Inti Chavez Perez: Gå inte på den ryska propagandan om normkritik

Håller svenska män på att kastreras av jämställdhet och normkritik? Författaren Inti Chavez Perez noterar att ryska statsmedier och konservativa debattörer i Sverige sprider samma bild av veka västerländska män.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Befinner vi oss mitt i en maskulinitetskollaps? Debattörerna Ann Heberlein och Anna-Karin Wyndhamn tycker att det finns en poäng med påståendet. I en kulturartikel i Expressen citerar de den amerikanska kulturhistorikern Camille Paglia (17/3). Enligt Paglia håller pojkar på att kastreras mentalt och den västerländska civilisationen är i färd med att begå självmord.

I Sverige ska boven i dramat heta normkritik. Pojkar får höra i skolan att de får vara sig själva och att de förväntas bemöta andra barn med samma respektfulla öppenhet. Heberlein och Wyndhamn verkar anse att detta på något sätt blir en källa till skam för pojkar, vilket leder till en livslång kraftlöshet.

ANNONS

Berättelsen om mannens förfall är evig. Den går i alla fall att utläsa i texter från antiken. Att det skulle vara specifikt den västerländske mannen som förfaller är däremot en nyare berättelse. I början av 1900-talet var berättelsen högaktuell i Europa på grund av socialdarwinismen. Myten är aktuell också nu, inte minst för att Putin valt att injicera ny kraft i den med hjälp av sina propagandakanaler.

Enligt Putinmedia har männen i väst blivit feminiserade av jämställdhet och acceptans för hbtq-personers rättigheter. Västerländska nationalister och konservativa har instämt i beskrivningen. Den har passat dem som tyckt illa om feminismens landvinningar. Att det kanske inte är så smart att delta i denna svartmålning av västvärlden verkar inte ha fallit dem in. Inte ens nu.

Enligt Putinmedia har männen i väst blivit feminiserade av jämställdhet och acceptans för hbtq-personers rättigheter.

Denna hotbild från en kastrerande feminism har väckt engagemang och får verkligt genomslag vad gäller människors rättigheter. I Florida har republikanerna i praktiken förbjudit normkritik med den så kallade ”Don’t say gay”-lagen. Framöver ska elever inte kunna mötas av ett mattetal med exemplet ”Johnny har två pappor”, berättade den republikanske senatorn Travis Hutson för några veckor sedan. Lagen i Florida har ideologiska likheter med det ryska förbudet mot att sprida information om hbtq-personer.

Att exemplet med Johnnys två pappor tog sig hela vägen till Floridas senat vittnar om att det är en brännande fråga. Ändå har jag inte kunnat hitta någon republikansk politiker som sakligt förklarat vad som är så farligt med det.

ANNONS

I Expressen-artikeln står att det pågår ett krig mot pojkar och män. Också detta låter akut och hotfullt, men Heberlein och Wyndhamn specificerar inte vilka som vill kriga mot pojkar och män, eller vad fienden hoppas vinna med detta krig. Inte heller berättar debattörerna hur man vet vem som vunnit när kriget är över.

Den påstådda könskollapsen klarar inte av någon närmre granskning. Den är bara ordfluff, ett ihåligt narrativ. När Putin inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina rasade hans berättelse om det svaga väst ihop. Det visade sig att människor i västvärlden inte alls var så ryggradslösa som man kunde tro om man följde statliga ryska nyhetskanaler RT eller Sputnik.

På samma sätt rasar berättelsen om en maskulinitetskollaps ihop när den får möta verkligheten. Det pågår just nu viktiga försök att förnya hur vårt samhälle organiserar kön. Pojkar fostras allt mer in i en samtyckeskultur där våld inte ursäktas. Vuxna män tar ut en större del av föräldraledigheten.

Ett lästips i ämnet är Aftonbladets pågående artikelserie ”Mannen” där författaren Kristofer Folkhammar skriver att han tar fullt ansvar för sitt barn och därför förväntar sig att bli tagen på allvar som pappa(9/3). Är dessa förändringar tecken på pojkars och mäns förestående undergång? Jag tvivlar på det.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Så blev jag varnande exempel i ryska Sputnik

LÄS MER:Putin har tagit av sig masken

LÄS MER:Recension: “Brev till mannen” av Bianca Kronlöf

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS