Att ställa försäljningssiffror mot litterär kvalitet är ren populism, skriver Mats Kolmisoppi i ett svar till Patrik Lundberg.
Att ställa försäljningssiffror mot litterär kvalitet är ren populism, skriver Mats Kolmisoppi i ett svar till Patrik Lundberg. Bild: Anna Svanberg

Mats Kolmisoppi: Snacka om skolgårdsargument, Patrik Lundberg

Osolidariskt, självupptaget och populistiskt. GP:s Mats Kolmisoppi svarar Patrik Lundberg om den självupptagna samtidslitteraturen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

När Mikaela Blomqvist på de här sidorna avfyrade en bredsida (5/9) mot det hon beskrev som självupptagna författare, och exemplifierade med en sentimental essä om faderskap, då träffade bollen mitt i plytet på essäns upphovsman, författaren Patrik Lundberg (3/9).

Han måste uppenbarligen ha blivit dödligt sårad, eftersom han försvarade sig genom att svinga vilt åt alla håll och kanter, för svaret hör till det mest populistiska som jag har läst på senare tid (DN 3/9).

Nu är det ”fri jakt på författare som skriver om sig själva” utbrast han i Dagens Nyheter (8/9) och tillade med spelad oro att det imorgon kan bli kvinnliga författare som kommer att jagas av de finhetspositionerande kritikerna, de som hellre än att läsa böcker står i rökrutan på skolgården för att okunnigt se ned på den självbiografiska litteraturen, som vore litteraturkritikerna ett slags säkerhetspoliser i den totalitära statens tjänst.

ANNONS

Sådana smällar får kritiker naturligtvis tåla. Att författare känner sig missförstådda och sårade går inte att göra någonting åt, inte heller att en del författare bär på märkliga föreställningar om att kritikerkåren inte fyller någon annan funktion än grindvaktens.

Litteraturpatron Lundberg sätter alltså likhetstecken mellan försäljning och litterär kvalitet och slår sig sedan för bröstet för att han minsann hör till den närande delen av litteraturekonomin

Det hade naturligtvis blivit mer intressant om Lundberg på allvar kritiserade, det vill säga diskuterade, Blomqvists text. Det är den öppen för och bjuder in till. Är inte stora delar av litteraturen, från Montaigne, över Proust och framåt, väldigt självupptagen, i bemärkelsen upptagen av självet?

Och hur kommer det sig att även Blomqvist tar avstamp i sin egen självbiografi? ”Varje måndag arbetar jag som psykolog i vuxenpsykiatrin. Övriga dagar skriver jag litteraturkritik. De senaste åren har de två sysslorna alltmer börjat flyta ihop.” Kan inte detta lika gärna bero på terapirummet som på litteraturen? Ja, är det inte till och med lite självupptaget att göra sin egen vardag som psykolog till universell erfarenhet?

Nej, i likhet med Jan Guillou som redan 2005 hånade sina dåligt säljande författarkolleger, går Patrik Lundberg till attack mot de ”höglitterära skalder” som haft mage att hålla med Blomqvist samtidigt som de lever på stipendier. Stipendier som finansierats av utlåningen av Lundbergs böcker. Det är ett häpnadsväckande osolidariskt sätt att betrakta sina kolleger i Författarförbundet på. Litteraturpatron Lundberg sätter alltså likhetstecken mellan försäljning och litterär kvalitet och slår sig sedan för bröstet för att han minsann hör till den närande delen av litteraturekonomin:

ANNONS

”Det sägs att den ständigt Nobelpristippade norrmannen Dag Solstads senaste roman sålde 500 exemplar i Sverige. En självbiografisk bok som heter ’Fjärilsvägen’ sålde lika många – per dag.”

Snacka om självupptaget skolgårdsargument.

Ironiskt nog finns det en ikonisk scen på just en skolgård i ”Genans och värdighet” den bok som råkar vara Solstads på svenska senaste utgivna roman.

Den samtidsbittre lektorn Elias Rukla har tröttnat på elevernas leda inför Ibsens pjäser och bryter samman när han inte får upp sitt paraply på skolgården. I ren frustration över att ingen tar komplexa replikskiften i dramatikerns ”Vildanden” på allvar, förolämpar han sina elever å det grövsta. Scenen utgör en lysande utgångspunkt för en roman som bland annat frågar sig hur man i samtiden ska kunna föra gemensamma samtal om litteraturen.

”Störst upplaga vinner!” svarar Lundberg, och viftar våldsamt med sitt eget paraply.

Om det är sant kan vi lika gärna lägga ner all kritisk verksamhet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vi läsare får den litteratur vi förtjänar

LÄS MER:Krossa spegeln och skildra skärvorna!

LÄS MER:Svenska författare måste sluta vara så självupptagna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS