Spekulationer och rykten visste inga gränser när Kate Middleton tog en timeout. Är det dags för nya mjuka ideal på internet?
Spekulationer och rykten visste inga gränser när Kate Middleton tog en timeout. Är det dags för nya mjuka ideal på internet? Bild: Chris Jackson

Fanny Wijk: “Kate-gate” har fått mig att vilja bli snäll

Kändisarna hukar inför klimatet på sociala medier, om någon trampar snett är drevet aldrig långt borta. Kanske är vi redo för nya mjukare ideal? Kate-gate har i alla fall fått Fanny Wijk att vilja bli snäll.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

När jag var i tonåren fick jag Stefan Einhorns bok “Konsten att vara snäll” av min mamma. Hon hade förmodligen goda anledningar att ge mig den, men låt mig bara konstatera att jag inte blev snäll utan snarare ännu surare. Kanske lite kränkt också. Boken åkte oöppnad in i bokhyllan, gräl fortgick, cynism odlades, personlighet utvecklades, tonårsrummets väggar målades kolsvarta.

Tjugo år och lika många kriser senare börjar jag bli genuint less på den delen av mig. Den mindre snälla, aningen mörka, mer dömande. Ett visst mått av cynism finns absolut i mitt dna, men flera små händelser i mitt liv det senaste har gjort att jag behövt se mig själv i ett nytt ljus – och det har inte varit roligt.

ANNONS

Spekulationerna kring hennes frånvaro blottade något direkt äckligt med vår internet och sociala mediekultur

Slumpartat nog krockade min personliga utveckling med “Kate-gate”. Min relation till prinsessan Kate Middleton och det brittiska kungahuset är icke-existerande, jag visste inte ens att hon och Meghan Markle var två olika personer. Men spekulationerna kring hennes frånvaro blottade något direkt äckligt med vår sociala mediekultur. Ja, med vår kultur över huvud taget.

Kate Middleton har varit borta från strålkastarljuset på grund av en bukoperation. Trots att detta var känt bubblade X, TikTok och Reddit över av rena konspirationsteorier som snart också sipprade ut i mer etablerade kanaler. För The Late Shows tre miljoner tittare återberättade Stephen Colbert ett gammalt rykte om att prins William varit otrogen och att paret kunde vara på väg mot skilsmässa.

I enkäter på stan fick helt vanliga britter spekulera om huruvida prinsessan gjort en brazilian butt lift och i kommentarsfält på internet dividerades det om Kate var på rymmen från sin familj i en van eller om hon helt enkelt höll sig borta för att hon råkat ut för en ovanligt dålig frisör.

Bianca Ingrosso kan knappt ta en bild av sitt perfekt organiserade kylskåp utan att bli utsatt för en hatstorm

Och inte blev det bättre när prinsessan av Wales delade med sig av en dåligt photoshoppad bild på sig själv och sina barn på mors dag. Vad har hon att dölja egentligen? Cancer visade det sig, och plötsligt fastnade skrattet i halsen hos de flesta som skämtat och spekulerat på hennes bekostnad.

ANNONS

Kate Middleton är knappast ensam om att ha utsatts för konspirationer eller rena hatkampanjer på sociala medier. Allas favoritkändis och/eller hatobjekt Bianca Ingrosso kan knappt ta en bild av sitt perfekt organiserade kylskåp utan att bli utsatt för en hatstorm, för vi har för länge sedan passerat gränsen där kända människors liv inte bara är vår ensak utan också vår angelägenhet. Det är lätt att tänka att den hårda tonen på internet också påverkar hur vi pratar om och ser på varandra i den verkliga världen.

Den senaste debatten om feminism och soft girls har försökt leda i bevis att den hårda girlbossen är död

I förra veckan gick den amerikanska rapparen Lizzo ut och insinuerade att hon skulle lämna musikindustrin för gott på grund av skämt om hennes utseende och kropp. Hon förtydligade senare att det hon slutar med är “att ge negativ energi uppmärksamhet”. Det är ju en strategi, men vore det inte ännu bättre om vi alla var redo för nya, lite mjukare ideal? Den senaste debatten om feminism och soft girls har försökt leda i bevis att den hårda girlbossen är död. Det är inte längre coolt att vara känslokall och ensam.

I stället kan vi alla försöka jobba lite mindre och lägga mer tid på att lära oss konsten att vara snäll. Det är på riktigt svårt. Jag misslyckas flera gånger om dagen. Men jag vill inte råka mobba en cancersjuk igen eller döma andras livsval på slentrian. Så för min del är det väl dags, såhär tjugo år senare, att rota fram den där Stefan Einhorn-boken ur bokhyllan. Det är väl aldrig för sent.

ANNONS

LÄS MER:Om Stockholm tar över stan – är det så fel?

LÄS MER:Girlbossen är död – och vi kommer inte sakna henne

LÄS MER:Spekulationerna kring Kate speglar en riktig oro

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS