Putin nominerad till ”årets person” av Time Magazine

Sedan år 1927 har den amerikanska tidningen Time Magazine utsett ”Årets person”. Nu har årets nomineringar kommit och bland de nominerade återfinns Barbie, Kung Charles III och Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS
|

Tidningen Time Magazine utser varje år ”Person of the Year” eller ”årets person”. Det kan vara en enskild individ, en grupp eller ett koncept som haft störst inflytande i världen de senaste 12 månaderna.

Förra året blev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj årets person för sitt arbete med att skydda och stötta sitt land.

Nu, ett år senare, är det i stället Rysslands president Vladimir Putin, som är nominerad.

Utsågs till årets person år 2007

Motiveringen är följande:

”Rysslands president Vladimir Putin, som har haft rollen som Rysslands president eller premiärminister sedan år 1999, fortsätter att kriga i Ukraina och är nu inne på sitt andra år av den fullskaliga invasionen. Under ett kortare tag under 2023 hotades hans makt när Wagnergruppen gjorde uppror. Men till slut stärktes bara hans inflytande efter att legosoldaterna dragit sig tillbaka efter att ha slutit ett avtal slutits mellan den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko. (Jevgenij Prigozjin, ledaren för Wagner, dog senare i en flygplanskrasch.) Putin utsågs till årets person av Time år 2007 och har varit med på Times topp-100-lista flera gånger.”

ANNONS

Invaderade Ukraina år 2022

Det var i februari år 2022 som Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes på initiativ av Vladimir Putin. Sedan dess har Västvärlden infört en rad sanktioner mot Ryssland. Bortsett från en rad dokumenterade övergrepp mot den ukrainska befolkningen har Ryssland även hotat med att använda kärnvapen.

Vinnaren kommer att presenteras under onsdag morgon.

Årets person 2012-2022

Time Magazine har utsett årets person sedan år 1927. Nedan listas namnen som utsetts de tio senaste åren:

2012: Barack Obama

2013: Påven Francis

2014: Ebola-bekämpare

2015: Angela Merkel

2016: Donald Trump

2017: MeToo-rörelsen

2018: Journalisterna som fängslas eller mördas för sin rapportering

2019: Greta Thunberg

2020: Joe Biden och Kamala Harris

2021: Elon Musk

2022: Volodomyr Zelensky

Nominerade till årets person år 2023 av Time Magazine

Hollywoodstrejkarna, Barbie, kung Charles III, Trump-åklagarna, Sam Altman, vd för Open-AI, artisten Taylor Swift och Kinas ledare Xi Jinping.

Källa: Time.com

LÄS MER:Ryssar önskar fred – på Putins villkor

LÄS MER:Därför dröjer Ungern med svenska Natobeslutet

LÄS MER:Ryssland ökar rekryteringen – skyller på Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS