Mona Hussein har fotograferat barnen i Hammarkullen

Fotografen Mona Hussein är aktuell med utställning ”Vi är här!” om hur det är att växa upp i Hammarkullen. ”Varför göra ett område till en no-go-zone och låta allt handla om kriminalitet när här finns så otroligt många underbara människor?” undrar hon.

ANNONS
LocationHammarkullen||

Kraftfulla vindar blåser över Hammarkulletorget när Mona Hussein dyker upp utanför Folkets hus, med ett brett leende. Här i kvarteren har hon vuxit upp, här bor hennes syskon, kusiner, vänner. Här är hon, sedan barnsben, bekant med varenda sten, grusgrop och pulkabacke.

LÄS MER:Så gjordes den kultförklarade tv-serien ”Hammarkullen”

Erfarenheten av att ha vuxit upp i Hammarkullen kom väl till pass när hon tillfrågades om hon ville vara med i utställningen ”Vi är här!” som sedan 5 juni går att se på och runt torget.

– Jag visade en serie bilder på Hammarkullen konsthall förra året, på utställningen ”Orion”. Då hade jag framförallt fotograferat mina vänner, svarta tjejkompisar med slöja lite fashion style sådär. Efter det blev jag tillfrågad om jag ville vara med på den här utställningen också, förklarar Mona Hussein.

ANNONS

Att fånga minnet

Under sista året i gymnasiet gick hon en fotokurs. Sedan dess har hon fortsatt att ta bilder av området, sina vänner och sin familj.

– Jag älskade att fotografera redan som liten. Det var otroligt fascinerande att liksom kunna fånga minnet. När jag var tretton fick jag min första kamera av mamma, det var en Canon EOS 1100D, minns Mona Hussein.

LÄS MER:Göteborgs teaterchefer om arvet efter Sven Wollter

Vad som kännetecknar just hennes bilder är en svår fråga, säger hon, och får fundera en stund.

– Jag tar bilder på mina vänner som bor här. Jag kör på min känsla, och skildrar allt ur mitt perspektiv. Det är mest det, svarar hon sen.

Äldre bilder inspirerade

Inför arbetet med utställningen har hon inspirerats av fotografen Jens S Jensen, som även var författare. Hennes nytagna bilder kompletterar nu hans lite äldre, ofta tagna på samma platser. Jens S Jensen började dokumentera Hammarkullen redan 1974, ett arbete som sedan pågick under flera decennier.

– Mitt uppdrag var att ta bilder ur mitt perspektiv, som berättar något om hur det är att växa upp i Hammarkullen. Vad det är för ställe, var man hänger mest och mina tankar om hur det var när jag växte upp här, berättar Mona Hussein.

ANNONS

LÄS MER:I kväll kan de bli Ortens bästa poeter

Själv hängde hon allra mest på sin egen gård, som kort och gott kallades Gården.

– Där fanns fotbollsplan och gungor. Vi spelade kulor, cyklade, chillade. Kunde sitta och fika, och det var alltid många barn ute.

Mona Hussein visar och pekar. Fullt av barn spelar fotboll på de två inhägnade planerna under GP:s besök. Någon cyklar över sanden.

– Så det här var en väldigt viktigt plats för mig, konstaterar Mona Hussein som annars också hängde mycket på biblioteken i Hammarkullen och Angered.

LÄS MER:Ortens poet i Angered drog rekordpublik

Hammarkullen – en barnstad

I Hammarkullen är nästan en tredjedel av befolkningen under 18 år, lär jag mig av utställningen. Redan när stadsdelen blev till fanns barnen med i beräkningen. Lekplatser lades nära bostäderna, utemiljön gjordes rymlig och biltrafiken lades utanför området, berättas det på utomhus-utställningens första station.

– Det är fortfarande väldigt mycket barn här i området och det kändes som ett bra ställe att ha fått växa upp på. Det var alltid någon ute att leka med, barn i ens egen ålder. Hammarkullen är en...barnstad...typ, säger Mona Hussein.

LÄS MER:Efter succén: Ny bokmässa i Angered

Mycket ser dessutom exakt lika dant ut nu som när hon var liten. Med sina fotografier av vänner och familj visar hon en annan bild av Hammarkullen än den stereotypa, präglad av gängvåld och kriminalitet.

ANNONS

– Jag har vuxit upp med så mycket kärlek och lycka här i Hammarkullen, så min bild av området är enbart positiv, säger hon.

– Om någon annan har en annan bild så får det stå för dem.

LÄS MER:Så minns fotografen Per Englund Göteborgskravallerna

LÄS MER:Fotografen Trine Søndergaard fascineras av det introverta

Fakta: Mona Hussein

Ålder: 24 år

Bor: i Hammarkullen nära torget.

Yrke: fotograf och tandsköterska.

Familj: mamma och fem syskon.

Läser: mycket, mest fantasy och science fiction. En favorit är ”Den femte vågen” av Rick Yancey.

Lyssnar på: Mona Masrour, debutalbumet ”Scener”.

Tv-serie: just nu ”Mare of Easttown” på HBO.

Aktuell: med fotoutställningen ”Vi är här!” på och runt Hammarkulletorget. Den öppnade 5 juni och i sommar hålls guidade turer som kan bokas via jubileumskalendariet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS