Här ska sagan om Karl-Bertil Jonsson bli film i Göteborg

Karl-Bertil Jonsson kommer till Göteborg. Bland annat Börshuset, Haga och Kastenhof i Lerum blir spelplats för den nya filmen om Tage Danielssons älskade figur.
– Göteborg passar fint för den här sagan, konstaterar regissören Hannes Holm.

ANNONS
|

För Hannes Holm, med en lång rad bioframgångar bakom sig, är det allt annat än nytt att filma i Göteborg. Redan långfilmsdebuten ”En på miljonen”, tillsammans med Måns Herngren och med stjärnuppställningen Gösta Ekman, Tomas von Brömssen och Ulla Skoog, gjordes i Göteborg.

Nu är det alltså dags igen. Den 20 oktober börjar man filma ”Karl-Bertil Jonssons julsaga” på nogsamt utvalda platser i och omkring Göteborg.

– För mig är det viktigt att det vi gör en saga. Många tar för givet att berättelsen om Karl-Bertil utspelar sig i Stockholm eftersom det finns en del sådana markörer i den tecknade filmen. För mig kan det likaväl vara Göteborg eller Borås, säger Hannes Holm som ägnat hela sommaren åt att göra färdigt manus.

ANNONS

– Det snöar i mer eller mindre varenda scen så jag har tyckt det varit lite konstigt när resten av familjen stuckit iväg för att bada. Jag blir så uppslukad av skrivandet.

Coronan tvingade fram andra inspelningsplatser

Parallellt har det gjorts ett omfattande fotarbete för att hitta rätt inspelningsplatser. Efter ett första urval har uppslag och idéer hamnat på Hannes Holms och producenten Henrik Widmans bord.

Från början fanns planer på att filma vissa delar i Polen, på grund av coronan tvingades man tänka om och leta närmare.

– Berättelsen utspelar sig delvis i fattiga miljöer och det kan illustreras med trånga utrymmen och smala gränder. Så då hamnade vi i Gamla stan, men det ska ju inte synas att vi är där, säger Hannes Holm.

Rutinerade Hannes Holm är den som regisserar den nya filmen om Karl-Bertil Jonsson.
Rutinerade Hannes Holm är den som regisserar den nya filmen om Karl-Bertil Jonsson. Bild: Claudio Bresciani/TT

I Göteborg hittade man desto pampigare inspelningsplatser. Delar av Kastenhof i Lerum blir familjen Jonssons ståndsmässiga hem och Televerkets gamla hus vid Kaserntorget blir posthuset där fjortonårige Karl-Bertil jobbar under jullovet.

– Vi behövde en byggnad som visar att något viktigt pågår där. Biobesökarna behöver få klart för sig att Posten på den här tiden var en maktfaktor och att det därmed är ett ganska allvarligt brott Karl-Bertil gör sig skyldig till när han tar paketen med julklappar, säger Hannes Holm.

ANNONS

LÄS MER:Villa Kastenhof i Lerum är till salu för en hemlig summa

Krig och flyktingar får plats i filmen

Just tiden är ju annars lite flytande i sagan om Karl-Bertil Jonsson. I den tecknade versionen blandas markörer från tiden för andra världskriget med en flimrande tv-apparat.

– För mig är inte tid eller plats avgörande, det är det sällan i en saga. Däremot vill jag hitta sådant tittarna kan relatera till. Krig och en känsla av oro finns i bakgrunden i originalet och just krig, konflikt och flyktingar finns i alla tider. Så det kommer att ha en plats i vår film också, berättar Hannes Holm.

LÄS MER:Stukad filmbransch hoppas på höstens filmer

LÄS MER:Här är filmerna som spelas in i Västra Götaland i höst

Hannes Holm är fullt medveten om att en film om folkkäre Karl-Bertil Jonsson kan komma att väcka starka reaktioner. Många ser den, som en familjetradition, varje julaftons kväll.

– Det finns säkert de som tycker att detta är ett helgerån. Karl-Bertil är en klassiker, men det är ”Hamlet” också och den har gjorts massor av gånger. Det gäller att vårda berättelsen utan bli puritan, konstaterar Hannes Holm.

Hur skulle du beskriva kärnan i berättelsen om Karl-Bertil Jonsson?

– Jag vill med att göra denna film slå ett slag för devisen: tänk själv. Det gör Karl-Bertil och bryter faktiskt mot en lag för det han tror på. Civilkurage med vetskapen om att hans handling inte kan förändra hela världen men att ibland betyder ”lite” mycket.

ANNONS

Vem som ska spela Karl-Bertil Jonsson? Det är fortfarande hemligt. Men Hannes Holm är förväntansfull.

– Jag får inte berätta än vem det är men jag kan säga att jag verkligen är jäkligt glad för vår Karl-Bertil.

Karl-Bertil Jonssons julafton

Skriven av Tage Danielsson och tecknad för filmen av Per Åhlin. Tage Danielsson är berättare i filmen och musiken är skriven av Arne Domnérus och komponerad av Gunnar Svensson.

Sagan handlar om unge Karl-Bertil Jonsson som under en jul jobbar på Posten och inspirerad av Robin Hood bestämmer sig för att ta julklappar som ska till rika familjer och istället dela ut dem till fattiga.

Filmen visats på SVT varje julafton sedan 1975.

Hannes Holms film om Karl-Bertil Jonsson ska få biopremiär julen 2021. Det blir hans första långfilm sedan ”Ted – för kärlekens skull” från 2018.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS