Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Appelquist leder satirprogrammet ”Svenska nyheter” för fjärde säsongen. Bild: Janne Danielsson
Kristoffer Appelquist leder satirprogrammet ”Svenska nyheter” för fjärde säsongen. Bild: Janne Danielsson

Så ska ”Svenska nyheter” toppa sin succéavslutning

Förra året fick de Hanif Bali och Ann Heberlein att sjunga en självironisk powerballad med Göran Greider och Annika Strandhäll. Hur ska ”Svenska nyheter” kunna trumfa det?
– Det blir svårt. Men jag vet hur vi ska göra, säger programledaren Kristoffer Appelquist.

Julhelgen 1914 lägrade sig ett märkligt lugn över västfronten i Belgien. Plötsligt hade de tyska soldaterna slutat skjuta, tänt julgranar längs skyttegravens kant och börjat sjunga ”Stille nacht, heilige nacht”.

LÄS MER: Janne Josefsson om Let’s dance: ”Jag säger nej”

Strax efter lade även de brittiska och franska soldaterna ned sina gevär och tog upp sången. Så inträdde en tillfällig vapenvila där soldaterna utbytte julklappar i stället för kulor och granater. Det spelades fotboll i ingenmansland och de unga männen insåg att de hade mer gemensamt än vad som skilde dem åt.

Ungefär så – fast i blygsammare skala – kändes det när satirprogrammet ”Svenska nyheter” strax före jul lyckades få landets mest kontroversiella tyckare att för en stund stilla sina twittertummar och i stället förenas i sång.

”Jag trivs bäst bland vänsterblivna i gemensam sagostund” inleder vänsterdebattören Göran Greider och följs upp av förra socialministern Annika Strandhäll (S) som tar sången vidare med ”där folk vet hur man ska prata genus, ras och värdegrund”. Moderaternas Hanif Bali vill inte vara sämre och svarar ”Det är först när nån blir riktigt arg som jag är relevant” och backas upp av DN:s förra ledarskribent Hanne Kjöller med ”det finns inget förtryck av kvinnor, det är sanningen”.

LÄS MER: Svenska nyheter-sången är det bästa SVT gjort för debatten

– Vi fick massor av reaktioner efteråt. Många undrade om det ens hände på riktigt eller om det var fejk, säger en nöjd Kristoffer Appelquist.

Så hur ska ni kunna toppa detta när ”Svenska nyheter” nu drar i gång på nytt?

– Jo, det ska jag berätta ... vi tänkte inleda årets säsong med att Riksbankens styrelse kör en simmande Esther Williams-show i Östermalmshallens hummerbassäng.

Låter lite trångt?

– (skratt) Jo, allvarligt talat blir det såklart svårt att toppa. Vi får väl släppa det och gå vidare helt enkelt. Nyhetsläget tar ju inte paus direkt.

”Svenska nyheter”

Leds av: Kristoffer Appelquist sedan hösten 2019, dessförinnan av Jesper Rönndahl.

Skapad av: Mikael Lindgren (exekutiv producent).

Sänds sedan: Våren 2018.

Återvänder på: Fredag 29 januari kl 22 i SVT1.

Inspirerat av: ”Last week tonight” med John Oliver.

Samtidigt var det en ovanlig sits för ”Svenska nyheters” redaktion att hyllas från både höger och vänster och för en sekund krympa ihop hela den politiska GAL-TAN-skalan. Programmet anmäls mer eller mindre regelbundet till Granskningsnämnden för radio och TV men har hittills inte blivit fällda.

LÄS MER: Carina Bergfeldt – så bra var hennes första talkshow

Däremot valde Instagram för två år sedan att plocka bort programmets IS-satir som kritiserades för att sprida en negativ bild av muslimer, och Kinas ambassad i Stockholm tappade det fullständigt när "Svenska nyheter” härom året sände ett inslag med en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister.

”Svenska nyheter” kollar sina skämt med SVT:s etikavdelning

– Vi har ett fantastiskt stöd bland cheferna på SVT men vi bollar också vissa inslag som kanske ligger på gränsen med våra jurister och vår etikavdelning innan de sänds, säger Sofi Stridh, projektledare för ”Svenska nyheter”.

Och deras råd måste ni lyssna på?

– Vi lyssnar alltid på vad de har att säga men sedan så, ja ...

Sedan så bestämmer ni själva?

–(skratt) Ja, det gör vi. Men det går ju ofta att formulera om ett skämt och ändå få fram det man vill ha sagt.

”Svenska nyheters” redaktion trött på att skämta om coronapandemin

Programledaren Kristoffer Appelquist inser att coronapandemin även kommer att färga mycket av ”Svenska nyheters” sjunde säsong som drar igång fredag 29 januari.

LÄS MER: Serier: Veckans bästa tips från HBO, SVT och Netflix

– Vi är lika trötta på pandemin som alla andra, det är samma människor på samma presskonferenser om och om igen, men vår uppgift är att skoja om veckans svenska händelser och då blir det mycket corona.

FOTNOT: Det var ”Svenska nyheters” förre producent Michael Lindgren som lyckades sammanföra de politiska fienderna i SVT:s ”We are the world”-inspirerade myssång.

Kristoffer Appelquist

Fullständigt namn: Kristoffer Lou Robin Appelquist.

Född: St Pauli församling i Malmö 1975.

Gör: Stå upp-komiker och skådespelare.

Aktuell med: Sin fjärde säsong som programledare för satirprogrammet "Svenska nyheter"som drar i gång fredag 29 januari kl 22 i SVT1.

Bakgrund: Välkänd stå upp-komiker som har medverkat i en lång rad tv-program så som ”Bäst i test”, ”Parlamentet”, ”Släng dig i brunnen” och ”Morgonsoffan”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.