Till och med Per Andersson säljer sig i en app

Vad har kändisarna egentligen för ursäkter för att ta betalt för sina videohälsningar? Marcus Berggren synar appsamhället i sömmarna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns en app där du kan betala Per Andersson för att filma sig själv och säga exakt det du vill. Jag upprepar: det finns en app där du för några futtiga hunkor kan få Per ”Roligast i Sverige” Andersson att skicka en film till dig där han säger det du vill!

Jaha, visste ni det redan? Men varför är ni inte uppspelta? Jag ska tala om varför: för ni har redan vant er. Inte så konstigt. Man kan ju få hem allting annat utan att anstränga något annat än tummarna så varför inte personliga hälsningar från folkkära personer? Klart det känns fullt rimligt att få olika kändisar att dansa efter ens hundralappar direkt i telefonen.

ANNONS

Alla är lika sjuka i denna situationen, både ni som köper och ni som säljer.

Kändisar: skicka videohälsningar gratis eller skit i det. Ni kan ju inte ta betalt för att vara snälla? Då är det ju inte snällt längre. Utan bara girigt.

Lika förundrad blir jag när jag funderar på vem som köper hälsningarna? Eller jag förstår vem som köper dem. Någon utan fantasi men med 300 spänn som vill framstå som lite skön i de cirka 30 sekunderna det tar att spela upp klippet. Blir man ens glad för en sådan hälsning nu när alla vet var de finns och vad de kostar? Det känns ju som något man sladdat in och köpt på en mack i sista sekund. Om man kunde köpa Glenn Hysén som sjunger ja må han leva där.

Men herregud, låt den som inte köpt en röten present kasta första presentpappersbollen! Värst av alla i den här videohälsningshärvan är förresten de kändisar som gått ut och lipat om hur jobbigt det är att få så många meddelanden på Instagram med förfrågningar om att göra gratis videohälsningar.

Vad är nästa steg? Att Inger Nilsson utklädd till Pippi kommer hem till en på en Voi med mat från Foodora och tar ut ens sopor när hon går?

Jag ska inte nämna några namn men det börjar på Camilla Läckberg och slutar på Lisa Nilsson. Det är ju valfritt att vara känd. Det finns andra jobb, har jag hört, helt befriade från att folk vill se videos på en, men med andra utmaningar som att de kan vara skittråkiga, betala dåligt och slita ut kroppen i förtid.

ANNONS

Det är lätt känna sig trygg med klicksamhället. Platsen där alla med stålar sitter hemma som en skock feta paschor och pekar hem allt mellan internetdroger, via McDonalds till att Mickey Dee säger något flirtigt till din faster som fyller jämnt. För så förspänt hade vi det ju inte förut. Det finns rentav en app där du kan få inte sällan nyanlända migranter att göra vad som helst i ditt hem förutom sexuella tjänster. Det är så billigt att det vore att begå övergrepp på sin egen privatekonomi att inte använda det. Så billigt att man inte ofta frågar sig hur mycket pengar människorna som utför arbetet egentligen får.

Men arbeta måste de, för att överleva. Vad kändisarna har för ursäkt vet jag inte.

Allt som inte fanns förut är inte innovation. Det kan vara regression. Kanske inte tekniskt men mentalt. Tekniken borde ju hjälpa dem som inte har kläder, mat och som har en grattishälsning från brevbäraren Dag-Otto så långt ner på sin önskelista att de aldrig tänker på det. Men i stället är det vi som redan har allt vi behöver som bara ska få allt snabbare.

Vad är nästa steg? Att Inger Nilsson utklädd till Pippi kommer hem till en på en Voi med mat från Foodora och tar ut ens sopor när hon går? Ni skrattar nu men dagens skämt är morgondagens verklighet. Och är det nåt jag saknar så är det lite riktig verklighet av kött och blod. Framtiden kan ni behålla för er själva.

ANNONS

Läs mer av Marcus Berggren:

LÄS MER:Det är alldeles för många kyrkor i Göteborg

LÄS MER:Därför älskar alla män Bob Dylan

LÄS MER:Avbönen lindrar inte all smärta Wallin orsakat

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS