Owe Nilsson: Ingen som följt SD kan förvånas över deras trollfabriker

Många har varnat för att SD inte är demokratiskt pålitliga, att de vill något annat än normala partier. Kalla fakta avslöjar deras metoder för att förgifta det demokratiska samtalet, skriver Owe Nilsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är svårt att avgöra vad som är mest upprörande, avslöjandena att Sveriges näst största parti driver trollfabrik som sprider desinformation, hat och misstro, eller den förvåning och upprördhet som regeringspartierna nu visar.

Alla visste ju redan detta.

Dagens ETC avslöjade det redan före valet och det räcker för övrigt att själv ha ett socialt mediekonto och skriva något kritiskt om SD för att utsättas för deras trollarmé. Det finns ingen borgerlig politiker som inte vet vad SD är för ett parti och vart deras rottrådar leder.

Alla vet, men det är nödvändigt att låtsas glömma eller skyla över för att kunna sitta i regeringen. ”De har den bakgrund de har. Kom över det nu. Vi har uppenbarligen kunnat göra det”, som Ebba Busch uttryckte det på X.

ANNONS

Alla vet att ett grunddrag hos fascistiska och antidemokratiska rörelser är att systematiskt underminera fri press och media och sprida propaganda och lögner tills det blir “alternativa fakta” som skapar osäkerhet och misstro.

Andra avsnittet av Kalla faktas avslöjanden visar att det är en manual som SD:s kommunikationsavdelning arbetar efter. Efter första avsnittet försökte ledande sverigedemokrater – flera av dem ordförande i riksdagsutskott – att förlöjliga och misstänkliggöra Kalla fakta. Någon trollfabrik fanns förstås inte. Högerdebattörer försökte tona ned det med att alla partier minsann har anställda som för ut partiets politik.

Efter andra avsnittet får de svårare att larva bort fakta. Partiet använder sig av dussintals anonyma konton med hundratusentals följare som sprider hat och misstro och låter dessutom AI manipulera förra statsministern Magdalena Andersson till att säga “tillsammans förgör vi vårt Sverige”.

Ytterst är det Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson som står med byxorna nere.

SD:s kommunikationschef trasslar in sig i resonemang om att det minsann inte är desinformation eller medvetet felaktiga fakta, bara en åsikt. Ett övertydligt exempel på hur man avsiktligt blurrar sanningen för att förvirra och skapa osäkerhet kring vad som är sant eller falskt. Allt blir åsikter.

Det är Socialdemokraterna som är SD:s huvudmål för trollfabrikens verksamhet, men Kalla fakta avslöjar att inte heller de borgerliga partierna kommer undan. Tidöavtalets artighetsparagraf, som stipulerar att man ska tala respektfullt om varandra, gäller uppenbarligen inte SD. Behövs det så får även Moderaterna smaka på trollmetoderna.

ANNONS

Och när KD:s nya företrädare Alice Teodorescu Måwe, som i åratal propagerat för samarbete med just SD, plötsligt kritiserar partiet, ger kommunikationschefen order om att ta fram så mycket skit som möjligt om henne.

Ingen som följt SD genom åren är förvånad. Många har varnat för att de inte är demokratiskt pålitliga, att de vill något annat än normala partier. Nu har vi fått bevis för hur deras metoder ser ut för att förgifta det demokratiska samtalet och att allt detta dessutom sker med partiledarens goda minne.

Visst kan man vara upprörd över detta. Det bör man vara – inte minst mot bakgrund av Jimmie Åkessons bisarra utfall mot ”det samlade vänsterliberala etablissemanget” i sitt tal till nationen och påståenden om en gigantisk påverkansoperation.

Men det verkligt upprörande, och farliga, är att de borgerliga partierna har blundat för detta och släppt in och gjort sig beroende av detta djupt illiberala och osvenska parti. Ytterst är det Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson som står med byxorna nere. Vi vet ju att ni visste.

Läs mer i GP:

LÄS MER:Därför kommer inte Kalla faktas program påverka SD

LÄS MER:Det är vårt eget 30-tal vi ska lära av

LÄS MER:Åkesson slår tillbaka: "Ren desinformation"

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS