Robert Johnsson: Starta en egen bokmässa för barn och unga

I förra veckan skrev Bokmässans Frida Edman och Oskar Ekström en debattartikel om att barns och ungas läsning är hotad och ropar på reformer. Men av detta syns inte mycket i bokmässeprogrammet, menar frilansskribent Robert Johnsson, som efterlyser konkreta förslag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I förra veckan publicerades en debattartikel av Bokmässans vd Frida Edman och programchef Oskar Ekström på GP:s kultursidor (8/6). Rubriken var ”Att barnen slutat läsa hotar demokratin”. Vid en första anblick är det svårt att inte hålla med, men vid en närmare läsning blir det svårare att bli klok på vad Frida Edman och Oskar Ekström vill.

Det blir dessutom än svårare då Frida Edman i en nyhetsartikel samma dag säger att ”läsning kan anta olika former”. Detta apropå att ett av årets teman på Bokmässan är ljud. Vidare säger hon ”Nu när fler lyssnar på boken är det självklart för oss att fokusera också på det formatet. Vi läser på olika sätt: med ögonen, fingrarna eller öronen”.

ANNONS

När man läser debattartikeln råder det inget som helst tvivel om att det är läsning som avses, lyssning nämns inte med ett enda ord.

Nåväl, i debattartikeln landar Frida Edman och Oskar Ekström i att ”[som] Bokmässa är vi oroade. Litteraturen måste få ta plats, läsning är en förutsättning för våra barn och ungas lärande. Läsning är en förutsättning för vår demokrati. Är läsningen hotad så är vår demokrati hotad”.

Detta kommer man fram till via ett citat av Astrid Lindgren, bortplockade böcker i amerikanska bibliotek och ordmoln på Jubileumsfestivalen i Göteborg. Man har också med en summarisk redogörelse av den senaste tidens rapporter om barn- och ungas minskade läsförmåga.

Som svar på hotet mot demokratin vill Frida Edman och Oskar Ekström se reformer och åtgärder. Dock har man inga egna förslag på vilken typ av reformer eller vilka sorters åtgärder man vill se. Det är inte heller glasklart vem som ska genomföra dessa reformer och åtgärder.

Den 8 juni släpptes även programmet för Bokmässan 2023. Givet debattartikeln skulle man kunna ledas att tro att barn- och ungas läsning är ett centralt tema för årets Bokmässa. Så verkar inte vara fallet. I stället är det judisk kultur, staden och, som nämnts, ljud som är årets tre teman.

ANNONS

Läser man pressmeddelandet om årets program, nämns barn och ungas läsning på ett fåtal ställen och studerar man det digra seminarieprogrammet finns det ett antal programpunkter som har barn- och ungas läsning som ämne men inget som explicit handlar om att minskad läsning hos barn och unga är ett hot mot demokratin.

Dock ska det sägas att i den nyhetsartikel som tidigare nämnts går det att läsa om en speciell satsning som Bokmässan gör i år på en egen entré för barn och deras föräldrar. Där ska barnen välkomnas av Mamma Mu och andra karaktärer ur barnlitteraturen. Man kommer även att ha ett lästält där författare ska läsa för barn och unga.

Att Frida Edman och Oskar Ekström inte kan förmå sig att komma med ett enda konkret förslag på hur man själva strategiskt kommer att arbeta med frågan om barn och ungas läsning de kommande åren är ett idémässigt fattigdomsbevis.

Under torsdagen (15/6) gick Bokmässan ut med ett nytt pressmeddelande där man meddelade att man med läsglädjen som mål bjudit in Prinsparets stiftelse. Prinsparets stiftelse kommer att medverka under torsdagen och fredagen på Bokmässan med sitt metodspel ”Det stora äventyret” vars ambition är att bidra till ökad läslust. Att Bokmässan satsar extra på läsglädje och att Prinsparets stiftelse vill vara med och bidra är naturligtvis väldigt positivt.

Oaktat detta kan man naturligtvis också hävda att barn och ungas läsning alltid är ett underliggande tema på Bokmässan. Men om Frida Edman och Oskar Ekström är så oroade att de skriver en debattartikel i ämnet – ”Att barnen slutar läsa är ett hot mot demokratin” – borde väl detta även synas i det officiella seminarieprogrammet med ett tydligt fokus på barn och ungas läsning och dess betydelse för det demokratiska samhället?

ANNONS

Ord är viktiga men om handlingen inte bevisar ordet blir det svårt att hävda att orden betyder något.

Bokmässan är en av Sveriges största plattformar för böcker och läsning, kanske den allra största. Något Frida Edman också påpekar i torsdagens pressmeddelande: ”Som Bokmässa kan vi rikta strålkastarljuset mot viktiga frågor, så som vikten av läsning.” Att Frida Edman och Oskar Ekström i sin debattartikel trots detta inte kan förmå sig att komma med ett enda konkret förslag på hur man själva strategiskt kommer att arbeta med frågan om barn och ungas läsning de kommande åren är ett idémässigt fattigdomsbevis.

En lågt hängande frukt hade varit att slå fast att barn och ungas läsning blir ett permanent tema de nästkommande fem åren på Bokmässan samt att Bokmässan ska vara en aktiv part i att försöka lyfta den oroande trenden gällande barn och ungas läsning som man kan se i de rapporter som Frida Edman och Oskar Ekström nämner i sin artikel.

En annan hade varit att under skolans höstlov – läslovet – satsa på en bokmässa för barn och unga med ambitionen att nå de barn och ungdomar för vilka ett besök på Bokmässan kanske aldrig är aktuellt.

Läs mer i GP Kultur:

ANNONS

LÄS MER:Att barnen slutar läsa hotar demokratin

LÄS MER:Programsläpp för Bokmässan – nu sköljer ljudvågen in

LÄS MER:Bokmässan lyfter judiska författare

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS