Vad är det med brittiska hovet och deras dåliga PR-avdelning? undrar Caroline Hainer efter den manipulerade bilden på Kate Middleton och hennes tre barn.
Vad är det med brittiska hovet och deras dåliga PR-avdelning? undrar Caroline Hainer efter den manipulerade bilden på Kate Middleton och hennes tre barn. Bild: Prince of Wales

Caroline Hainer: Spekulationerna kring Kate speglar en riktig oro

Brazilian buttlift? Koma? Skilsmässa? Spekulationerna efter den photoshoppade bilden på Kate Middleton och hennes barn har varit många – och reflekterar en oro hos det brittiska folket, skriver Caroline Hainer.

ANNONS

Vad är det med brittiska hovet och deras dåliga PR-drag? Borde man inte lärt sig vid det här laget att image betyder allt?

Tydligen inte. Efter vilda spekulationer om varför Kate Middleton inte synts till sedan magoperationen i januari har kungahuset nu gjort sitt allra bästa för att lugna folket om att allt är som det ska. Detta genom ett photoshoppat foto som liknar fotobyråernas genrebilder, under kategorin “lycklig familj”.

Bilden, som publicerades i sociala media i söndags på Mors dag (Storbritannien firar på annat datum än vi) visar vid första anblick en glad, frisk och avslappnad Kate, omringad av sina tre barn som ler så brett att man misstänker Snapchatfilter.

ANNONS

Att mamma Kate sitter ned är inte konstigt, hovet gick tidigt ut med att konvalescensen skulle gälla fram till påsk. Konvalescensen efter vad exakt? Oklart, hovet har bara sagt att Kate varken har eller haft cancer. Denna märkliga icke-information, tillsammans med hennes totala frånvaro har, precis som man kan gissa, gett upphov till idel spekulationer och konspirationsteorier (brazilian buttlift? koma? skilsmässa?).

Inte blir det bättre av att man nu publicerar en manipulerad bild – till synes i syfte att lugna folket. Den ligger fortfarande uppe på parets officiella Instagramsida för den som vill undersöka den pixel för pixel. Däremot har de stora nyhetsbyråernas dragit tillbaka den, då man ansett att bilden inte är äkta.

Eller är de resultatet av tabloidkultur som lärt oss att ingen, speciellt inte kungligheter, har rätt till ett privatliv?

Ett snaskigt beslut, minst sagt. Och sant – Kate Middleton har sedan dess gått ut med en ursäkt för att ha “experimenterat” med bildredigering. Förresten behöver ingen djupstudera bilden eftersom Internet redan gjort jobbet. Zoomat in och förstorat konstigheter som att prinsessan Charlottes kjol syns i stället för koftan på ett ställe och kvinnornas hår är suddigt i topparna. Det är så pass taffligt gjort att Kate nödgats gå ut med en ursäkt för att “liksom många amatörfotografer” ha “experimenterat med bildredigering”.

Detta har givetvis satt igång ännu fler spekulationer och konspirationsteorier. Som att bilden är ett rop på hjälp, det dåliga Photoshopjobbet en signal om att allt inte är som det ska, att Kate vill bort, att hon är allvarligt sjuk. Hon saknar för övrigt vigselringen på sina omanikyrerade (!) naglar…och det kan väl bara betyda en sak?

ANNONS

Spekulationerna må vara just det – spekulationer – men de reflekterar ändå en riktig oro. Brittiska kungahuset har haft det minst sagt skakigt de senaste åren med anklagelser om allt från misshandel till rasism, vilket kulminerade i utträdet av två viktiga familjemedlemmar (Harry och Meghan).

Kate Middleton har i allt detta alltid framstått som den pålitliga och ordentliga. Den som klär sig elegant i både designerkläder och polyesterplagg från Topshop. Den som alltid ler. Den som inte är Meghan. En riktig framtida drottning, en man inte behöver oroa sig för. En som aldrig skulle göra fel – och framför allt inte försvinna, utan ett ord. Lämna britterna våg för vind. Eller publicera någonting som inte är sant.

Visar spekulationerna ett land som, efter drottning Elizabeths död och politiskt kaos, saknar det trygga, pålitliga och eviga som hon kom att stå för? Eller är de resultatet av en tabloidkultur som lärt oss att ingen, speciellt inte kungligheter, har rätt till ett privatliv?

Varför inte både och? Händelsen är ytterligare en bekräftelse på att varken kungligheterna eller hovets PR-avdelning har en susning om vad deras jobb egentligen går ut på. Det vill säga att upprätthålla en bild. Men manipulerad och symbolisk, inte Photoshoppad.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:En sjuk monark är en ärlig monark

LÄS MER:Charles blir den förste flummarkungen

LÄS MER:Recension: ”Harry och Meghan” – Netflix

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS