Vilka nedskärningar eller skattehöjningar kommer det kräva för att bygga upp Oceana? undrar Mark Isitt.
Vilka nedskärningar eller skattehöjningar kommer det kräva för att bygga upp Oceana? undrar Mark Isitt. Bild: Robin Aron

Mark Isitt: Vem ska hosta upp Lisebergs förlorade kapital?

Håll dig till fakta i debatten om Oceana, uppmanar Mårten Westlund i GP 26/2. Som Lisebergs kommunikationschef bör han dock själv ta ansvar för informationen som kommunicerats ut, skriver Mark Isitt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Hej, Mårten Westlund och tack för din replik (GP 26/2). Och tack för de glada nyheterna; menar du alltså att Liseberg faktiskt inte har beslutat att återuppbygga Oceana? För så har det framställts i pressen – ”Klart besked från Liseberg: Oceana ska byggas upp”, skrev exempelvis GP i fetstil på ettan (18/2).

Var det en missuppfattning? I sådana fall får nog du som kommunikationschef ta på dig skulden, för pressreleasen du skickade ut lämnade inte mycket plats för tvivel: ”Den förödande branden på Lisebergs vattenvärld Oceana i måndags grusade planerna på att öppna till sommaren. Men det kommer att badas i framtiden. Lisebergs styrelse tog under fredagens styrelsemöte beslut om att starta upp processen kring återuppbyggnad av Oceana.”

ANNONS

Om du har bättre koll på ekonomin är jag fel man att bedöma. Jag har ingen aning om hur du så på decimalen lyckats komma fram till att Lisebergs besökare har spenderat 27,4 miljarder kronor i Göteborg de senaste tio åren, men är siffran sann är den ju fantastisk.

Däremot verkar det värre ställt med er egen ekonomi: en halv miljard back under pandemin (10 miljoner per dag)… 64 miljoner i förlust förra året… Och nu hela den här tragiska Oceanabranden. DN hävdar att ni är i ”en ekonomisk knipa”. Och din chef Andreas Andersen säger att ”kapitalförstärkning sannolikt blir nödvändig”. Jag undrar, vem ska hosta upp det kapitalet? Är det er ägare Göteborgs stad? Och vilka nedskärningar eller skattehöjningar kommer det i sådana fall att kräva?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Låt debatten om Oceana bygga på fakta

LÄS MER:Det är vansinne att bygga upp Oceana igen

LÄS MER:Varför är vi inte bättre på att bygga stad?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS