Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Bild: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ryssland ökar rekryteringen – skyller på Nato

Rysslands president Vladimir Putin utfärdar dekret om ökad mobilisering till armén. En anledning är hot genom "Natos utvidgning".
Även Ukraina förbereder för förstärkning för att stoppa det ryska invasionskriget.

ANNONS

Beskedet från rysk militär på fredagskvällen om en beordrad soldatförstärkning med "15 procent" kom efter det att Putin redan beordrat mobiliseringen genom dekret.

"Ökningen av arméns heltidsstyrka beror på ökade hot kopplade till den särskilda militära insatsen och den fortsatta expansionen av Nato", meddelade ryska armén i ett uttalande.

I faktiska tal innebär den ryska mobiliseringen en förstärkning med 170 000 soldater. Utökningen är ett "rimligt" svar på "aggressiva aktiviteter från Nato-gruppen".

Däremot ska inte personer tvångsinkallas. En tidigare rysk mobilisering under invasionskriget möttes av skarp kritik och många män flydde landet i rädsla av att bli inkallade.

Denna gång ska mobilisering ske genom löften om ekonomisk ersättning, enligt militären.

ANNONS

Beskeden från Kreml kom samtidigt som Ukrainas president Zelenskyj talade om behovet av att fler kallas in till den ukrainska försvarsstyrkan.

I ett videotal till nationen sade Zelenskyj att reglerna ska förändras för att förbättra mobiliseringen. Han sade sig tro att de flesta ukrainare förstår behovet av fler soldater

Ukrainas militärkommando har dessutom samlats för att diskutera hur man kan nå "mer konkreta resultat" för att driva tillbaka det ryska anfallskriget nästa år, enligt Zelenskyj.

ANNONS