Rosenlundsverket kan bli nattklubb i framtiden. Men är det verkligen så en nattklubb ska skapas?
Rosenlundsverket kan bli nattklubb i framtiden. Men är det verkligen så en nattklubb ska skapas? Bild: Sanna Tedeborg

Fanny Wijk: Politiker ska inte starta rejv

Det gamla Rosenlundsverket kan bli nattklubb – med inspiration från den legendariska technoklubben Berghain i Berlin. Men är det verkligen kommunala tjänstemäns jobb att starta rejv? Fanny Wijk önskar sig en mindre stelbent stad där ett fritt kulturliv kan skapas av konstnärer snarare än politiker.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter 2030 är det slut. Rosenlundsverkets produktion av fjärrvärme ska avvecklas. Men redan nu har Centerpartiet lagt en motion om att bevara fabriken – och omvandla den till en nattklubb. Inspiration ska tas från den legendariska technoklubben Berghain i Berlin, där nervösa kids från hela världen stått i kö i två decennier för att bli randomly avvisade av en parodiskt stor vakt.

Berghain ligger i ett gammalt nedlagt värmekraftverk i Östberlin och är känt för sina darkrooms, extrema ljudsystem, diverse sexuella fetischklubbar och mängden droger som tas på de spegellösa unisexbadrummen. Trots detta relativt oortodoxa klubbande beslutade tysk domstol 2016 att Berghain kvalificerat sig som en “high art institution”, och därmed behövde betala lägre skatt än en vanlig nattklubb. Snarare än en klubb ses Berghain som ett socialt experiment, ett konstprojekt, och stadens politiker lär inte vara blinda för den mytomspunna platsens betydelse för bilden av Berlin.

ANNONS

Att någonting som ens liknar Berghain skulle få en plats, och än mer uppmuntras, av politikerna i Göteborg framstår som skrattretande. Vi får väl anta att det bara är lokalen man vill inspireras av? Jag undrar inte minst efter förra årets stora kulturdebatt som handlade just om fri kultur och vem som har rätt till det offentliga rummet i vår stad. På några månader hann ”Drömmarnas monument” på Götaplatsen anklagas för att bryta mot bygglov, spela för hög musik på kvällarna, se ut som “en soptipp” och så var det ju den där bajsattacken som fick den mest öppensinnade att tycka att det där var lite VÄL.

Det finns något sorgligt med att satsningar på kultur i Göteborg alltid verkar komma från fel håll

Konstnärerna bakom pekade på exempel som Truckstop Alaska på Hisingen och Café Fluss på Bananpiren, platser där alternativa kulturyttringar skapats organiskt, men inte lyckats samsas med reglerna i Göteborgs stad och därför försvunnit. Etablerade aktörer får alltså inte ens arrangera musikklubb i Hisingens industriöken men vi ska på allvar tro att politikerna vill ha rejv i ett värmeverk på en av stans finaste adresser? Absolut.

Det finns något sorgligt med att satsningar på kultur i Göteborg alltid verkar komma från fel håll. I stället för att bevara, förenkla och uppmuntra det som redan finns här läggs tid och resurser på att försöka tvinga in kultur på helt nya platser. Som de krampaktiga försöken att göra Ringön coolt. Eller kanske ännu värre: att Gamlestan ska bli ”Göteborgs egna Meatpacking district”.

ANNONS

Missförstå mig rätt – självklart är det bra för Göteborgs kulturliv om Rosenlundsverket blir en kulturscen, ja till och med ett tjänstemannarejv, snarare än ännu en parkeringsplats med tillhörande dyra bostäder. Om Göteborg ska vara en storstad att räkna med, dit folk vill resa och unga stanna kvar, måste vi såklart ha ett rikt och spännande natt- och kulturliv att erbjuda.

Släpp kulturen fri, så kommer det hända fantastiska saker på egen hand

Men i stället för att på konstgjord väg försöka bygga nya coola områden borde politikerna bara låta de konstnärer, krögare och klubbarrangörer som redan är här vara. Släpp kulturen fri, i stället för att med höjda hyror och snåriga regler mota bort den, så kommer det hända fantastiska saker alldeles på egen hand.

För jag kan svära på att om någon hade försökt starta ett Berghain i Göteborg i dag hade ni stängt ner det illa kvickt.

LÄS MER:Rosenlundsverket som nattklubb kan utredas

LÄS MER:Förbjud namnen Mats, Jörgen och Peter

LÄS MER:Kulturredaktionens inne- och utelista för 2024

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS