James Blunt uppträder inför en salong fullsatt med mobiltelefoner.
James Blunt uppträder inför en salong fullsatt med mobiltelefoner. Bild: Hussein Malla

Helt rätt att ta ifrån konsertpubliken telefonerna

Alla har numera en kamera i handen när vi går på konsert. Men inte länge till. Alltfler artister tar ifrån oss våra telefoner innan showen börjar. Äntligen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Finns det inte på Instagram har det inte hänt. Det bästa minnet från en konsert med älsklingsartisten är en skakig film med kasst ljud som autosparats i det digitala molnet. Kvällen blev så mycket bättre när alla gillade din bild på Facebook.

Eller? Nej, just det. Så är det inte alls.

Många har börjat trappa ned på användandet av sociala medier. Fler och fler har insett att det är mycket svårare att vara fullt ut närvarande med en ständigt aktiverad mobilkamera i nypan.

LÄS MER:Ullevi bokat för ytterligare konserter 2020

På konserter blir detta extra tydligt. Jag har tröttnat på att se spelningar duplicerade genom ett otal små skärmar som sträcks upp mellan mig och det som händer på scenen. Många artister har garanterat lessnat på att försöka förmedla något, skapa kontakt, piska upp liv och puls. Bara för att mötas av likgiltiga smartphones.

ANNONS

Istället för att vänta på det oundvikliga, att folk själva tröttnar på alla förbannade telefoner som sabbar konsertupplevelsen för dem själva och andra, har artisterna börjat ta tag i saken. Madonna är ute på en turné där hon uppträder i förhållandevis små arenor och kräver att alla fans placerar sina telefoner i en Yondr.

Yondr är ett fodral som låser fast din telefon och som sedan bara kan tas loss inom vissa bestämda områden, alltså inte inne i själva konsertlokalen. Du bär den med dig, men i praktiken är det som att du lämnat in telefonen i garderoben. En del fans har surnat till, men rimligen inser de flesta att konsertupplevelsen blir väldigt mycket bättre.

Madonna är långt ifrån ensam. Jack White var tidigt ute med Yondr. "Jag behöver publikens reaktioner, är de inte helt och hållet närvarande vet jag inte vad jag ska göra härnäst", förklarade han i en intervju med tidningen Rolling Stone.

Jack White har helt rätt. Livemusik är en kollektiv sak som bygger på kommunikation och samspel. Tar man bort den biten blir det kvar en artist som gapar sina låtar i in ett svart hål. Och så alldeles för många dåliga filmer på sociala medier.

ANNONS

LÄS MER:Fullbokade hotell inför Håkan Hellström på Ullevi 2020

Men det håller alltså på att ändras. Tillverkarna bakom Yondr arrangerar till och med numera en egen festival. Givetvis mobilfri, i marknadsföringssyfte och med budskapet att vara närvarande och uppleva det som händer utan att störas av skärmar och mobilkameror.

Ja, affärsidén går på tvärs med hur vi vant oss vid att allt kan spridas med hashtags och delningar. En jättefestival som Coachella hade inte varit en drömresa för så många om det inte vore för hur den ser ut på Instagram. Å andra sidan blir det inte lika kul att faktiskt komma dit när man redan sett och hört allt i sina flöden.

Den låsta telefonen är dessutom ett mjukare och smartare sätt att få bort telefonerna jämfört med att som exempelvis Bob Dylan och Alicia Keys instruera vakterna att helt enkelt rycka dem ur händerna på publiken.

Rimligen är det bara en tidsfråga innan det här blir vanligt även i svenska konsertlokaler och arenor. Eller så vi är helt enkelt såpass framsynta och förnuftiga att vi självmant låter telefonen stanna i fickan. Det blir roligare så. För alla.

ANNONS