Årets person – Taylor Swift

Taylor Swift är årets person – enligt tidskriften Time som nu gjort sitt prestigefyllda val. Bland de nominerade återfanns Barbie, Kung Charles III och Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS
|

Sedan 1927 har tidskriften Time utsett årets person. Utmärkelsen har genom åren gått till presidenter, påvar, företagsledare – och 2019 till Greta Thunberg.

Förra året var det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som fick utmärkelsen för sitt arbete med att skydda och stötta sitt land.

Men i år är det alltså Taylor Swift som har haft mest påverkan på sin samtid, tycker den amerikanska tidskriften. 2023 var ett mörkt år konstaterar Time.

"I en polariserad värld där så många traditionella starka krafter har det svårt har Taylor Swift hittat ett sätt att överbrygga gränser och vara en positiv inspirationskälla. Ingen annan på denna jord kan just nu dessutom beröra så många människor", skriver Time.

ANNONS

Rysslands president nominerad

Den 34-åriga artister lyfte sin superstjärnestatus till ännu en högre nivå med årets stora världsturné som satte intäktsrekord i Nordamerika. Flera av hennes gamla låtar hamnade på topplistorna igen sedan hon gett ut dem på nytt.

Hon har dessutom påverkat även filmbranschen och idrottsvärlden under året.

När Swift satte upp en filmad version av konserten på bio sattes nya intäktsrekord och under hösten kunde även den amerikanska fotbollsligan NFL notera att en helt ny skara fans börjat bry sig om sporten när det kom fram att artisten blivit tillsammans med Travis Kelce, superstjärna i laget Kansas City Chiefs.

I maj nästa år kommer Taylor Swift till Sverige för tre spelningar på Friends arena.

Taylor Swift var en av nio personer som nominerades av Time till priset. Bland övriga som utmärkt sig under året fanns Ryssland president Vladimir Putin, AI-pionjären Sam Altman, kung Charles och dockan Barbie.

Årets person 2012-2023

Time Magazine har utsett årets person sedan år 1927. Nedan listas namnen som utsetts de senaste åren:

2012: Barack Obama

2013: Påven Francis

2014: Ebola-bekämpare

2015: Angela Merkel

2016: Donald Trump

2017: MeToo-rörelsen

2018: Journalisterna som fängslas eller mördas för sin rapportering

2019: Greta Thunberg

2020: Joe Biden och Kamala Harris

2021: Elon Musk

2022: Volodomyr Zelensky

2023: Taylor Swift

LÄS MER:Putin nominerad till ”årets person” av Time Magazine

LÄS MER:De klippen var populärast på Youtube 2023

ANNONS