det, så är det som det är. Han är förmodligen snart ute, och då får han äta den maten han vill, säger han och fortsätter:

LÄS MER:Asap Rocky häktad för misshandel

– Och smutsigt vatten... jag kan inte tänka mig att de serverar någonting annat än kranvatten. Skillnaden mot kranvattnet i USA, är att det svenska inte smakar klor. Han kanske saknar klorsmaken.

Leif Mannerström har tidigare engagerat sig i äldrevårdens mat. Han syntes bland annat i SVT:s dokumentärserie "Sveriges bästa äldreboende" där han lagade mat till åldringar i Lycksele.

– De har tjänat samhället, slitit hela sina liv och det ska man respektera. I häktet är det annorlunda – om de är oskyldiga så är de snart ute, och är de skyldiga så har de bjudit upp till det själva, säger Leif Mannerström och återkommer till fallet ASAP Rocky:

– Men i det här fallet har de bara hittat på en massa namn på maträtter.

Så tycker Mannerström om Kronobergshäktets mat:

Måndag

Lunch: Cowboysoppa med ost och bröd

Middag: Korv stroganoff med ris

Leifs kommentar:

"Cowboysoppa, det har jag aldrig hört talas om. Är det gjort på häst? Den soppan finns inte inom den svenska gastronomin. Det skulle jag inte vilja äta ens en gång. Jag har ingen aning om vad det är, om det ligger pistoler och stövlar i? Ett idiotiskt namn på en rätt.

ANNONS

Korv stroganoff kan vara hur gott som helst och helt förfärligt beroende på hur man tillagat det. Det finns falukorv som är jättebra, och falukorv som inte borde få kallas för falukorv."

Tisdag

Lunch: Skeppartorsk med potatismos, kall sås och grönsaker

Middag: Chili sin carne med bulgur

Leifs kommentar:

"Jag har haft Sveriges största fiskrestaurang i sexton år men aldrig hört talas om skeppartorsk.

Vad sa du att det hette? Chili sin? Chili con carne kan vara jättegott men det andra vet jag inte vad det är. Det är bättre att de håller sig till riktiga namn, så blir det bättre."

Onsdag

Lunch: Het pastasås med pasta (fläsk)

Middag: Bostonrutor med sås, potatis och grönsaker

Leifs kommentar:

"Det kan väl vara bra. Låter som en vettig pastarätt.

Vad i helvete är Bostonrutor? Jag hade aldrig kommit på tanken att servera något sådant. Varför serverar man det? Det måste finnas en förklaring, vad är rutorna gjorda av? Och tänk på engelska. Boston squares. Det låter ju gott…"

Torsdag

Lunch: Spenatsoppa med ägg, till efterrätt rabarberpaj och vaniljsås

Middag: Kycklingfilé, rostade rotfrukter och tomatsås

Leifs kommentar:

"Spenatsoppa låter gott, om det är riktigt lagat. Det är lite sent på rabarbersäsongen men paj är väldigt gott. Hemligheten? Jo, det är att skala rabarbern, skära den i bitar, lägga på socker, stärkelse så att den inte saftar sig för mycket, sen göra en smuldeg med lika delar smör, mjöl och socker. Man kan sedan blanda i hackade nötter och in i ugnen. Det borde inte vara några märkvärdigheter."

ANNONS
Bild: Kent Eng

Fredag

Lunch: Kaviarfisk med potatis och ärtor

Middag: Gräddkokta rotfrukter och Wallenbergare

Leifs kommentar:

"Det bör stå vad för fisk det är. Jag kan inte bedöma den rätten för jag vet inte vad det är. Vad är kaviarfisk?

Vi vet inte hur Wallenbergaren är tillagad. Den kan vara hur god som helst eller förfärlig."

Lördag

Lunch: Fänkål och tomatgryta med pasta

Middag: Fruktig kyckling med ris

Leifs kommentar:

"En väldigt konstig kombination. Herregud, man får hålla sig i skinnet så att man inte hamnar på häktet. Det låter som att någonting fattas.

Det går att äta, kan jag tänka mig. Men ska man bedöma mat, så som du frågar mig, ska man bedöma maten på plats och se hur den serveras."

Bild: Matthew Mead

Söndag

Lunch: Fiskgryta med ris

Middag: Kalkon med potatissallad och tomat

Leifs kommentar:

"Jaha, ris till middag dagen innan och ris till lunch. Konstigt. Man måste ha mer variation. Och det är tredje gången i veckan han serveras fjäderfä. Där har man inte tänkt till. Det är ändå söndagsmiddagen vi talar om."

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS