Programsläpp för Bokmässan – nu sköljer ljudvågen in

Ljudvågen sköljer in över den litterära arenan vid Korsvägen i höst. För första gången bjuds aktörer som Spotify, Acast och PodX in, och fokus ligger på lyssning och inläsning.
– Vi läser på olika sätt: med ögonen, fingrarna eller öronen, säger Bokmässans chef Frida Edman.

ANNONS
|

När programmet för årets Bokmässa i Göteborg nu släpps står det klart att ljudaktörerna flyttar fram sina positioner ytterligare. För tio år sedan skapades ”det digitala torget” på Bokmässan för att ge plats också åt den papperslösa boken. Sedan dess har scenen successivt utvecklats i takt med att lyssnandet på poddar och strömningen av ljudböcker ökat märkbart.

Nytt för i år är ”ljud” som tema. Mässan bjuder för första gången in ljudaktörer som Spotify, A-cast, PodX, Munck studios, Filt, Stim med flera.

– Även Sveriges radio, utbildningsradion och Storytel finns på plats sedan längre tid tillbaka, berättar Bokmässans chef Frida Edman.

ANNONS

Ljudboksförfattare och inläsare kommer att vara i fokus liksom samtalet om hur en ljudboksbransch på frammarsch påverkar litteraturen och författandet i stort. Våra förändrade konsumtionsmönster har gett upphov till temat, liksom faktumet att ljud tar allt större plats i samhället i stort.

Finns det en risk att det ökande lyssnandet sker på läsandets bekostnad?

– Det är inte helt oproblematiskt. Jag tror ändå att det är viktigt att inte utmåla en polemik här utan snarare se det som att läsning kan anta olika former. Nu när fler lyssnar på boken är det självklart för oss att fokusera också på det formatet. Vi läser på olika sätt: med ögonen, fingrarna eller öronen, säger Frida Edman och fortsätter:

– Visst är det oroväckande att se att läsningen minskar. Men för att få fler unga och vuxna att upptäcka läsning kan boklyssnandet vara en väg in.

Mamma Mu och egen entré för barnen

Läsandet av fysiska böcker från unga år är samtidigt viktigt att stimulera, poängterar Frida Edman. Bokmässan satsar i höst därför extra på en egen entré mitt emot Liseberg för barn och deras föräldrar.

– Barnen kommer där att välkomnas av figurer ur barnlitteraturen, Mamma Mu och andra, berättar Frida Edman.

Dessutom utlovas skattjakt, lästält med möjlighet att få ett lånekort och en liten scen där bland annat regissören Tina Mackic, som skapat Sommarskuggan, sångaren pappa Kapsyl, familjehemsmamman Melinda Jacobs och programledarna Julia Wiberg och David Sundin uppträder. Dragqueens som Inga Tvivel, Tant Henrik och Björta gästar också scenen, för att läsa sagor för barn.

ANNONS

Bokmässan har i år inget specifikt fokusland, som de haft tidigare år, utan satsar i stället på temat judisk kultur.

– Vi vill ge plats för den judiska kulturen och litteraturen som påverkat hela kulturhistorien så mycket, från Bibeln fram till i dag. Det är ett fint tema med många gäster som sätter en internationell prägel på årets mässa, säger Frida Edman som dementerar att temat skulle ha något med NMR och deras nazistmarsch i samband med bokmässan 2017 att göra.

Det tredje teman i år är ”Staden”.

– Inte bara för att staden Göteborg firar sitt 400-årsjubileum, utan för att staden varit ett litterärt motiv sedan romanens tillblivelse. Nu vill vi skapa diskussion och ett bredare samtal om staden som urban miljö.

Staden, ljud, judisk kultur – programmet låter lite spretigt?

– Med våra teman brukar vi sikta brett för att locka till oss många olika målgrupper. Bara judisk kultur är ju brett i sig och universellt som tema och rymmer förutom litteratur även film och musik, säger Frida Edman.

Bokmässan slår upp dörrarna 28 september och pågår till 1 oktober.

Några nyheter på Bokmässan 2023

Egen entré för barnfamiljer mitt emot Liseberg.

Gratis inträde för barn upp till sex år. Inträde 7-18 år: 70 kronor.

Förskolescenen. Under mässans två första dagar erbjuds här en plattform för kompetensutveckling och samtal om viktiga ämnen som rör förskolans viktiga roll i det livslånga lärandet.

500 niondeklassare som under rubriken ”Vår stad” dokumenterat Göteborg i fotografi och text bjuds in.

”Judisk kultur i Sverige” fyller tio år som kulturinstitution och är mässans hedersgäst. Tidigare har främst länder – och deras författare – fungerat som hedersgäster, bland dem Sydafrika (2022), Sydkorea (2019) och Ungern (2015).

Runt 30 seminarier enbart om judisk kultur är ett slags Bokmässe-rekord.

Ljud står i fokus, ljudböcker, ljudboks-inläsare och ljudaktörer bjuds in, bland dem Spotify och Acast. Samtidigt diskuteras vad ljudbokens och AI:s frammarsch kommer att få för konsekvenser för författandet av text, inte minst i en tid då bokläsningen minskar i nästan alla åldersgrupper.

ANNONS