Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mobilförbud råder visserligen redan på Konserthuset, men nu tvingas besökare låsa in sina telefoner i speciella påsar.
Mobilförbud råder visserligen redan på Konserthuset, men nu tvingas besökare låsa in sina telefoner i speciella påsar.

Mobilförbud på Konserthuset

Inga mobiler tillåts under komikern Hannah Gadsbys föreställning. För att säkerställa att mobilförbudet följs kommer arrangören tvinga publiken att låsa in sina telefoner specialtillverkade tygpåsar.

Ståupp komikern Hannah Gadsby har gjort stor succé med sin prisbelönta föreställning "Nanette" som bland annat visats på Netflix. Under fredagskvällen uppträder Gadsby för ett näst intill fullsatt Konserthus med sin nya show "Douglas". Under hela turnén har ett system där man låser in publikens telefoner i påsar använts på artistens begäran.

– Allt står på hemsidan och det ska ha gått ut information inför besöket via e-post. Det är helt enligt önskemål från arrangören, säger Therese Söderström, uthyrningsansvarig på Konserthuset.

Plomberas i påse

Mobilpåsarna fungerar som en form av plombering, där telefonerna stoppas i en påse innan man går in till föreställningen. De kan därefter enbart låsas upp på specifika platser som bestäms av arrangören. Man lämnar på så sätt aldrig ifrån sig telefonen men kan heller inte använda den så länge den är inlåst i påsen. Systemet har tidigare använts vid bland annat komikern Chris Rocks uppträdande på Scandinavium, något som besökare berättat skapade köer och förvirring bland publiken.

Läs mer: Tobias Holmgren "Chris Rock tar till snyggt fulknep"

Det är allt vanligare att artister ryter ifrån mot mobilanvändande på föreställningar. Förutom Chris Rocks har även artisterna Madonna och Jack White krävt att publiken placerar sina telefoner i en låst mobilficka.

Läs mer: Johan Lindqvist "Helt rätt att ta ifrån konsertbesökarna mobilen"

Evenemanget på Konserthuset presenteras av företaget Comic Soul från Norge som hyr lokalen för kvällen. De säger att det här är ett system som används för att säkerställa mobilförbudet.

– Det är viktigt att respektera och efterleva artistens önskemål. Mobilförbud hindrar inte nödvändigtvis att folk från att använda sina telefoner, säger Tina Tveit från arrangören A Comic Soul.

På Konserthusets hemsida står att förutom mobiltelefoner tillåts heller inte smarta klockor eller andra smarta accessoarer i någon form.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.