Marvels superhjältar – Disneys verkliga kassako

Av de tio mest inkomstbringande biofilmerna under 2010-talet var hälften Avengersfilmer – superhjältarna har blivit Disneys verkliga kassako. Senast i raden är den nya tv-serien om det tjötiga, omaka paret Falcon och Winter soldier.
– Vi är lite som poliserna i ”Dödligt vapen”, berättar Sebastian Stan som spelar Winter soldier.

ANNONS
|

I november 2018 avled 95-årige förläggaren och författaren Stan Lee. Fem månader senare blev ”Avengers: Endgame”, baserad på hans och tecknaren Jack Kirbys seriefigurer, världshistoriens mest inkomstbringande film. Den milstolpen missade alltså Stan Lee, men den gamle Marvelprofilen hann ändå uppleva hur hans superhjältar från 1940-, 50- och 60-talet tog över hela filmbranschen och kom att bli en kommersiell framgångssaga utan motstycke.

Den som vill nysta i Marvels filmiska universum (MCU) gör bäst i att börja med ”Iron man” från 2008 – eller ”Järnmannen” som han hette i svenska serietidningar på 1960-talet – och då framförallt med filmens hyllade huvudrollsinnehavare.

ANNONS

Det menar i alla fall göteborgaren Bo Engwall, 46, som fastnade för Stan Lees serietidningar redan som barn och har levt som Marvelfan i snart sagt hela sitt liv.

– När Robert Downey Jr fick rollen som ”Iron man” i den första av de nya Marvelfilmerna så förändrades allt. Det var han och ingen annan som satte bollen i rullning.

LÄS MER:Superhjältar lever förortsliv i "Wandavision"

Enligt Bo Engwall gick Robert Downey Jr in och bara ”krossade rollen”. Han satte sina oneliners med glimt i ögat och perfekt komisk timing. Den tidigare problemskådisen som bland annat suttit i fängelse för narkotikabrott var helt enkelt som klippt och skuren för rollen som miljardären och techgeniet Tony Stark.

Robert Downey Jr improviserade

Dessutom valde Robert Downey Jr enligt tidningen Indiewire att skjuta från höften och improvisera fram filmens sista kommentar, den när Tony Stark vid en presskonferens erkänner att det är han som är den hemlighetsfulle ”Iron man”. Så var det inte tänkt, inte alls, men producenten och högste Marvelchefen Kevin Feige (efternamnet uttalas faidji) valde ändå att behålla Robert Downey Jr:s överraskande replik. Resten är som man säger Marvelhistoria.

LÄS MER:Recension: ”Wandavision” – Disney Plus

Visserligen förlorade Marvels ”Iron man” det årets tittarstrid mot konkurrenten DC Comics mörka Batmanfilm ”The dark knight” från 2008 – men grunden var lagd och snart nog skulle Marvel komma att köra över sin konkurrent DC, vars mörka och lite deppiga figurer Batman, Superman, Aquaman, Wonderwoman och Catwoman helt enkelt inte kunde matcha Marvels superhjältar som är betydligt rappare i kommentarerna och mer ”easygoing”.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Zack Snyder’s Justice League”

– DC Comics försöker med sin egen ”Justice league” (vars senaste film har premiär på HBO Nordic nu i veckan) och visst är Batman en ikon av rang, men de lyckas inte få sitt koncept att fungera, det hänger inte ihop. Marvels filmer känns både proffsigare och mer genomtänkta, understryker Bo Engwall.

”Marvel är ett av Disneys viktigaste varumärken”

För svenska Marvelfans togs ett viktigt steg i september förra året. Då lanserades streamingtjänsten Disney Plus i Sverige. Plötsligt fanns tecknade Disneyklassiker, Pixarfilmer och ”Star wars” på en och samma sajt.

LÄS MER:Så bra är nya Disney plus

Men framförallt hade man samlat alla Avengersfilmer i Marvel Cinematic Universe – alltså Disneys lätt ansträngda samlingsnamn för vad som kommit att bli filmhistoriens mest framgångsrika biokoncept och inkomstbringande mediefranchise – även känt som MCU.

Tio nyckelhjältar i Marvels universum

  • Iron man – spelad av Robert Downey Jr.

Figuren som drog igång MCU och som driver hela filmserien framåt, både i form av Tony Starks tekniska innovationer och hans perfekt tajmade oneliners.

  • Captain America – spelad av Chris Evans

Den rättrådige och lite träige hjälten Steven Rogers från andra världskriget som fryses in, återvänder till livet och växer ut till Tony Starks jobbiga samvete.

  • Hulk – spelad av Mark Ruffalo

Den för svenska tv-tittare kanske mest kända figuren är också den näst smartaste i gänget, efter Tony Stark. Det vill säga som forskaren Bruce Banner, inte som hulken.

  • Black widow – spelad av Scarlett Johansen

Natasha Romanova är en före detta KGB-agent som bytt sida och slåss med The Avengers. Hon är född 1928 men har fått ett ryskt serum som gör att hon åldras väldigt långsamt.

  • Hawkeye – spelad av Jeremy Renner

Clint Barton aka Hawkeye växte upp på en cirkus i den amerikanska mellanwestern och blev där världens snabbaste och mest pricksäkra bågskytt.

  • Thor – spelad av Chris Hemsworth

Ja, detta är Odens son Tor direkt hämtad ur den nordiska mytologin – kaxig, odödlig och med hammaren Mjölner vid sin sida.

  • Scarlet witch – spelad av Elizabeth Olsen

Wanda Maximoff även kallad The Scarlet witch var länge en av de mer anonyma superhjältarna i MCU. Har kraftfulla förmågor och hade en tvillingbror som heter Pietro.

  • Vision – spelad av Paul Bettany

Vision är en android skapad av den onde Ultron för att krossa The Avengers men byter sida och blir god. Är i Marvelserien Wandavision gift med Wanda Maximoff.

  • Captain Marvel – spelad av Brie Larson

Den kraftfullaste av alla superhjältar i The Avengers. Dyker bara upp när skiten verkligen har slagit i fläkten.

  • Dr Strange – spelad av Benedict Cumberbatch

En cynisk men briljant hjärnkirurg som lärt sig att böja tiden och har en mantel som lever sitt eget liv.

Om 2000-talets första filmdecennium handlade om ”Sagan om ringen”, ”Pirates of the caribbean” och ”Harry Potter” så har de senaste tio åren utspelat sig i Marvels ständigt expanderande universum. Av de tio mest inkomstbringande biofilmerna under 2010-talet var hälften så kallade Avengersfilmer, och alla utom två (”Fast and furious 7” och ”Jurassic world”) återfinns nu under Disneys jättelika paraply.

– Marvel är ett av Disneys absolut viktigaste varumärken. Inte minst med tanke på alla de berättelser och tusentals skilda karaktärer och figurer som ryms i Marvels universum, säger Hans van Rijn, Disneys toppchef för Norden och Baltikum.

ANNONS

Marvelhotell och berg- och dalbanor

För honom som Disneychef betyder Marvel dessutom mer än bara nya filmer och tv-serier. Tillkommer gör, tja, allt annat. Inte minst merchandise i alla möjliga former.

LÄS MER:"Avengers" gör entré som spel

– Det är kläder och leksaker, soundtrack och spel ... och när våra äventyrsparker väl kan öppna igen blir det Marvelhotell och berg-och-dalbanor med Marveltema.

Kanske en Marvelpark på Disneyland?

– En hel Marvelpark vet jag inte om det blir, men det finns i alla fall planer på att öppna ett nytt Marvelhotell i anslutning till Disneyland Paris under 2021, berättar Hans van Rijn.

Marvels claim to fame är såklart deras filmiska universum – och det bara fortsätter att växa. I dagsläget finns ett 20-tal Avengersfilmer med flera uppföljare på gång och en färsk Avengersserie, Wandavision, som i maj följs av ”Loki”, en tv-serie centrerad kring asaguden Thors bråkige brorsa.

Men redan den här veckan lanserar Marvel sin nya tv-serie ”The Falcon and the Winter soldier” – och nyligen höll de båda huvudrollsinnehavarna Anthony Mackie och Sebastian Stan en presskonferens för europeiska medier.

LÄS MER:"Black Panther" blir tv-serie

– Man kan säga att vi plockar upp tråden där filmen ”Avengers: Endgame” slutade och försöker gå vidare med våra liv. Det handlar om att finna en plats i samhället utan att vara superhjältar, berättar Anthony Mackie.

ANNONS

Hans skådiskollega Sebastian Stan utvecklar resonemanget och tycker sig se tydliga paralleller mellan deras nya Marvelserie och flera gamla actionklassiker med munhuggande antihjältar från 1980-talet.

Falcon och Winter soldier – ett omaka par

– Alla Marvels tv-serier rör sig tonmässigt och tematiskt väldigt nära och parallellt med Marvels filmer, men här finns också tydliga ekon av ”Dödligt vapen” och ”48 timmar”. Jag vill minnas att Marvel faktiskt sålde in serien till oss genom att jämföra med just ”Dödligt vapen”.

I den gamla 1980-talsrullen var det Mel Gibson och Danny Glover som motvilligt tvingades samarbeta för att bura in brottslingar, i den här tv-serien består det omaka paret alltså av The Falcon (Anthony Mackie) och The Winter soldier (Sebastian Stan).

Det finns såklart flera praktiska skillnader mellan att spela in en film med två timmars action och en tv-serie med kanske sex-åtta timmars konfliktyta att fylla, som Anthony Mackie säger, men kanadensiska Kari Skogland som regisserat ”The Falcon and the Winter soldier” ser det inte riktigt så.

– Inte alls faktiskt. Jag tänker inte på det som att jag ”jobbar med tv”, för mig handlar det alltid om att göra film, om att göra underhållning. Gränsen mellan film och tv suddades ut för flera år sedan. Vad vi har gjort – så som vi har jobbat – är en sex timmar lång film, säger Kari Skogland vid samma presskonferens.

ANNONS

Skogland som även regisserat avsnitt av ”The handmaid’s tale”, ”Vikings” och ”The Punisher” understryker att det därför finns goda möjligheter till genuin karaktärsutveckling och en verklig chans att kunna ta berättelsen ett steg längre och två, kanske tre steg djupare.

– Som regissör finns det alla möjligheter i världen att plantera guldkorn och plocka upp dem först flera timmar senare.

Flera fördjupande Marvelserier på gång

Samma utveckling väntar nu för Samuel L Jacksons enögde rollfigur Nick Fury, bågskytten Clint "Hawkeye" Barton, den godhjärtade krukväxten Groot från ”Guardians of the galaxy” och det unga tekniksnillet Ironheart som alla kommer att få egna serier de kommande åren.

LÄS MER:Därför heter den omtalade Marvel-skurken Knull

Som vore inte det nog med folk att hålla reda på lanserade Marvel härom veckan den nya syskonserien ”Helstrom” som nu rullar på Disney Plus. Nästa år ansluter miljardären och före detta legosoldaten Marc Spector, känd som "Moon knight", en Batmanliknande och komplex figur med dissociativ identitetsstörning vars multipla personligheter kommer att fungera som ytterligare karaktärer i serien.

Utöver detta väntar fansen också med skräckblandad förtjusning på hur Disney ska kunna smälta in X-men och Fantastic four-gänget i Avengers-världen. På något sätt ska det väl gå, och då öppnas också en möjlighet att få in fler kvinnliga röster i MCU. En utveckling som ligger regissören Kari Skogland varmt om hjärtat.

ANNONS

– Jag arbetade med ”The handmaid’s tale” samtidigt som Metoo-rörelsen tog fart och dörren äntligen öppnades. Det var en kraftfull och tydlig förändring, kvinnor började ta plats och kunde höja sina röster utan att riskera jobbet, och nu långsamt börjar det märkas. Förutom ”The Falcon and the Winter soldier” är flera kommande Marvelserier och filmer regisserade av kvinnor, bland annat ”Black widow” (Cate Shortland) och ”The Eternals” (Chloé Zhao). Fler lär det bli.

LÄS MER:Rekordmånga kvinnliga huvudroller förra året

Enligt Kari Skogland är det uppenbart att ”den kvinnliga rösten” har blivit mer gångbar hos de stora actionfilmernas producenter.

– Dessutom har den typen av filmer blivit mer intressanta för kvinnliga regissörer att göra. Jag ser absolut en förändring i branschen och det är superpositivt.

Superhjältar – ett sätt att bryta rutinerna

Även i Marvels publikled är könsfördelningen jämnare än vad man kanske tror. Trots att en förkrossande majoritet av Marvels superhjältar och storskurkar fortfarande är män (om än inte mänskliga) så lockar filmerna och tv-serierna både manliga och kvinnliga tittare. Disneychefen Hans van Rijn understryker också att Marvelfansen i stor utsträckning finns i alla åldrar.

Varför tror du att vuxna människor dras till filmer om superhjältar?

– Bra fråga. Jag tror det handlar om att kunna fly en stund från vardagen. Att bryta med rutinerna och uppleva något annorlunda. Något som både Marvel och ”Star wars” kan erbjuda.

ANNONS

Så när får Iron man och The Mandalorian träffas?

– Det låter som ett väldigt spännande möte! Men skämt åsido, som bolag är Disney väldigt genomtänkt och noggrant med sina olika varumärken och jag ser inte att man skulle sammanföra Marvel och ”Star wars” på det sättet. Men det är min personliga uppfattning. Helt säker kan man aldrig vara, säger Hans van Rijn.

LÄS MER:Filmstudior bråkar om Spindelmannen

”Marvel har fler historier att berätta”

Men även i kaotiska universum finns det naturlagar och grundläggande regler man inte kan bryta mot. För Marvelälskaren Bo Engwalls del låter det helt osannolikt att hans ”Iron man” skulle fösas ihop med någon som helst figur från ”Star wars”. Det skulle gå emot den kanon och kontinuitet som ändå finns i MCU.

– Vissa saker kan man inte korsa. Det skulle bara bli fel och fånigt. Om inte Marvel vill göra en parodi på sig själva, och det tror jag inte att de vill.

I stället väljer Marvel att på nytt fylla på sitt befintliga universum med ännu fler superhjältar. Vid en livestreamad presskonferens från New York berättade Marvelchefen Kevin Feige (innan coronapandemin försenade lanseringen) att man var på gång med sin första transsuperhjälte, följt av en döv och en gay superhjälte.

ANNONS

LÄS MER:Johan Wanloo: Nog med Marvel – ge mig poesi och svartvita dokumentärer

Borde inte tittarna tröttna på alla superhjältar. Hur länge kan Marvels universum expandera?

– Hur länge som helst. Jag och mina vänner känner i alla fall ingen mättnadskänsla. Marvel har fler historier att berätta. Väldigt många fler, understryker Bo Engwall.

Nya och kommande produktioner från MCU

  • Wandavision (15 januari 2021)
  • The Falcon and the Winter soldier (19 mars 2021)
  • Black widow (7 maj 2021)
  • Loki (maj 2021)
  • Shang Chi and the Legend of the ten rings (9 juli 2021)
  • What if ... (sommaren 2021)
  • Hawkeye (sommaren 2021)
  • The Eternals (november 2021)
  • Spiderman 3 ( 17 december 2021)
  • Ms Marvel (under 2021)
  • Thor: Love and thunder (11 februari 2022)
  • Doctor Strange in the multiverse of madness (25 mars 2022)
  • Black panther 2 (8 maj 2022)
  • Captain Marvel 2 (8 juli 2022)
  • Guardians of the galaxy vol. 3 (2023)
  • Fantastic four (oklart)
  • Blade (oklart)
  • Deadpool 3 (oklart)
  • Moon knight (oklart)
  • She-hulk (oklart)
  • Ironheart (oklart)
  • Armor wars (oklart)
  • Secret invasion (oklart)

Källa: Marvel studios.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS