Taylor Swift utsågs till årets person av Time magazine för hennes förmåga att förena i en polariserad värld. Något vår statsministern kan inspireras av för att vinna tillbaka sina storstadsröster, tror Fanny Wijk.
Taylor Swift utsågs till årets person av Time magazine för hennes förmåga att förena i en polariserad värld. Något vår statsministern kan inspireras av för att vinna tillbaka sina storstadsröster, tror Fanny Wijk. Bild: Natacha Pisarenko

Fanny Wijk: Taylor Swift kan hjälpa Ulf Kristersson att vinna valet

Moderaterna backar hårt i storstäder och bland kvinnor. En arbetsgrupp har tillsatts för att reda ut vad de kan göra för att vinna tillbaka storstadsväljarna till valet 2026. Fanny Wijk tror att en ledtråd finns i Ulf Kristerssons Spotifylista.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vår statsminister är en Swiftie. Alltså ett fan av popartisten Taylor Swift. Det blev tydligt när han på Instagram delade sin årssummering från Spotify, där Swift var Ulf Kristerssons mest lyssnade artist 2023, tätt följt Miley Cyrus och hennes låt “Flowers”. Ett feministiskt anthem om att älska sig själv bättre än vad ens dumma ex gjorde.

Hur ska du knäcka gängen med den musiksmaken”, kommenterade en person under bilden. “Ännu en anledning att rösta bort dig”, tyckte någon annan. Själv verkade Kristersson nöjd och stolt över sin lista, och varför skulle han inte vara det. Att män med makt gillar Taylor Swift är sen gammalt. I USA har man till och med gått så långt som att säga att hon kommer att ha en direkt påverkan på nästa års valresultat.

ANNONS

Joe Biden har använt Swifts musik i sin valkampanj, Obama har haft med henne på sina årliga, virala "musiktipslistor" och redan före valet 2018 tvingades Donald Trump konstatera att han ”gillar hennes musik 25 procent mindre nu”. Anledningen var att Taylor Swift på Instagram uppmanat sina fans att rösta – och dessutom avslöjade att hennes röst skulle gå till demokraterna.

Det låter kanske banalt, men det är svårt att överskatta Swifts kulturella betydelse 2023

Ett dygn senare hade 166 000 nya väljare röstregistrerat sig, varav nästan hälften var yngre än 24 år. Ingen enskild händelse har någonsin bidragit med lika många nya väljare, menade en talesperson för den partipolitiskt obundna registreringssajten Vote.org. Tidigare i höst uppmanade hon återigen sina 278 miljoner Instagram-följare att rösta. Resultatet blev en ny registreringstopp.

Inför det stundande valet i USA hoppas nu demokrater att Taylor Swift ska rädda Joe Biden och sänka Donald Trump. Det låter kanske banalt, men det är svårt att överskatta Swifts kulturella betydelse 2023. Hon är dollarmiljardär, feminist, engagerad i hbtqi-frågor och i en ny undersökning svarar fler än hälften av alla vuxna i USA (!) att de är Swifties, enligt tidningen Forbes.

Forbes, som nyligen utsåg Taylor Swift till den femte mäktigaste kvinnan i världen efter namn som Ursula von Der Leyen och Kamala Harris. I förra veckan utsågs hon till “Årets person” av Time Magazine. ”I en polariserad värld där så många traditionella starka krafter har det svårt har Taylor Swift hittat ett sätt att överbrygga gränser och vara en positiv inspirationskälla”, skrev de i sin motivering.

ANNONS

Man saknar en idé om vad Sverige kan bli om Moderaterna får bestämma

Samtidigt i Sverige försöker tre interna arbetsgrupper förstå varför Moderaterna under lång tid har backat i storstäderna och att kvinnor dessutom i högre utsträckning drar sig för att rösta på dem. Uppdraget är att vända den negativa trenden så att partiet vinner valet 2026. Under våren menade Moderatkvinnornas ordförande i Göteborg, Sarah Ullmark, att just bristen på ett positivt och enande budskap var en faktor till partiets tillbakagång. Valrörelsen var alldeles för mörk och ödesmättad, menade Ullmark och resultatet av analysarbetet verkar ge henne rätt.

Mycket av det som väljarna anser är Moderaternas svagheter i dag handlar om bristen på berättelse. Man saknar en idé om vad Sverige kan bli om Moderaterna får bestämma. Storstadsväljarna tycker att man gräver ner sig för mycket i alla problem, de vill ha en lösning, en hoppfull och framåtsyftande politik snarare än en dystopisk bild av vårt land. Dessutom har de tröttnat på pajkastning och att politikerna skyller på varandra.

Så kanske bör Ulf Kristersson dra på “Shake it off” (såklart Taylors version) på högsta volym, ta sig ur dystopin och det ödesmättade in i en mentalt ljusare framtid. Kanske kan hans inre Swiftie hjälpa honom att förmedla den positiva visionen av Sverige till sina väljare – och få dem att vilja lyssna på just honom.

ANNONS

LÄS MER:Det finns en ny matinfluencer i stan och han säljer sex

LÄS MER:Eldkvarn och Kiss bluffade sina fans med falska farväl

LÄS MER:Spotify Wrapped visar att jag lider av popcornhjärna

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS