Sugen på kultur? Det kan du fetglömma.
Sugen på kultur? Det kan du fetglömma. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Sanna Samuelsson: Landsbygden behöver också kultur

Vad händer om vår hårt arbetande landsbygd vill göra något annat än att jobba, kanske gå en kurs i spanska eller besöka ett länsmuseum i närmsta stad? Med regeringens höstbudget är det ett minne blott, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

När Elisabeth Svantesson skulle försvara den omtalade sänkningen av skatten och reduktionsplikt på diesel och bensin – mitt i brinnande klimatkris – så hänvisade hon till de som faktiskt måste ta bilen. Det var under presentationen av regeringens budget, förhandlad med SD, för nästa år och finansministern hänvisade finurligt till de med låg inkomst, de som måste köra till jobbet, underförstått de som bor på landsbygden.

Det är ett faktum att vissa måste ta bilen. Dessutom att vissa inte kan ha elbil – eftersom de är dyrare och passar bättre för stadskörning. Ett faktum som faktiskt mer än något annat beror på de otaliga neddragningarna av lokaltrafiken. Men det är det ingen som vill prata om.

ANNONS

34 procent av Sveriges befolkning bor på landsbygden, enligt Jordbruksverket. Ändå är det 85 procent av svenskarna som har minst en bil i hushållet. Matematiken går inte riktigt ihop här.

Att kulturlivet på många mindre orter i princip består av studieförbundens verksamhet verkar regeringen ha glömt.

Landsbygden är tacksam att komma dragandes med, om inte annat som ett sätt att måla över faktumet att de flesta som åtnjuter den där sänkningen på drivmedel är de som vår regering brukar vända sig till: medelinkomsttagaren i mellanstora städer. Människor som mycket väl kan ta bussen, men som har vant sig vid att sitta ensam i varsin plåtbubbla och svära i pendlarköerna in till jobbet.

Om Svantesson verkligen hade brunnit så för de hårt arbetande på landsbygden hade hon kunnat ta i den heta potatis som stavas skattelättnader på drivmedel för enbart dem. Miljözoner fast tvärtom, dispenszoner för de som inte har något annat val.

Och vad om vår hårt arbetande landsbygdsbo vill göra något annat än att jobba eller sitta i bilen, kanske hon vill gå en kurs i, säg, spanska eller besöka ett länsmuseum i närmsta stad? Det kan hon tyvärr drömma om, för den budget som regeringen har satt för nästa år innebär stora nedskärningar i studieförbundens verksamhet och centrerar ytterligare kulturbudgeten som finns till de större städerna. Ulf Dernevik, generalsekreterare för länsmuseerna, kallar det för en svältkur för det regionala kulturarvet, och att kulturens klyfta mellan stad och land ökar.

ANNONS

Att kulturlivet på många mindre orter i princip består av studieförbundens verksamhet verkar regeringen ha glömt. Men så nämnde Svantesson inte heller ordet kultur en enda gång i sin budgetpresentation.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Varningen: Kulturen på glesbygden förlorare i nya budgeten

LÄS MER:Det säger sig självt att hyreshöjningarna för kulturen är bisarra

LÄS MER:Nej du har inte valloner i släkten – du bara tror det

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS