Nina Morby: Sexsynen i ”Love is blind” känns förlegad

Förlovningsresan är slut och vardagen hotar med sin illaluktande närvaro för paren i ”Love is blind”. Nina Morby har tappat hoppet om de flesta, men oroas mest av kvinnornas förväntningarna på den manliga sexlusten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

SPOILER ALERT!

Och så var det dags för de förlovade deltagarna i ”Love is blind” att äntra verkligheten med allt vad det innebär av bromsränder, nattliga väderspänningar och doften av den andres ringmuskelaktivitet. Många bossar ska dödas innan de kan säga ja (eller mer troligt: nej) till varandra vid altaret.

Men låt oss börja där det fortfarande finns hopp. Paraplydrinkarna och soleksemet på Cypern verkar ha gjort sitt för att hålla humöret uppe, och när paren flyttar in i produktionens hyreslägenheter mitt i Stockholm tycks de åtminstone inte vilja pulverisera varandras ögonglober. De väljer glädjen och greppar krampaktigt efter halmstrån, även om dessa mest tycks bestå av helt okej hångel och ett bra hårfäste.

ANNONS

Men så sakteliga faller ändå mungiporna ned dit de hör hemma. Någon har sagt till någon att Sergio har gjort en kvinna gravid i Barcelona och samtliga tjejer bildar ett korståg för att “backa Amanda”. Ingen vet vem som kanske ska föda Sergios barn och ingen bryr sig. Amanda kommer ut som frälsaren själv när hon, helt tillbakalutad, tycks infinna sig i att bli sin blivande mans eventuellt ofödda barns styvmamma. Hon bör såklart helgonförklaras genast, eller åtminstone få bli nästa julvärd.

Men återigen blir det tydligt hur annorlunda de sexuella förväntningarna är för män och kvinnor.

Trots att Sergio, för att uttrycka det milt, har en del att jobba på är det ändå Christofer “mitt hjärtas fröjd och eviga längtan” jag vill skicka ut med huvudet före (innan han tack och lov gör det själv). Inte för att han har lila hår och klär sig i “mjukiskjol” (det går visserligen också att diskutera) utan för att han fullkomligt kväver Catja med komplimanger och sedan blir kränkt när hon inte ger dem tillbaka. Någon som är så dålig på att ta en hint kan inte prisas för att vara den moderna mannens pionjär. Om det är här killfeminismen hamnat vill jag hellre dela hembestyr med en tjackad trädgårdstomte.

På tal om feminism: Reaktionerna på att Lucas svikit sin utlovade sexdrift lyckas inte heller placera deltagarna i “Love is blind” på rätt sida av historien. “Det fysiska som du saknar är det minsta du kan begära av personen du är i en relation med”, säger Emilias bästa vän under deras samtal. Det är förstås välvilligt menat och en typisk bra sak att säga till någon vars partner inte vill nuppa med en. Men återigen blir det tydligt hur annorlunda de sexuella förväntningarna är för män och kvinnor. Jag har svårt att föreställa mig att Sergio skulle komma undan med att säga samma sak till någon av killarna. Men om han skulle säga det hade troligtvis ett ännu större korståg bildats som försökt sätta hans huvud på en glitterrosa påle.

ANNONS

Men det finns ändå ljusglimtar: Rasmus och Krisse-Lys hundar verkar till slut kunna befinna sig inom samma hektar utan att vilja slita av varandra testiklarna. Mötet mellan styvmor och styvdotter är det finaste jag sett sedan en kvinna återförenades med sin hund i rasmassorna efter ett jordskred. De säger stora ord och verkar faktiskt mena dem. Visst känns det illavarslande att Rasmus “vill åka på tre-fyra resor om året” och att Krisse-Ly är student, men vid det här laget i “Love is blind” är allt över den absoluta nollpunkten värt att fira. Som när Oskar dansar som en borttappad utbytesstudent till Meiras mammas instruktioner, och mor och dotter utbyter blickar som bara kan betyda en sak: Att de har noll jävla aning om hur det här ska sluta. Jag kan bara instämma.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Gör något behagligt i vår – kastrera dig

LÄS MER:”Love is blind” – en mörk studie i attraktionens väsen

LÄS MER:Alexandra från Göteborg är med i ”Love is blind”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS