Att så många politiker utsett ”Euphoria” till bästa Eurovisionlåt är helt enkelt populism, tycker Laura Ingemarsson.
Att så många politiker utsett ”Euphoria” till bästa Eurovisionlåt är helt enkelt populism, tycker Laura Ingemarsson. Bild: MAJA SUSLIN / TT

Laura Ingemarsson: Vi bör oroa oss över EU-kandidaternas musiksmak

Flera medier har inkluderat frågor om Eurovision i sina intervju med kandidaterna i EU-valet. Svaren är mycket oroande. Laura Ingemarsson befarar att Sverige kommer skicka ett gäng ”Euphoria”-populister till Bryssel i juni.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Snart är det val i Europa. Miljontals invånare i medlemsländerna kommer att utöva sin demokratiska plikt och rösta på en kandidat.

Ja, på lördag är det Eurovisionfinal.

En månad senare anordnas det mindre populära evenemanget EU-valet, en produktion med mycket lägre ballong- och glitterbudget än den europeiska radio- och TV-unionen EBU:s (dock med lika många divor).

Inför detta val (till Europaparlamentet alltså, inte Eurovision) har flera stora medier lanserat valkompasser. Både SVT och Altinget passade på att inkludera varsin Eurovisionfråga till kandidaterna i sina respektive frågebatterier. Ett mycket bra initiativ, speciellt för de som befinner sig i venndiagramsöverlappningen mellan Eurovisionfans och EU-nördar.

ANNONS

Men politikernas svar i de båda kompasserna är oroande. Riskerar Sverige att skicka ner parlamentariker med dålig musiksmak till Bryssel? Eller ännu värre, parlamentariker utan Eurovisionkompetens?

I SVT:s valkompass ställs listkandidaterna inför frågan “Vilken Eurovisionvinnare är din favorit genom tiderna och varför?”. Enligt en egen sammanställning svarar hälften av alla på valbar plats något av de svenska vinstbidragen, varav hela sju säger “Euphoria” av Loreen. Det är inte bara politiskt fegt, utan okunnigt.

Visst, “Euphoria” är en bra låt. Men det är faktiskt inte den bästa i vår rika historia av europeiska bangers. Det är bara den första som man kommer att tänka på. Ett säkert kort om man vill fiska röster och slippa ta in frågans komplexitet – något som i statsvetenskapliga termer brukar kallas populism.

Några vågar dock välja ett bidrag bortom den svenska gränsen. För Sverigedemokraternas förstanamn Charlie Weimers blir det Norges 1985-vinnare “La Det Swinge” med Bobbysocks. Ett bra val som dessutom är nära den Sverigevänliga genren dansband. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tar Luxemburgs "Tu te reconnaîtras" från 1973. Udda, underground och autentiskt – något för finsmakarna.

Den ukrainska 2004-hiten “Wild Dances” tycker Centerpartiets Emma Wiesner är bäst, medan Kristdemokraternas Alice Teodorescu föredrar “Diva” (1998) med israeliska Dana International.

ANNONS

En mycket oroväckande slutsats.

Bra såklart att vissa toppolitiker inte väljer Loreen som populistisk utväg. Men det är ändå en skrämmande tystnad från makthavarna om låtar såsom Serbiens “Molitva”, Tysklands “Satellite” eller för den delen Belgiens “J’aime la vie”.

I Altingets kompass får politikerna den betydligt mer intressanta frågan “Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)”. Här måste kandidaterna tänka efter samtidigt som de tillåts att gå utanför vinnarpoolen.

Det innebär att det går att välja objektivt otroliga bidrag som “Shum” med Go_A eller “Soldi” med Mahmood. Tyvärr verkar det som att de flesta politikerna inte vågar sticka ut i massan. Ja, förutom Liberalernas andranamn Anna Maria Corazza Bildt då, som okommenterat trotsar instruktionen och ändå tar Måns Zelmerlöw.

I en uppföljande artikel analyserar Altingets Axel Hyttnäs Telin datan och kommer nämligen fram till att mer än 75% av de 136 rösterna har lagts på en tidigare vinnarlåt. Orsaken tror han delvis är att politikerna vill satsa på ett säkert kort. En annan eventuell förklaringsmodell som lyfts är att kandidaterna helt enkelt inte har tillräckligt stor kompetens inom Eurovision. En mycket oroväckande slutsats.

Kommer de politiker som Sverige väljer att skicka till Bryssel ha rätt interkulturell kompetens? Hur ska de kunna förhandla i partigrupperna och utskotten utan sakkunskap om den verkliga europeiska kulturen?

ANNONS

Det är en faktor att ta i beräkning när man lägger sin röst den nionde juni i år.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Kanske blir SSU:s vallåt årets sommarplåga

LÄS MER:Hon kan revolutionera den lesbiska poppen

LÄS MER:EU-valrörelsen liknar allt mer en dokusåpa

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS