Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har bland annat Lasse Holms ”Canneloni Macaroni” i sin spellista “Värdig tjugosex”.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har bland annat Lasse Holms ”Canneloni Macaroni” i sin spellista “Värdig tjugosex”. Bild: Christine Olsson

Clara Popenoe Thor: Vad säger spellistan "Överleva hösten" om Romina Pourmokhtari?

De kommande fyra åren kommer vi lyssna på dem. Men vad lyssnar de på? Clara Popenoe Thor har dykt ner i de nya ministrarnas privata musiklistor på Spotify.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Begreppet “vanligt folk” var vanligt förekommande under valet. Vilka som faktiskt är vanligt folk reddes aldrig ut, men alla har vi en egen bild av vad det innebär. I min värld innefattar det också vilken musik man lyssnar på, och i den världen är många av statsråden i Ulf Kristerssons regering att betrakta som vanligt folk. Åtminstone är det den bild som framträder genom deras privata konton på Spotify.

Vanligast av alla är kanske kulturminister Parisa Liljestrand (M). Mycket kan och kommer att sägas om henne och hennes kulturengagemang, men det räcker kanske såhär: hon följer spellistan This is: Molly Sandén. Om man skulle säga något mer om henne skulle det vara att hon även har en egen lista med titeln ”Milfmamman”.

ANNONS

Kan man vara homosexuell och vanligt folk? Ja, det kan man. Man kan naturligtvis vara homosexuell på jättemånga olika sätt. Av civilminister Erik Slottners (KD) lyssningshistorik att döma är han homosexuell på ett ganska traditionellt vis. Ett urval: Elton John, Lady Gaga, Eva Dahlgren, och slutligen Michael Bublé utanför juletid.

En som enligt uppgifter enbart lyssnar på Bublé under december månad är landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Han är kandidat till att vara statsrådet med bäst musiksmak, och den främsta motståndaren finns på klimat- och näringslivsdepartementet.

Om man skulle säga något mer om henne skulle det vara att hon även har en egen lista med titeln ”Milfmamman”.

Romina Pourmokhtari (L) blir 26 år gammal vår yngsta minister någonsin. På hennes spellista “Värdig tjugosex” finns bland annat Lasse Holms ”Canneloni Macaroni”. Hon är således också den första någonsin att förknippa denna låt med värdighet.

Merit Hemmingsons ”Vindarna sucka uti skogarna”, Cass Elliots ”Didn’t wanna have to do it” och Fleetwood Macs ”Little Lies”. Så låter Romina Pourmokhtaris lista “överleva hösten”. Var dessa låtar särskilt angelägna under perioden då L accepterade SD och miljödepartementet lades ner? Vem vet.

Bandet Pulp utforskade vad vanligt folk är i låten ”Common people”, som förmodligen spelades på utbildningsminister Mats Perssons (L) disputationsfest. Vanligt folk är nog inte doktorer i ekonomisk historia, men om det är något regeringen gjort som hela svenska folket kan ena sig bakom är det Perssons spellista. Den är faktiskt jättebra.

ANNONS

Regeringen har till stor del gemensamt att de lyssnar på Rigmor Gustafsson, Lunds studentsångares ”Sköna maj”, Sia – och Sverigedemokraterna.

Clara Popenoe Thor är kulturskribent.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Nya kulturministern är misstänkt anonym

LÄS MER:Kapitalismen håller kvinnokroppen gisslan

LÄS MER:Varför får Lorentz dåliga poesi så mycket plats?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS