Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nu renoveras Stora teaterns 160-åriga statyer

Just nu renoveras Stora teaterns fasad. Inte minst de gamla statyerna på taket är i stort behov av uppfräschning.
– De är spruckna, smutsiga, färgen har släppt och de är angripna av lav, säger Arash Afkari, projektledare på Higab.

Stora teatern i Göteborg invigdes 1859 och är alltså drygt 160 år gammal. Lika ålderstigen som fastigheten är de fyra statyerna på teaterns tak, som nu får sig en välbehövlig genomgång.

– De är rätt illa däran. Inte minst finns det en del äldre lagningar av sämre kvalitet som har lossat från skulpturerna, de har ju stått ute i väder och vind under lång tid, konstaterar Arash Afkari som är projektledare för Higab som äger Stora teatern.

LÄS MER: Här är Sveriges 20 bästa kommunslogans

De gamla skulpturerna på taket ska föreställa fyra olika muser i den grekiska mytologin. Det är komedins gudinna Thalia, tragedins gudinna Melpomene samt sångens och dansens gudinna Terpsichore med sin lyra i famnen.

Stor insats – klar i oktober

Tre av skulpturerna är original gjorda i terrakotta av bildhuggaren Carl Ahlborn, medan den fjärde är en kopia i betong. Enligt Arash Afkari är den fjärde skulpturen också lite mera svårtydd, men troligtvis handlar det om Calliope, kärleksdiktens gudinna med en papyrusrulle i handen.

Samtidigt med statyerna kommer hela Stora teaterns fasad att få sig en nödvändig översyn.

LÄS MER: Elin Andersson fick sjunga med Arvingarna på Storan

– Det är en rätt stor insats som beräknas vara klar i oktober. Då ska vi ha renoverat fastighetens alla fyra sidor och fixat sprickor, tak och dekor, säger Arash Afkari.

Fler putslagningar är beräknat

Under renoveringen ska även teaterns fönster och dörrar målas om, plåtar ska underhållas och armaturerna bytas ut mot mer tidsenlig belysning. Renoveringsarbetet inkluderar även flera kalkstensfriser och medaljdekorer som ska återställas.

– Det har krävts lite fler putslagningar av fasaden än vad vi trodde men arbetet rullar på och vi kommer säkert att vara klara i oktober som planerat, konstaterar Arash Afkari.

LÄS MER: Marvels superhjältar – Disneys verkliga kassako

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.