Nina Morby: Kärleken övervinner allt, även ett par beigea chinos

Det nalkas bröllop i “Love is blind”, men vid det här laget har intrigerna redan haft sin tv-tid. Några lärdomar drar GP:s Nina Morby ändå av säsongen som gått: snälla killar förlorar alltid och alla blir snyggare i spraytan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

SPOILER ALERT!

Om sexproblem och bristande attraktion varit temat i ”Love is blind Sverige” kan ingen anklaga produktionen för att inte löpa linan ut. Bröllopsavsnittet är ett fullkomligt antiklimax. Jaha? tänker man. Var det här allt? Inget kaos? Vredesutbrott med bortklippta könsord? Propplösning i svärföräldrars linsvätska? Är det verkligen INGEN som ska gråtspringa ut från vigseln med brudgummen släpandes i tyllslöjan?

Nej, känslostormarna har redan passerat när det är dags för paren att välja och välja bort varandra. Tre av fem (!) par säger ja till att gifta sig, men dramat är på nivån Ulf Kristerssons alkoholfria födelsedagskalas. Till och med Emilia och Lucas har ett respektfullt samtal efter att han sagt nej till henne vid altaret. Jag hade verkligen hoppats på mer.

ANNONS

New-age bandanan har han bytt mot en scarf i kashmir som påminner om något MUF:arna bar runt 2009.

Kanske beror de uteblivna intrigerna på att säsongens drama queen och nykonverterade bad boy Christofer inte längre är med i leken. I bröllopsavsnittet anländer han som gäst till Rasmus och Krisse-Lys vigsel, new-age bandanan har han bytt mot en scarf i kashmir som påminner om något MUF:arna bar runt 2009. När han ska gratulera Rasmus byter han ”Mitt hjärtas fröjd och eviga längtan” till ”Min fucking broder” som ju är motsvarigheten på killspråk.

Han är också, dagen till ära, noga med att låta alla veta att han är den gladaste pricken där. Verkligen noll ledsen över att Catja inte returnerade hans komplimanger. Christofers enda sorg detta bröllop tycks vara att produktionen har snålat på bubbel. Han är verkligen törstig.

Bortsett från bröllopsavsnittets uteblivna drama har säsongen ändå varit ett ljuvlig litet titthål in i okända människors konflikthantering, hudvårdsrutiner och tvångstankar. Svenskarnas rykte har sällan varit sämre och många är vi som fått revidera vår syn på vad som lönar sig på dejtingens gladiatorarena. Här är några insikter:

1. Sopig är det nya svarta

Att Sergio mot triljoner biljoner odds lyckades få Amanda och att Rasmus ”tänk om hon är en trea” fick Krisse-Ly att gifta sig med honom tyder bara på en sak: bad boy-idealet är tillbaka. Glöm allt du hört om mansplaining och emotionellt ansvar och ta fram Neil Strauss ”The Game” från källarförrådet. Christofer gjorde nästan alla fel när han dränkte Catja i komplimanger, men insikten han fick från det var precis rätt: good guy never wins. Att Meira säger ja till Oskar får ses som undantaget som bekräftar regeln.

ANNONS

2. Svenskar är precis lika ytliga som andra

Om det något som diskuteras internationellt efter ”Love is blind Sverige” så är det svenskars fåfänga, och det med all rätt. Länge har vi sett oss själva som det utvalda folket: välkänt vackra men helt obrydda inför detsamma. Ingenting kunde vara mer fel. Meiras reaktion på Oskars chinos, Catjas min när hon såg Christofers bandana, Rasmus obehagliga upptagenhet kring hur folk från Estland egentligen ser ut vittnar om vår egentliga natur. Vi vill älskas, i brist därpå att någon ska viska ”du är flawless” till oss under morgonkaffet. (Såvida det inte görs av Christofer).

3. Alla blir snyggare i spraytan

När vi ändå talar om yta, är det inte dags för den stora diskussionen om erotiskt kapital och smink? Självklart är det orättvist att män har ett och samma utseende att jobba med medan kvinnor kan gå från anemisk till soldoktorbrun på en kvart. Den som kommer på ett sätt att demokratisera det hela lär antagligen stå stadigt när konjunkturen vänder. Och nej, Christofers mjukiskjol är inte ett steg i rätt riktning.

4. Vad som helst är möjligt

Har “Love is blind” bevisat att kärleken är blind? Nej, snarare att ingenting är omöjligt i den här världen, inte ens färgblindhet eller ett potentiellt ofött barn i Barcelona. Kärleken övervinner allt, även Oskars beigea chinos.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Sexsynen i ”Love is blind” känns förlegad

LÄS MER:”Love is blind” – en mörk studie i attraktionens väsen

LÄS MER:”Snälla” killars räddning är inte att bli bad boys

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS