Singel och sökande? Flytta till Göteborg!
Singel och sökande? Flytta till Göteborg! Bild: Meli Petersson Ellafi

Clara Popenoe Thor: Göteborgare dejtar som lantisar

Debatten om varför heterosexuella inte kan dejta har blossat upp igen. Clara Popenoe Thor menar att göteborgarna utgör ett sällsynt och välkommet undantag till status quo.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Varför kan inte män uppvakta kvinnor längre? Varför projektleder kvinnor alla dejter? Det undrar Nora Adin Fares i DN (12/2). Utifrån vittnesmål från kvinnor på Facebook och sina egna erfarenheter drar hon slutsatsen att det bara finns en lösning – att flytta till Rom.

Det är dumheter. Man behöver inte alls åka så långt för att hitta uppvaktande, relationsbenägna heteromän. Det räcker med att flytta till Göteborg.

Varför? För att göteborgare dejtar som lantisar. Vad innebär det? Jo: man träffas någon gång mellan 18 och 21 års ålder. Man blir tillsammans officiellt inom bara några få månader och ett kvartal därefter sätter man upp en stringhylla tillsammans i Johanneberg. De flesta håller ihop till och med åldersspannet 25 till 28. Sen köper de en ny stringhylla på Facebook marketplace med någon ny.

ANNONS

I riktiga storstäder (alltså Stockholm och greater Copenhagen-förorten Malmö) har man i stället “situationships”, ett ord som mig veterligen aldrig uttalats på göteborgska. Teleskopordet som kombinerar situation och relationship innebär att man ses när man ses, men i övrigt är obunden. Man plockar russinen från relationskakan, ingenting är fast och inga projekt leds. Man undviker därmed kraven på tillit, pålitlighet och ansvarstagande. Vidrigt.

Här är utbudet lite mindre. Konkurrensen blir tuffare och männen bättre.

Det korta svaret på varför Adin Fares behöver projektleda sina dejter är för att männen, åtminstone i Stockholm, inte behöver göra det. Även om hon och hundratals andra bestämmer sig för att sluta projektleda finns det hundratals andra lämpliga singlar. Män (oavsett läggning) får så det räcker för att fylla deras behov utan vidare ansträngning. Så är det inte i Göteborg.

Här är utbudet lite mindre. Konkurrensen blir tuffare och männen bättre. En förklaring som hade fungerat helt okej om vi levde i en nationalekonomisk drömvärld. Vi bor i stället i Göteborg. Men kanske beror det på att inkomsterna är höga men utgifterna (lite) lägre. Då lägger man sin disponibla inkomst på restaurangbesök, buketter och öl för 40 kronor. Bostadsmarknaden påverkar också – Göteborg kryllar av lediga 2:or, i Stockholm får man, med tur, en 0,5:a och vägrar släppa taget om den.

ANNONS

En annan förklaring är att alla riktiga strebers utan tid eller ork för uppvaktning redan har flyttat härifrån, några för flera generationer sedan. De som är kvar har framavlat arten Hetero Goteborgus som är precis som folk är mest med skillnaden att den inte utvecklat den nya mutationen som innebär en aversion mot ansvar.

Sekularisering och preventivmedel är det värsta som hänt heterosexuella kvinnor. Männen kan få ligga utan att göra kvinnor på smällen. De slipper ingå i äktenskapen som förr i tiden togs för givna i samband med graviditet. Där snackar vi uppvaktning och projektledning! En naturlig följd av detta blir att männen inser att de inte behöver anstränga sig så värst mycket. Den här naturliga utvecklingen tycks gudskelov inte ha nått Göteborg ännu men det är omöjligt att utesluta att den gör det.

Jag skojade förresten om att sekulariseringen och preventivmedel skulle vara det värsta som hänt heterokvinnorna. Det värsta som hänt dem är såklart män.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:I Sverige är alla nepo-bebisar under pappa staten

LÄS MER:Vad säger spellistan "Överleva hösten" om Romina Pourmokhtari?

LÄS MER:Otrohetens förespråkare har inte förstått tvåsamheten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS