Joe Farrellis börjar med febermätare

Den som kliver in på krogen Joe Farrellis på Avenyn möts av lite ovanlig syn. En maskin som mäter feber.
– Det är för att människor ska känna sig lite tryggare, säger Lars-Erik ”Lalle” Morberg, som äger restaurangen.

ANNONS
|

Dottern Clara Morberg visar hur det fungerar. Man riktar ansiktet mot den läsplatteliknande skärmen och får sitt resultat. Maskinen som Joe Farrellis har införskaffat är en febermätare. En något ovanlig syn i Göteborgs krogliv.

I somras meddelade klubben Port du Soleil att de börjar med feberscanning. Men de har varit relativt ensamma om draget. Det menar åtminstone Bernadett Weber, enhetschef för avdelning för livsmedelskontroll på miljöförvaltning.

– Febermätning har jag inte hört talas om. Det är inte heller något som vi i grund och botten skulle kontrollera, för det ingår inte i vår lagstiftning, säger hon.

LÄS MER:Port du soleil har infört feberkontroller mot corona

Barnen gillar nya maskinen

Nu har klubben alltså fått sällskap av Joe Farellis. Enligt Lars-Erik Morberg ska kroggästerna som stött på den nya maskinen ha varit positiva.

ANNONS

– Kanske har det varit någon som bara: ”hur vetenskapligt är det här då?”, men folk vill ju testa sig. Alla som kommer hit. Barnen tycker att det är jätteroligt, säger han.

Än så länge har ingen som besökt Joe Farellis visat sig ha feber. Lars-Erik Morberg är inte särskilt orolig för att det skulle bli någon konflikt om maskinen skulle ge utslag.

– Jag tror att alla är rörande överens om att den personen nog ska gå hem.

– Sen ska det sägas att vi inte har ställt det som ett krav att man ska testa sig, utan vi ser det mer som en tjänst.

”Som att skjuta med hagelgevär”

Peter Nolskog är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. För honom är det en nyhet att krogar nu har börjat med febermätning i dörren.

– Jag har faktiskt inte hört om det tidigare i Sverige. Men det är vanligt utomlands på flygplatser och så. Det är ett ganska grovmaskigt nät, men du kan säkert förhindra att en del kommer in med symptom på restaurang, säger han.

Är det något du skulle rekommendera andra att börja med?

– Nej, eftersom det är så pass grovmaskigt. Långt ifrån alla har feber. Det är lite som att skjuta med hagelgevär, du träffar förstås något men inte allt. Det viktiga är att folk som går ut inte känner sig sjuka, säger Peter Nolskog.

ANNONS

LÄS MER:Så klarade krogarna coronasommaren – Göteborg sticker ut

Lars-Erik Morberg håller med om att det är viktigt att människor nu följer sitt sunda förnuft. Att man stannar hemma om man är sjuk och håller avstånd. Fast även om den nya febermätaren inte fångar upp allt är det åtminstone ett steg i rätt riktning menar han.

– Mitt i detta gör vi vad vi kan. Vi kollar åtminstone temperatur, säger Lars-Erik Morberg.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS