År 2021 postade modellen Paulina Porizkova en nakenbild med hashtaggen #sexyhasnoexpirationdate. En del hyllade, andra hånade. Som vanligt.
År 2021 postade modellen Paulina Porizkova en nakenbild med hashtaggen #sexyhasnoexpirationdate. En del hyllade, andra hånade. Som vanligt. Bild: Evan Agostini

Joanna Górecka: Det enda rimliga är att botoxa ihjäl sig

Äldre kvinnor är trendiga, sägs det, men bara om de håller sig till det ”naturliga åldrandet” och inte postar nakenbilder på Instagram. Joanna Gorecka får dödslängtan av en mediedramaturgi som tycks pågå i all oändlighet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Halle Berry är 56 och har lagt upp en nakenbild på Instagram. På många sätt är det något av det tråkigaste som har hänt på internet. Bilden är rätt trist. Den är vacker, diskret, hon dricker vin på en balkong. Det är kanske Instagrams minst sexualiserande bild. Men Halle är som sagt 56, så det blir ståhej.

Ni fattar nog vad som händer sen: En del hyllar skådisen för att hon är gammal och naken, andra rasar för att hon är gammal och naken, pinsamt att posera naken för att få uppmärksamhet efter klimakteriet, hånar någon.

Jag får déja vu, det hela känns som en repris av när modellen Paulina Porizkova, också 56 vid tillfället, kastade kläderna på internet 2021. Hon postade en nakenbild från sitt badrum på Instagram och taggade bilden med #sexyhasnoexpirationdate, det vill säga ”sexighet har inget utgångsdatum”. En del hyllade, andra hånade, det blev ståhej.

ANNONS

Tänka sig, det har visat sig att det där utgångsdatumet har ett gäng dogmatiska korsfarare och de klandrar Halle och Paulina för att desperat fäkta efter relevans. Korsfararna uppmanar gärna till att omfamna åldrandet. Ta bort dina tuttar från internet, följ protokollet, säg upp din sexighet och acceptera att bli avförtrollad, som en döende fe. För guds skull, kryp under den där stenen och lägg pärlplattor tills du trillar av pinn.

Samtidigt behöver man för all del inte vänta tills man blir 50 för att behandlas som en gammal surdeg i nöjesindustrin.

Jag tänker på Halle och Paulina när jag ser bioaktuella ”Korsett” om den österrikiska kejsarinnan Elisabeth, en hyllad skönhet. I filmen har hon fyllt 40, och omgivningen mönstrar vartenda ålderstecken. Vikten, hyn, håret. Hon är ständigt inspärrad i olika guldfiskskålar där folk granskar hennes ansikte och midja. Kejsarinnan snör sin korsett allt hårdare, lever på tunn buljong och (senare) heroin. På ett mentalsjukhus delar hon ut kanderade violer åt alla inspärrade som säger (eller någon gång har sagt) att hon är snygg. Utseendet, kroppen, är hennes enda maktmedel, så det är klart att hon biter sig fast. Ingen bryr sig om vad hon har att säga om Sarajevo eller hästar. Man vill se evig skönhet – eller ännu hellre härligt förfall. Alla älskar när en riktigt snygg tjej som verkar helt ouppnåelig plötsligt blir uppnåelig (som när supermodellen Linda Evangelista försökte frysa bort fett från sitt ansikte och ingreppet misslyckades – oj vad människor gottade sig).

ANNONS

”Korsett” har tagit sig en rad konstnärliga friheter men om den riktiga Elisabeth går det att läsa att hon hade en livslång besatthet av sitt utseende som accelererade med åldern. Hon vägrade avbildas efter 40 års ålder, åt nästan bara ägg och mjölk. Ju äldre hon blev, desto större blev manin, hon vägde sig tre gånger om dagen. Sexighetens pådyvlade utgångsdatum blev hennes Moriarty.

Nyligen skrev GP:s Caroline Hainer om hur skådisen Justine Bateman blivit ansiktet utåt för Hollywoods nya fixering vid naturligt åldrande (det vill säga utan synlig botox och fillers) (6/4). En liten djävulsk slump i ett klimat som samtidigt kräver ungdom och symmetri. Tidigare i våras kunde man dessutom läsa att svenska skådespelare ratas av rollbesättare efter synliga skönhetsingrepp.

Fåfänga väcker aggression, högmodets dödssynd.

När Linda Evangelistas fettfrysningsolycka uppdagades var människor i kommentarsfälten spydiga. Fåfänga väcker aggression, högmodets dödssynd. Det är sen gammalt. Snövits styvmor fick ta på sig ett par glödande järnskor och dansa tills hon dog, Kassiopeia fick hänga upp och ner på en stol i himlen.

Men vindarna har vänt sägs det, äldre kvinnor är trendiga. En 106-årig tatueringskonstnär pryder ett Vogue-omslag och Monica från ”Hotell Romantik” modellar underkläder för Lindex.

Samtidigt behöver man för all del inte vänta tills man blir 50 för att behandlas som en gammal surdeg i nöjesindustrin.

ANNONS

Världen intalades länge att Alexa Demie som spelar Maddy i sexiga knarkserien ”Euphoria” var 23-24 år, innan fans räknade ut att skådespelaren är minst 30. Man hade helt enkelt ljugit om hennes ålder – det var lite för nära utgångsdatum.

I den här djungeln krävs ett under av kraft för inte ge efter och botoxa ihjäl sig.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Inget åldrande är så ansträngande som det naturliga

LÄS MER:Jag avundas Pontus Rasmusson hans självförtroende

LÄS MER:Netflixdokumentären om Pornhub ignorerar porrens verkliga offer

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS