Axel Josefson (M) är kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Göteborgs stad.
Axel Josefson (M) är kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Göteborgs stad. Bild: Anders Ylander

Axel Josefson: Rasismanklagelser hotar demokratiska principer

Att vara emot och motverka rasism hindrar inte att det kan vara ett stort problem om rasismanklagelser används för att påverka tjänstepersoner i deras yrkesutövning. Det är olyckligt att Inti Chavez Perez ställer dessa två frågor mot varandra, skriver Axel Josefson (M) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Inti Chavez Perez kommenterar i en debattartikel ett förslag om att kartlägga falska anklagelser om rasism mot exempelvis socialsekreterare och lärare (GP 9/2). Det är ett högst reellt arbetsmiljöproblem som Göteborgs stads medarbetare möter och som hotar grundläggande demokratiska principer om bland annat likabehandling.

Tyvärr utgår Inti Chavez Perez i sitt svar från en fantasi om att frågan skulle vara ett uttryck för det som olika tyckare benämner som kulturkrig. Inget är mer fel. Jag är inte intresserad av något polariserande krig. Jag tror mer på samtal där alla parter deltar och lyssnar på varandra.

Att rasism både förekommer och är förkastligt är de allra, allra flesta överens om. Vi kan säkert diskutera både definitioner av begrepp och vilka åtgärder som krävs. Det hindrar dock inte att vi också borde kunna hitta varandra och göra gemensam sak där så krävs.

ANNONS

Att rasism både förekommer och är förkastligt är de allra, allra flesta överens om.

Att vara emot och motverka rasism hindrar inte att det kan vara ett stort problem om rasismanklagelser används för att påverka tjänstepersoner i deras yrkesutövning. Det krävs heller inte ett överskott av empati för att förstå att det i vissa sammanhang kan uppfattas som ett hot, särskilt när det samtidigt pågår en organiserad kampanj riktad mot socialtjänsten och det förekommer mer explicita hot mot stadens medarbetare.

Felaktiga anklagelser om rasism blir i den kontexten ett allvarligt arbetsmiljöproblem för bland andra lärare och socialsekreterare. Dessutom riskerar det att exempelvis bistånd betalas ut och skolbetyg sätts på felaktiga grunder, vilket strider mot grundläggande principer om likabehandling.

En mer utförlig beskrivning av detta problem finns beskrivet i en artikel av professor Peter Esaiasson i GP den 16 januari i år. Esaiasson har under senare år koncentrerat en stor del av sin forskning kring de problem och utmaningar som finns i Göteborgs förorter.

Det är mot bakgrund av detta som Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har föreslagit att Göteborgs stad ska kartlägga förekomsten av falska av anklagelser om rasism riktade mot stadens personal. Som politiker är det vårt ansvar att fånga upp och agera på den typen av frågor. Det går att göra utan att vare sig resurser eller uppmärksamhet tas ifrån frågan om rasism i sig. Det vore olyckligt om dessa två saker ställdes mot varandra.

ANNONS

Axel Josefson (M)

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Göteborgs stad

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Allt som rör rasism är brännbart stoff i kulturkriget

LÄS MER:Josefson (M) vill kartlägga hur många kommunanställda som utsätts för rasistkortet

LÄS MER:Ingen folkgrupp är immun mot hedersnormer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS