Ingmari Dalin och Harald Treutiger. Arkivbild från 2013.
Ingmari Dalin och Harald Treutiger. Arkivbild från 2013. Bild: Pressbild

Harald Treutiger: "Riktigt tragiskt om de snålar in på den grejen"

På söndag spelar Harald Treutiger och Ingmari Dalin på Nya Varvets äldreboende. Det blir den sista av 24 spelningar som duon gör på äldreboenden under två veckors tid. Konserterna arrangeras av Speldags, en verksamhet som nu är nedläggningshotad då kulturnämnden behöver spara pengar.

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har den forne TV-stjärnan Harald Treutiger varit på turné med kollegan Ingmari Dalin. Tillsammans har de sjungit en repertoar med låtar som "Min soldat", "Dagny" och "Håll dig till höger Svensson". Allt under titeln: "Låtarna som byggde folkhemmet".

– Våra föreställningar bygger på att vi berättar någonting. Det är inte bara mellanprat. Här handlar det om bygget av det svenska folkhemmet, som var som mest intensivt från kriget 1945 till oljekrisen 1975. Samtidigt spelar vi några låtar som var populära under den tiden, säger han.

– Det har varit helt fantastiskt för det känns grymt meningsfullt. Det låter löjligt men det känns faktiskt som att man gör nytta, lika mycket som att man skapar glädje och att det är skoj att lira.

ANNONS

LÄS MER:Speldags hotat– tusentals spelningar på äldreboenden kan försvinna

Känner för Sommarunderhållningen

Föreställningen som har pendlat mellan flera äldreboenden i staden har varit populär. Den är bokad av Speldags, en verksamhet som bokar ungefär 200 artister och underhållare varje år för nära 2 000 framträdanden äldreboenden och träffpunkter i Göteborg.

Speldags har funnits i 50 år men nu är det nedläggningshotat. Det finns nämligen på den sparpakets-lista av verksamheter som politikerna i kulturnämnden har att välja mellan under sitt kommande möte då budgeten för 2020 ska tas.

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

LÄS MER:Testa själv att få ihop kulturbudgeten

På den listan finns också Sommarunderhållningen. Även det en verksamhet som ligger Harald Treutiger varmt om hjärtat.

– När det kommer till Speldags är det första gången jag har varit med och är det kvar nästa höst gör jag det gärna igen. Men Sommarunderhållningen har jag gjort mycket. Det är samma avdelning som Speldags men en annan budgetpost och inriktning.

"En förjävla schysst verksamhet"

Sommarunderhållningen började 1946 och har sedan starten varit gratis. Tanken är att musik och föreställningar tar sig ut i staden under sommarmånaderna. Artisterna spelar på koloniområden, torg och parker.

– Det är en förjävla schysst verksamhet som pågår lite i skymundan. Det är sällan GP bevakar och det är inte här Håkan Hellström spelar. Det är mindre akter som spelar för en mindre publik. Men alla spelningar är gratis. Det har varit ett slags payback från samhället till medborgarna.

ANNONS

– Det är riktigt tragiskt om de snålar in på den grejen. Det gäller både Speldags och Sommarunderhållningen. Man kan förstås inte bara hålla kvar grejer för att de är gamla. Men de hade inte varit kvar om de inte var bra och gjort nytta.

Den sextonde december träffas politikerna i kulturnämnden för att besluta om budgeten. Då ska de besluta om vilka verksamheter som får vara kvar och vilka som behöver läggas ner för att få budgeten i balans.

LÄS MER:De lånar upp bibliotekets böcker i protest

LÄS MER:Bibliotekarien om nedläggningshoten: "Vore tragiskt"

LÄS MER:Grith Fjeldmose (V): "Det är förödande"

LÄS MER:Nedläggning av bibliotek en skam för Sverige

ANNONS