Efter kravallerna – Trump erkänner sig besegrad

Fyra personer är döda och flera har skadats efter kravallerna vid Kapitolium i Washington DC. Ett av offren, en kvinna, sköts till döds inne i parlamentsbyggnaden. Övriga tre uppges ha avlidit av akuta medicinska skäl. Efter attacken fortsatte USA:s kongress sitt arbete och på torsdagsförmiddagen meddelades att den formellt godkänt Joe Bidens seger i presidentvalet. Kort efter meddelade Donald Trump att han ger upp – men fortsätter att hävda att valet inte gick rätt till.

ANNONS
|

Enligt CNN har Donald Trump lovat ett "fredligt överlämnande" av presidentmakten om 13 dagar – även om han inte håller med om själva valresultatet.

I ett uttalande som bekräftas av hans stab säger presidenten:

"Även om jag definitivt inte håller med om valresultatet, och fakta stödjer mig, så kommer vi att ha en fredlig överlämning den 20 januari. Jag har alltid sagt att vi kommer fortsätta slåss för att enbart lagligt lagda röster räknades, kommenterade Trump och fortsatte:

”Även om det här är slutet för den bästa första mandatperioden i en presidents historia så är det bara början på vår kamp att göra USA stort igen."

ANNONS

Trump går – Biden kommer

Därmed heter USA:s näste president även formellt Joe Biden.

På torsdagsförmiddagen, svenskt tid, meddelade kongressen att tillräckligt många elektorsröster godkänts för att Joe Biden ska kunna sväras in som landets näste president om 13 dagar, den 20 januari.

I valet i november fick Joe Biden 306 röster, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.

Donald Trump – på väg ut. Presidenten har erkänt sig besegrad. Kravallerna blev hans slutliga fall.
Donald Trump – på väg ut. Presidenten har erkänt sig besegrad. Kravallerna blev hans slutliga fall. Bild: Henrik Montgomery/TT

Efter de våldsamma kravallerna i Washington som inleddes på onsdagsförmiddagen, lokal tid, avbröt ledamöterna i representanthuset och senaten mötet.

De hade precis sammanträtt i två parallella möten för ett sista formellt godkännande av resultatet i presidentvalet när tusentals demonstranter stormade byggnaden.

LÄS MER: Ledamoten: ”Trodde vi var tvungna att slå oss ut”

Men vid tvåtiden natten till torsdagen, svensk tid, återupptogs det politiska arbetet.

Joe Biden har fått klartecken från kongressen – blir USA:s näste president.
Joe Biden har fått klartecken från kongressen – blir USA:s näste president. Bild: Susan Walsh

Och på torsdagsförmiddagen kom alltså beskedet som klargjorde att USA:s kongress formellt godkänt Joe Bidens seger i presidentvalet.

Det innebär att Biden har tillräckligt många godkända elektorsröster för att kunna sväras in som landets näste president.

Och att Donald Trump måste börja packa väskorna i Vita huset.

”Kapitolium är säkrat”

Efter onsdagens attack inledde vicepresident Mike Pence det återupptagna arbetet med ett tal om styrkan i amerikansk demokrati och fördömde våldet.

– Kapitolium är säkrat efter angreppet, sa Mike Pence.

LÄS MER: Biden: ”Vår demokrati är under attack”

ANNONS

Han sa vidare att det var en mycket mörk dag i Kapitoliums historia och fördömde våldet som han kallade för ett angrepp på demokratin.

Vice president Mike Pence fördömde våldet. En mycket mörk dag i Kapitoliums historia, betonade han.
Vice president Mike Pence fördömde våldet. En mycket mörk dag i Kapitoliums historia, betonade han. Bild: Erin Schaff

Sköts till döds inne i byggnaden

Pence hyllade samtidigt de poliser och tjänstemän som slagit tillbaka mot demonstranterna.

– Vi kommer aldrig att glömma de män och kvinnor som försvarade demokratins högborg. Våld vinner aldrig, frihet vinner. Det här är fortfarande folkets hus, betonade Pence i tv-sändningarna.

Protesterna i Washington DC som pågått under en tid och övergick på onsdagen till våldsamheter då framför allt anhängare till sittande presidenten Donald Trump tog sig in i Kapitolium.

Enligt uppgifter till New York Times ska attackerna till viss del ha organiserats av aktörer på den extrema högerkanten, bland annat med information om vilka gator demonstranterna skulle ta sig fram på för att undvika konfrontation med polisen.

Biden: ”Ett angrepp som saknar motstycke”

Joe Biden, som väntar på ett tillträda som USA:s president, fördömde attacken:

– Den är ett angrepp mot vår demokrati som saknar motstycke i modern tid, sa den kommande presidenten i ett tv-sänt tal.

I samband med upploppet sköts en kvinna till döds av polisen inne i Kapitolium. Närmare omständigheter kring den händelsen hade inte offentliggjorts på torsdagsmorgonen.

Ytterligare tre personer ska ha avlidit av akuta medicinska orsaker i samband med stormningen, enligt uppgift i amerikansk media ska en av dem ha avlidit till följd av en hjärtattack.

ANNONS

LÄS MER: Britt-Marie Mattssons analys: ”Skulden för kaoset ligger på Trump”

Ett stort antal personer skadades i samband med kravallerna, bland dem flera poliser. På torsdagsmorgonen, svensk tid, hade 52 personer gripits för inblandning i attackerna, några av dem uppges ha varit beväpnade. Efter dramat utanför parlamentsbyggnaden fortsatte polisen med att få bort demonstranter från gatorna.

Så fungerar USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, i januari 2021 startar det 117:e kongressmötet.

Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I nuläget har Republikanerna majoriteten i senaten med 52 ledamöter. Demokraterna styr i representanthuset med 233 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källa: Representanthuset och senaten

Ett utegångsförbud infördes från klockan 18, lokal tid, och ska gälla till 06.00 på torsdagsmorgonen, lokal tid. Borgmästaren Muriel Bowser förlängde undantagstillståndet i huvudstaden fram till den 20 januari, då Joe Biden svärs in som landets president, eftersom man befarar ytterligare oroligheter.

Trump utslängd från sociala medier

Trots dramatiken fortsatte president Donald Trump att hävda att det är grovt valfusk som ligger bakom protesterna och han uppmanade demonstranterna att ”inte låta motståndarna ta över makten” och gav dem i ett tal ”sin kärlek”.

När konsekvenserna av kravallerna var ett faktum uppmanade Trump förvisso demonstranterna att ”gå hem” men hyllade samtidigt deras protester som han menade var ett uttryck för den felaktiga och odemokratiska valprocessen.

På Twitter skrev Trump:

"Det är sådant här som händer när utmärkta patrioter, som så länge har blivit illa och orättvist behandlade bryskt och ondskefullt, blir bestulna en fantastisk jordskredsseger".

ANNONS

Inlägget var ett av tre som togs bort och Twitter beslutade att stänga av Trumps konto under tolv timmar.

Såväl Facebook som Instagram beslutade att låsa presidentens konto.

Några timmar senare tvingades presidenten inse att slaget var förlorat och erkände sig med visst motstånd besegrad.

Världen fördömde: ”En attack på demokratin”

LÄS MER: Kongressen fortsätter sitt arbete

Från hela världen kom fördömanden om onsdagens händelser i Washington DC – även från Donald Trumps politiska omgivning hördes allt fler och högre protester.

"Detta är hur valresultat ifrågasätts i en bananrepublik – inte vår demokratiska republik," skrev tidigare presidenten George W Bush i ett uttalande.

Ledare runt om i världen är enade i sina reaktioner över bilderna som har kablats ut från Washington DC.

"En attack på demokratin", säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau i en kommentar på Twitter.

– Det som hände i Washington är inte ett amerikanskt beteende, förklarade Frankrikes president Emmanuel Macron i en video.

Boris Johnson: ”Skamliga scener”

Liknande ord följde från Storbritanniens Boris Johnson, som i en kommentar skrev:

"Skamliga scener i den amerikanska kongressen. USA står för demokrati runt om i världen och det är nu viktigt att det sker en fredlig och ordnad maktöverföring".

Även övriga tre amerikanska expresidenter – demokraterna Jimmy Carter, Bill Clinton och Barack Obama – kom med fördömanden. Den senare skrev bland annat:

ANNONS

"Historien kommer med all rätt att komma ihåg dagens våldsamheter vid Kapitolium, pådrivna av en sittande president som gång på gång har ljugit om resultatet efter ett lagligt val, som en dag av vanära och skam för vårt land. Men vi skulle ljuga för oss själva om vi ser på detta som en överraskning."

Ann Linde: ”Trump borde erkänna sig besegrad”

Sveriges utrikesminister fördömer stormningen:

– Den är en attack på den amerikanska demokratin – samtidigt är jag glad över att kongressen så snabbt återupptagit sitt viktiga demokratiska arbete, sa hon till SVT.

Även Ann Linde riktade kritik mot president Trump.

– Han borde gå ut och erkänna sig besegrad och säga att valresultatet gäller. Han borde också fördöma det våld som förekommit, menade utrikesministern.

Under torsdagen har flera tunga experter uttalat sig om dramatiken i Washington.

Allvarligaste läget sedan 1861

– Det här är det allvarligaste inrikespolitiska läget sedan inbördeskrigets utbrott 1861, säger Jan Hallenberg, forskningsledare och expert på USA:s säkerhetspolitik vid Utrikespolitiska institutet, enligt TT.

Jan Hallenberg, expert vid Utrikespolitiska institutet menar att Trump-skandalerna är värre än Nixon-skandalerna.
Jan Hallenberg, expert vid Utrikespolitiska institutet menar att Trump-skandalerna är värre än Nixon-skandalerna. Bild: Jessica Gow/TT

Även Erik Brattberg, utrikespolitisk analytiker vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace och bosatt i Washington DC, konstaterar att det var en mörk dag för USA.

– Jag tror att det här var väldigt väntat och tyvärr en svart dag för den amerikanska demokratin, säger Brattberg.

ANNONS

Han säger vidare att invånarna i Washington hade varnats inför onsdagens demonstrationer och uppmanats att hålla sig hemma och undvika kontakt med president Donald Trumps anhängare.

”Värre än Nixon-skandalerna – Trump känner inga gränser”

Hallenberg menar att händelserna är historiska och kraftigt skadar USA:s anseende.

– Det är värre än Nixon-skandalerna, eftersom Trump har haft så många medlöpare, säger han och fortsätter:

– President Trump känner inga gränser. Frågan är vilka gränser de övriga republikanerna känner. Ställer inte 80–90 procent upp för demokratin i stället för Trump är skadan på det demokratiska systemet synnerligen allvarlig, säger Erik Hallenberg.

Erik Brattberg säger vidare att han inte tror inte att det är någon risk för att Joe Biden inte kan sväras in som USA:s 46:e president den 20 januari – men däremot kan ytterligare oroligheter uppstå fram tills dess, siar han

– Det är en väldigt exceptionell tid i det här landet och konspirationsteorier och desinformation frodas. Inte minst från presidenten själv – och han kommer fortsatt att ha miljoner anhängare över landet, säger han till TT och fortsätter:

– Det är enorma inrikespolitiska utmaningar som Biden står inför och de kommer nog att prägla hans tal vid installationen. Men förhoppningsvis kommer den politiska ledningen från Republikanerna då att stå bakom honom.

ANNONS

ANNONS