Ellen Mattson, författare och mångårig GP-skribent, blir ny ledamot i Svenska Akademien.
Ellen Mattson, författare och mångårig GP-skribent, blir ny ledamot i Svenska Akademien. Bild: Jenny Ingemarsson

GP-skribenten Ellen Mattson invald i Akademien

Ellen Mattson, författare och medarbetare på GP Kultur, och författarkollegan Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien.
– Det hade känts fegt att tacka nej, säger Ellen Mattson till GP.

ANNONS
|

När GP når Ellen Mattson sitter hon i sitt hem och dricker en kopp thé och pausar intervjun helt kort för att släppa in pianostämmaren. Men det är ingen vanlig dag, för i bakgrunden ringer hemmets telefon.

Nyheten att Ellen Mattson, författare och litteraturskribent på GP Kultur, väljs in i Svenska Akademien har just släppts och alla vill prata med henne.

Grattis!

– Tack så hemskt mycket.

LÄS MER: Ellen Mattson om skrivandets lycka

LÄS MER: Ellen Mattson om katten Murre

Vad tänkte du när du fick frågan?

– Jag blev uppjagad. Väldigt glad och smickrad, men också lätt hysterisk över hur jag skulle klara av ett sådant uppdrag rent praktiskt. Det är mycket resor som jag oroar mig för, men samtidigt är det inte något man tackar nej till.

ANNONS

Vad gör uppgiften så speciell?

– Det är en unik uppgift, samtidigt som jag ju har hållit på med att läsa text och formulera mig kring det i hela mitt liv. Men Svenska Akademien är en institution som inte är lik någon annan, så det var väldigt hedrande att få frågan.

Hur länge har du känt till det här?

– Jag fick frågan i måndags och var positivt inställd från början, men tog mig tid att fundera och resonera med förläggaren Eva Bonnier innan jag svarade definitivt. Men nog kände jag på mig att jag skulle säga ja. Det är en fråga man kan vara rädd för, men det hade känts fegt att tacka nej.

Ellen Mattson på Marstrand.
Ellen Mattson på Marstrand. Bild: Jenny Ingemarsson

Tvekade du med anledning av det senaste årets turbulens kring Akademien?

– Man kan ju inte låta bli att ta in det i sina funderingar. Hade jag fått frågan för ett år sedan, så hade jag nog svarat på ett annat sätt. Men nu har det hänt ganska mycket, det har kommit nya inval och signaleras om enighet att förändringsarbete behövs göras och då känns det rätt att säga ja. Akademien är en så pass viktig institution och jag vill att den ska finnas kvar, trots det som hänt.

ANNONS

LÄS MER: Ellen Mattsons samlade texter för GP Kultur

Varför är det viktigt att Akademien breddar sin kompetens vad gäller prosa?

– Det är jätteviktigt att det finns författare i Akademien. Jag är inte forskare eller teoretiker på något sätt och har ingen hög universitetsexamen. Jag är en läsare och skrivare av romaner och det är viktigt att det finns i Akademien, för det är ju det vi håller på med där, att läsa texter.

Kommer du att kunna fortsätta skriva själv nu?

– Det måste jag kunna, jag måste se till att det går och det var något jag sa till om när jag fick frågan. Jag är författare. Om jag slutar att vara det så finns det ingen mening med min tillvaro längre. Dessutom skulle det bli konstigt om jag skulle upphöra, jag är ju invald som författare.

LÄS MER: Ellen Mattsons "Tornet och fåglarna" recenseras i GP

Hur ska du fira detta?

– Jag ska absolut fira, men inte just i dag, för det är både pianostämmare och läkarbesök på schemat. Och bubbel blir det inte, jag får bara ont i huvudet. Det får blir en kopp te.

ANNONS

GP:s kulturchef: "Ett glädjande kvitto"

Ellen Mattson är den andra av GP:s kritiker som tar plats i Akademiens verksamhet. GP:s scen- och litteraturkritiker Mikaela Blomqvist är sedan tidigare en extern sakkunnig i Akademiens Nobelkommitté.

– Att Svenska Akademien fortsätter att rekrytera bland GP:s skribenter är ett glädjande kvitto på kompetensen som finns på våra sidor, säger GP:s kulturchef Björn Werner.

Svenska Akademien har fått ta emot kritik för den ojämna könsfördelningen. Före dagens inval fanns det bara tre kvinnor i institutionen: Kristina Lugn, Jila Mossaed och Tua Forsström.

I och med att Ellen Mattson och Anne Swärd tillträder kommer institutionen ha 17 ledamöter. Bara en stol återstår att fylla.

– Vi tycker att vi behöver bredda vår kompetens vad gäller prosan. Vi har tidigare valt in två väldigt fina lyriker. Men vi behöver också titta lite närmare på prosakonstnärer och nu har vi valt in två väldigt fina prosaister, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

FAKTA: Två meriterade författare

Ellen Mattson får stol 9 och efterträder Jayne Svenungsson. Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13. De tar sitt inträde i Akademien på högtidssammankomsten i december.

Ellen Mattson, född 1962, är bosatt i Ljungskile i Bohuslän och har främst gjort sig känd för sina psykologiskt insiktsfulla romaner. Hon har fått många priser för sina böcker, bland annat De Nios Vinterpris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och så sent som för några veckor sedan Gerard Bonniers pris, som delas ut av just Svenska Akademien.

Anne Swärd, född 1969 och bosatt utanför Ystad, debuterade 2003 med "Polarsommar" för vilken hon nominerades till Augustpriset. Även Swärd är känd för sina romaner, varav den senaste, "Vera", fick GP:s kritiker att beskriva författaren som "en gudabenånad berättare och en epiker av stora europeiska mått". (TT)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS