Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Kändisarnas reaktioner på protesterna i USA

USA:s kongress stormades av hundratals demonstranter. En handling som fördöms av flera kändisar. Cynthia Nixon, Cardi B och Bette Midler är några som luftade sin ilska i sociala medier.

Joe Biden har godkänts som USA:s nästa president av kongressen, och Donald Trump har till slut erkänt sig besegrad trots ihärdiga påståenden om valfusk.

Under hösten har Trump krävt att de som stöttar honom ska göra sin röst hörd. Och det hände igår genom sammandrabbningar med polis. Fyra personer dog och flera ska ha skadats. Över 50 personer har gripits. Trump la ut ett klipp med talet där han säger ”Vi älskar er, gå hem” på Twitter, Facebook och Youtube. Både Facebook och Youtube plockade ner det. Twitter valde att stänga av Trump i 12 timmar.

Twitterfest av ilska och chock

Demonstrationerna har väckt starka reaktioner både av privatpersoner, politiker och bland kändisar. Många är arga och besvikna. I USA har bland annat skådespelaren och satirikern Sacha Baron Cohen gått ut med att Facebook borde stänga av Trump.

Cynthia Nixon, skådespelare känd från ”Sex and the city” och ”Ratched”, som själv kandiderade i guvernörsvalet i New York 2018 har länge varit politiskt aktiv. Hon kallar dem våldsamma demonstranterna för ”inhemska amerikanska terrorister” på Twitter.

Sångerskan Pink skrev också på Twitter att det är en sorgens dag för USA och att hon ”som en amerikansk medborgare, dotter till två veteraner, och syster till en annan, skäms över vad som händer i Washington”.

Skådespelaren Michael Keaton ifrågasatte varför inte nationalgardet var på plats vid Kapitolium liksom i somras under demonstrationerna för Black lives matter i ett inlägg på Twitter.

Även rapparen Cardi B drog paralleller mellan sommarens protester och gårdagens händelser och skrev på Twitter att ”demonstranter kallades djur, plundrare, banditer för upplopp och protester som krävde rättvisa och jämlikhet av samma människor som i dag är ute och gör samma skit för absolut ingenting”.

Skådespelaren Bette Midler beskrev upploppet som en kupp och kallade Trump för kriminell genom en hashtag på Twitter.

Reaktioner även i Sverige

I Sverige har bland annat forskaren och poddaren Emma Frans lagt upp ett ironiskt inlägg på Instagram om att ”hon visste att allt skulle lösa sig när 2020 var över”.

Kulturjournalisten Parisa Amiri skrev under dagen i sin story på Instagram att det är ett ”fullblown kuppförsök” och hon gjorde senare ett inlägg på plattformen där hon skrev om vårt ”(...) gemensamma samhällssklimat. Ingen begär silkesvantar, men att alla tar ansvar för att hålla samhället fritt från extremism och slutar underskatta skadliga rörelser.”

LÄS MER: Våld och kaos i USA – detta har hänt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra litteraturrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Litteraturrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.