Är det verkligen för mycket begärt att få sig en kulturupplevelse som ekar genom evigheten bara för att det är “semester”?, undrar Marcus Berggren.
Är det verkligen för mycket begärt att få sig en kulturupplevelse som ekar genom evigheten bara för att det är “semester”?, undrar Marcus Berggren. Bild: TT

Jag får ångest av gemyt och traditioner

Pocketböcker, kubb och Sommar i P1. Marcus Berggren ser kulturens skymning sänka sig över Sverige i takt med sommarsolen. Är det verkligen för mycket begärt att få sig en kulturupplevelse som ekar genom evigheten bara för att det är “semester”? undrar han.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Jag erkänner. Jag hatar sommaren. Jag försöker hålla mig undan, för mitt grinch-skap är aldrig så tydligt som veckorna när alla plötsligt tycker att kubb inte bara är en sport, utan dessutom en sport som vi borde hålla på med. Dagligen.

Kort men ändå lite invecklat: solen går upp över vårt land parallellt med kulturens skymning. Nu väntar tio veckor ren skit om man inte passar sig. Och folk vill inte ens passa sig, de vill bara flyta på rygg som döda sköldpaddor där avloppsvattnet mynnar ut.

Det ska läsas pocketböcker man inte kan säga något snällare om än att det var ord på rad och att minst en dog. På tv är det allsång dygnet runt, där samma överbetalda smilfinkar vi har lurats att bry oss om genom att ha skendränkts i deras ansikten medialt, stämmer upp till sång.

ANNONS

Sommarprat. Jag somnade nästan bara jag skrev det ordet. En helt oförarglig kändis största hinder, berättat med sin allra mysigaste röst, till tonerna av Cornelis Vreeswijk. Får jag sömnproblem och alkohol av någon outgrundlig anledning inte skulle fungera kanske jag ger det en chans.

Är är det verkligen för mycket begärt att få sig en kulturupplevelse som ekar genom evigheten bara för att det är “semester”?

Jag förstår att det är jag som är den konstiga som inte tycker om att ha det trevligt. Och som aldrig kan låta kultur vara en hängmatta utan vill ha den serverad som ett rostigt spjut rakt i ögat, utan nåd.

Jag tycker att allt, från minsta text till största tavla, ska peta dig exakt där såret är som mest öppet. Jag får ångest av gemyt och traditioner. Det får mig att tänka på att livet bara är en stilla promenad mot kistan man ska ligga i.

Är är det verkligen för mycket begärt att få sig en kulturupplevelse som ekar genom evigheten bara för att det är “semester”? Semester från arbete köper jag, men måste det vara en semester från allt som är bra?

Folk gillar att det är lite ”sverigedemokratigt” på sommaren. ”Calle Schewens vals”, ett illa skrivet styckmord i skärgårdsmiljö, blomsterkransar i håret och sill serverad i socker och sin egen spya.

Men varje midsommarafton får mig oupphörligen att tänka “och hur många till sådana här har jag framför mig innan det eviga mörkret?”. Jag hör ju själv. Jag borde ju spärras in – eller åtminstone inte skriva krönikor så röten attityd som jag sprider.

ANNONS

Och herregud jag är inte psykopat – jag förstår att folk vill njuta av solen medan det går.

Traditioner binder ihop tiden. Tiden blir ett långt streck med samma flaggor uppställda längs hela. Jag vill att tiden ska vara en rutschkana. Att varje sak ska hända max en gång för att aldrig återupprepa sig, för annars känns det som att vi befinner oss i en ”Sims”-simulation.

Jag var hemma i Göteborg precis när sommaren slog i blom. Det var kö till en takbar i Linné. Killarna hade ljusblå skjortor och loafers, tjejerna såg ut att vara på väg till ett Ebba Busch-lajv på närmsta Båtmässa. Pengahouse pumpades ur en högtalare.

Jag sa till min kompis Carl: ”Det ser ut exakt som i Stockholm”.

“Det värsta…”, sa Carl. “Är att alla älskar det. De vill att det ska se ut som i Stockholm”.

Och herregud jag är inte psykopat – jag förstår att folk vill njuta av solen medan det går. Men stark sol kastar långa skuggor. Och en av dem långa skuggorna är jag. Sur i väntan på hösten. Då kulturen börjar igen.

Läs fler krönikor av Marcus Berggren:

LÄS MER:Till och med Per Andersson säljer sig i en app

LÄS MER:Avbönen lindrar inte all smärta Wallin orsakat

LÄS MER:Därför älskar alla män Bob Dylan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS