Riksdagen röstade igenom den nya könstillhörighetslagen på onsdagen. Är det en seger när feminister slåss mot feminister? Det frågar sig Nino Mick.
Riksdagen röstade igenom den nya könstillhörighetslagen på onsdagen. Är det en seger när feminister slåss mot feminister? Det frågar sig Nino Mick. Bild: Jessica Gow/TT

Nino Mick: Är nya könslagen verkligen en seger?

Är den nya könslagen en seger när feminister slåss mot feminister? Författaren Nino Mick kommenterar dagens historiska omröstning i riksdagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Ny könstillhörighetslag! Självbestämmande! Många har idag anledning att fira, men allra mest Socialstyrelsens rättsliga råd. Denna så bespottade stackars instans ska äntligen få slippa transpersonerna.

Under fyrtio års tid ingick det i rättsliga rådets jobb att kontrollera att sterilisering hade genomförts på de som ville byta juridiskt kön. Det finns människor som fortfarande vaknar varje morgon med nervsmärtor eftersom staten krävde att de skulle genomföra hysterektomi eller vaginoplastik. Minnen av blanketter med kryssrutor som könsutredaren fyllt i på förhand: ”Sterilisering”, ”Borttagande av könskörtlar” och ”Ingrepp i könsorganen”. De som ville frysa in könsceller blev hindrade.

2013 avskaffades steriliseringskravet efter en juridisk process förankrad i hbtq-rörelsen. Därefter följde några år av politisk medvind, då stat, partier och allmänhet hade tillräcklig mängd skuldkänslor (tvångssteriliseringar!) för att opinionsbildandet skulle vara framgångsrikt. Och 17 april 2024 kan alltså sälla sig till hbtq-historiens viktiga datum.

ANNONS

Efter sex timmars riksdagsdebatt gick förslaget ”Förbättrade möjligheter att ändra kön” igenom. Nästa sommar börjar den nya lagen att gälla. Vi vann?

Jag vet inte, är det här en seger? När feminister slåss mot feminister och en opinionsundersökning visat att majoriteten av befolkningen är emot lagen. Säger någon ”liten utsatt grupp” igen vill jag kräkas - för att det är sant. Minoriteten är beroende av majoriteten. Det är inte statens erkännande man behöver, utan människornas. Jag hoppas att det stämmer att nya lagar ibland kan ändra den folkliga opinionen.

Moderaterna då, är de queerhjältar nu? Ett rungande NEJ, för samtidigt lägger deras utredare fram det mest transfientliga förslaget på länge: Hårdare regler för Försäkringskassan.

För vad är en transfråga? Juridiskt kön, transvården? Ja. Men också bostadsbristen, cancerdiagnosen, arbetslösheten, utmattningsdepressionen och BUP-köerna. Politisk motståndare idag måste kunna vara allierad i morgon, när sjukförsäkringen står på spel.

Fotnot: Nino Mick är författare och ickebinär samt har använt sig av sina erfarenheter inom transvården i sitt skrivande.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ökningen av personer som transitionerar är något bra

LÄS MER:Fler borde testa att byta kön – inte färre

LÄS MER:Måndag hela veckan i transdebatten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS