Speldags hotat– tusentals spelningar på äldreboenden kan försvinna

Tvåtusen spelningar på åttio äldreboenden varje år. Det är vad staden får genom Speldags, ett kulturprojekt som har funnits i över femtio år. När kulturnämnden nu behöver spara pengar kan verksamheten tvingas lägga ner.

ANNONS
|

– Fortsätt nu hela vägen in. Så tar jag hand om rollatorn. Du vet jag har jättebra koll på den.

Personalen på Ekparkens äldreboende flyttar runt rullstolar och sittplatser. Det är fullsatt och det ligger en förväntan i luften. Snart kommer Göteborgs Lucia, med elever från Hvitfeldtska musikgymnasium, att sjunga.

Föreställningen har varit planerad länge. Den är en del av den verksamhet som heter Speldags. Ett projekt som funnits i Göteborg i över femtio år och som går ut på att experter bokar artister och gör upp ett schema för ungefär åttio äldreboenden i staden.

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

Varannan vecka kommer musiker, skådespelare eller andra underhållare till de boende på Ekparken. För två veckor sedan fick de bland annat se Melodifestivalsartisten Caroline Wennergren. Gången innan var Harald Treutiger och Ingmari Dalin förbi med "Låtarna som byggde Folkhemmet".

ANNONS
Weronica Hålsjö Möller, enhetschef Ekparkens äldreboende.
Weronica Hålsjö Möller, enhetschef Ekparkens äldreboende. Bild: Olof Ohlsson

"Det är väldigt berörande"

Enhetschefen Weronica Hålsjö Möller är väldigt nöjd. Speldags är duktiga på att få till en stor bredd på artister och hög kvalitet på musiken.

– Just musik är något som berör alla människor. Här är det mest demenssjuka personer som bor. Vissa har kommit så långt i sin demenssjukdom att de har svårt att kommunicera. Men här kan man få se ett leende eller att de sjunger med om det är välkända sånger. Det är väldigt berörande, säger hon.

LÄS MER:Testa själv att få ihop kulturbudgeten

På måndag ska kulturnämnden träffas för att besluta om besparingar. Politikerna har fått en lista med verksamheter, allt från kultursommarjobbare och Kulturnatta till sex olika bibliotek. Nu ska de välja vilka som får vara kvar och vilka som försvinner.

Speldags är med på listan. Om det lades ner skulle det innebära en besparing på 1,3 miljoner kronor år 2020 och ytterligare 1,6 miljoner följande år.

Britt Ramsten, producent för Speldags:

"Det är en verksamhet med underhållning som går ut till äldreboenden och träffpunkter. Tanken är att vi kommer till de som inte längre kan ta sig till kulturen. Speldags har funnits i över 50 år i Göteborg, vi har runt 80 spelställen och gör nästan 2 000 spelningar per år, i alla Göteborgs stadsdelar."

"Det är sång och musik framförallt, men egentligen allt som kan vara på en scen. Det kan vara poesi, dans, teater eller blandformer. Nästan alla frilansande artister i Göteborg har kommit i kontakt med oss på något sätt. Vår äldsta artist var 92 år tror jag. Han har dessvärre gått bort nu. Och vår yngsta är kanske 16-17 år. Vi har ungefär 200 artister per år."

Weronica Hålsjö Möller hoppas att det inte blir så, för på Ekparken är budgeten stram och det finns varken resurser eller kompetens att upphandla artister på samma sätt som Speldags gör.

– Det är så proffsigt med flyers och scheman så att både boende och anhöriga vet vad som ska hända. Sen har jag duktig personal, men de kan inte spontant sjunga och spela på det här viset. Nu är det som serverat på ett silverfat och personalen kan vara med mer som deltagare och stötta upp de boende.

ANNONS

LÄS MER:Harald Treutiger: "Riktigt tragiskt om de snålar in på den grejen"

Margret har tagit del av Speldags sedan 70-talet

"Se, på vår tröskel står vitklädd, med ljus i hår."

Lucia-sången klingar ut. Hvitfeldtskas musikelever börjar lämna. Margret Karlsson, aktivitetssamordnare på Ekparkens äldreboende, ler ett brett leende.

– Visst var de duktiga?

Hon har arbetat på äldreboende sedan 70-talet. Under hela den tiden har Speldags funnits. Hon förklarar att det är ofantligt viktigt för de boende och om det försvann skulle det märkbart sänka livskvaliteten.

– Det är klart att aktiviteter skulle de få. Men inte såhär. Vi får ju sätta på en skiva då, säger hon.

LÄS MER:Grith Fjeldmose (V): "Det är förödande"

Genom åren har hon sett det mesta från vilda teaterföreställningar till harpmusik.

– Och det kanske inte alla gillar. Men det finns en sån fantastisk bredd. Verkligen något för alla. Själv brukar jag titta på fötterna. Om de hänger med i takten, då vet jag att det är bra.

Vad tänker du om att det här är hotat?

– Jag har inte ens lust att tänka på det. Jag bara känner att det absolut inte kan ske. Jag menar, de kan väl inte fördärva ett så givet koncept?

På måndag, den sextonde december träffas kulturnämnden i Stadsbibliotekets lokaler för att besluta om budgeten. Då avgörs Speldags framtid.

LÄS MER:De lånar upp bibliotekets böcker i protest

LÄS MER:Bibliotekarien om nedläggningshoten: "Vore tragiskt"

LÄS MER:Nedläggning av bibliotek en skam för Sverige

LÄS MER:Film i Väst upptäckte inte alkoholnotor – får kritik i rapport

ANNONS