En naturligt åldrad Justine Bateman.
En naturligt åldrad Justine Bateman. Bild: Chris Pizzello

Caroline Hainer: Inget åldrande är så ansträngande som det naturliga

Skådespelaren Justine Bateman har blivit ansiktet utåt för ”naturligt åldrande”, Hollywoods nya fix idé när det kommer till skönhet. Caroline Hainer skärskådar begreppet och vad det egentligen betyder.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 19 mars intervjuades skådespelerskan och regissören Justine Bateman i ”60 Minutes Australia”. Under den timslånga intervjun diskuterades hennes karriär, från det tidiga genombrottet i ”Fem i familjen” till ”Desperate Housewives” och ”Californication”, via tiden som styrelseledamot i Screen Actors Guild, till regidebuten ”Violet”.

Hon nämnde också att det är tufft att slå igenom som ung. När hon skrev självbiografin ”Fame: The Hijacking of Reality” behövde hon googla fram en detalj och skrev in sitt namn i sökfönstret. Det första sökförslaget hon fick var ”Justine Bateman ser gammal ut”. Hon var 42 vid tillfället.

I dag, 57 år gammal, är hon nöjd med hur hon ser ut, säger hon.

ANNONS

Detta har skapat rubriker. ”Justine Bateman förklarar valet att åldras naturligt”, skriver Vanity Fair. ”Justine Bateman försvarar sitt val att åldras naturligt”, skriver People medan Entertainment Weekly låter ”Justine Bateman bemöter internets reaktioner på hennes åldrande ansikte”. Fox News är mindre finkänsliga: ”Justine Bateman, 57, motsätter sig uppfattningen att hon har ett gammalt ansikte”.

Så mycket uppmärksamhet har rubrikerna väckt att skådespelerskan bjöds in till ”Today show” i måndags för att prata om – tro det eller ej – sitt åldrande.

För vad menas egentligen med att välja att ”åldras naturligt”? Det syftar förstås främst på att vägra ingrepp, som botox, fillers och i värsta fall kniven. Men ”naturligt åldrande” är också en omskrivning för att antingen åldras vackert eller att inte åldras alls. Annars skulle man väl kalla det för att åldras, rätt och slätt?

Att ta till injektioner och kosmetisk kirurgi är att fuska. Det kräver så betydligt mycket mindre än det dyra och tidskrävande jobb som att åldras naturligt gör.

Att ”åldras naturligt” antyder att det ska ske utan ansträngning, lika naturligt som att andas eller elegant svepa fram längs en strand i en lång, vacker sommarklänning utan minsta antydan till svettiga klimakteriebesvär (som ju är naturliga). Att ”åldras naturligt” betyder att det inte får märkas att man använder retinolkrämer, tar kosttillskott, tänker på figuren, köper slimmande underkläder, sminkar sig och betalar för dyra besök hos hudterapeut och frisör. Att åldras naturligt betyder att se snygg och fräsch ut trots att man är över fyrtio.

ANNONS

Justine Bateman, som de senaste veckorna alltså bokstavligen blivit ansiktet utåt för det naturliga åldrandet, är allt annat än naturlig. Hon använder makeup, i synnerhet mascara och kajal, och färgar håret. Gissningsvis har hon blekt tänderna också och eftersom hon tillhör en Hollywoodfamilj (hennes bror är Jason Bateman) får man gissa att ansiktsbehandlingar och gymbesök hör vardagen till.

Kritiken mot det onaturliga åldrandet, och de upprörda känslorna kring det, är inte att det är går mot naturen. Estetiska ingrepp är jättevanliga, minst 300 000 personer gör injektioner i Sverige varje år. Det är fler än var tionde kvinna mellan 18–60 år. Poängen är att det inte ska synas. Det är när det gör det som skammen och fingerpekandet kommer fram, för det exponerar en lathet. Att ta till injektioner och kosmetisk kirurgi är att fuska. Det kräver så betydligt mycket mindre än det dyra och tidskrävande jobb som att åldras naturligt gör.

För att verkligen åldras naturligt är det mest provocerande en kvinna kan göra. Då skulle hon ju åldras dåligt.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Gwyneth Paltrow hade redan vunnit över oss alla

LÄS MER:Vurmen för kristaller är ren narcissism

LÄS MER:Modeindustrin gör läsande trendigt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS