Inga skattemedel skulle bekosta en återuppbyggnad av vattenlandet, skriver Mårten Westlund på Liseberg.
Inga skattemedel skulle bekosta en återuppbyggnad av vattenlandet, skriver Mårten Westlund på Liseberg. Bild: Sanna Tedeborg

Mårten Westlund: Låt debatten om Oceana bygga på fakta

Liseberg välkomnar att diskussionen om återuppbyggnaden av Oceana förs i en öppen debatt. Men debatten bör, till skillnad från Mark Isitts krönika, bygga på fakta. Det skriver Mårten Westlund, PR- & kommunikationschef på Liseberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I sin senaste krönika kritiserar Mark Isitt Lisebergs styrelses beslut om att bygga upp Oceana igen. Krönikören har självklart rätt till sina åsikter, men bör bygga sin analys på fakta.

Först och främst, Lisebergs styrelse har inte fattat beslut om att bygga upp Oceana igen. Styrelsen har fattat beslut om en ambition, och om att utreda frågan – ekonomiskt, tekniskt samt säkerhetsmässigt. Och om vattenparken byggs upp igen, så måste vi självklart lära oss av det som är hänt.

Vidare är Liseberg ett vinstdrivande företag som finansierar alla sina investeringsprojekt med eget kassaflöde. Om Oceana byggs upp igen, så kommer detta alltså finansieras av Lisebergs egen verksamhet – och inte av skattemedel. Omfattande försäkringar beräknas därtill starkt bidra till kostnadstäckningen.

ANNONS

Att frågan om återuppbyggnad är större än Oceana hänger ihop med att Liseberg på många sätt är hjärtat i Göteborgs besöksnäring. Liseberg har under de senaste 10 åren omsatt 10,8 miljarder kronor, vilket genererat ett rörelseresultat om 939 miljoner kronor.

Man kan också titta på det vi kallar för turistekonomisk effekt. Alltså de pengar som en Lisebergsbesökare spenderar under sitt besök i övriga staden – på boende, transport, mat & dryck samt shopping. För den senaste 10-årsperioden uppgår summan till 27,4 miljarder kronor – och detta trots två års pandemi och 15 månaders nedstängning.

Liseberg är således en mycket bra affär för Göteborg. Och ska Liseberg vara det i fortsättningen så räcker det inte att passivt förvalta det som en gång varit – utan att vi ser framåt med både framtidstro och mod.

Liseberg välkomnar att diskussionen om återuppbyggnaden av Oceana förs i en öppen debatt när den tiden kommer. Men då bör den bygga på fakta.

Mårten Westlund

PR & kommunikationschef, Liseberg

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är vansinne att bygga upp Oceana igen

LÄS MER:Oceana visar att faran finns även i de tryggaste av rum

LÄS MER:Därför är branden på Oceana en tragedi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS