Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är Trumps tal som startade upploppet

Donald Trump talade till tusentals anhängare under onsdagen – där han återigen kritiserade valresultatet som han kallade för en ”stöld”.
Efter talet stormade hundratals Trump-anhängare Kapitolium.

Tumultet som uppstod i USA:s huvudstad Washington under onsdagen skedde efter att den avgående presidenten Donald Trump sedan valdagen den 3 november förra året återkommande kommit med anklagelser riktade mot valresultatet.

Det var detta som ledde till att hundratals demonstranter stormade Kapitolium under onsdagen, då kongressen skulle tillkännage Joe Biden som ny president.

Trump hade på förhand, redan den 20 december, twittrat ut om att det skulle hållas en stor protest i huvudstaden den 6 januari.

”“Big protest in DC on January 6th. Be there, will be wild!”, skrev Donald Trump.

En person skjuten

Enligt polisen dog fyra personer under kaoset som uppstod under onsdagen. En person dog av skottskador medan ytterligare tre av medicinska skäl. 52 personer greps.

Tumultet eskalerade efter att Donald Trump hållit tal till tusentals anhängare som hade samlats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi kommer aldrig ge upp, vi kommer aldrig vika ner oss, sade Trump och manade sina supportrar till kamp.

Enligt Reuters manade Trump sina supportrar till ”kamp”. De demokratiska vinster som utropats i olika delstater senaste dygnet kallade Trump för en ”explosion av skitsnack”.

”Måste ha fred”

Efter att situationen urartat efter talet lade Donald Trump till slut upp en video på twitter där han manade sin anhängare till ett stopp på våldsamheterna.

”Jag vet att ni är sårade. Vi har haft ett val som har stulits från oss. Det var en jordskredsvinst”, sade Trump och fortsatte:

”Men ni måste gå hem nu. Vi måste ha fred. Vi måste ha lag och rättvisa”.

Trump kallade senare mobben som stormade parlamentsbyggnaden för ”stora patrioter”, vilket ledde till att Twitter nu har låst hans konto.

,

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.