Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pasi Välimaa var i åtta år professor vid HDK i Steneby. Bild: Jenny Borg
Pasi Välimaa var i åtta år professor vid HDK i Steneby. Bild: Jenny Borg

GP:s kritiker minns Pasi Välimaa: "en lysande samtida textilkonstnär"

"Det är få förunnat att uppnå en sådan konstnärlig lyhördhet och just därför så oerhört sorgligt att den redan har tystnat." Boel Ulfsdotter minns textilkonstnären Pasi Välimaa som gått bort 51 år gammal.

I och med Pasi Välimaas tragiska bortgång, förlorade Sverige en lysande samtida textilkonstnär. Jag påminns om när vi först träffades, för drygt 25 år sedan. Hans bana var då fortfarande i vardande och jag förundrades över att denne blonde, storvuxne yngling bara hade en sak för ögonen; att få brodera. När jag sedan såg hans verk förstod jag att hans magkänsla hade lett honom helt rätt. Hans broderade verk är minutiösa och djupt kontemplativa. De utstrålar faktiskt precis samma tysta lugn som han själv gjorde.

Under 2000-talet har vi kunnat njuta av hans konst i vårt eget närområde vid några tillfällen, med början i Borås och mottagandet av Nordic Award in Textiles 2004. Jag förstod att denna ära kom både tidigt och oväntat i hans karriär på hans stressade röst när han bad att få låna ett av sina verk från mig till utställningen. Andra minns säkert hans små juveler till broderade tält som han visade vid samma tillfälle. Därefter kom framgångarna helt följdriktigt slag i slag, inte minst i form av hans pedagogiska gärning sedan han 2009 blev professor i textil konst vid HDK Steneby.

I tillägg till de broderade verken, är Pasi Välimaas sidenreliefer i dag välkända offentliga utsmyckningar. I utställningen på Nääs Konsthantverk 2012 visade han en mer kontemplativ och inåtblickande svit han kallade "Sidenvägen" som utmanade genom att bjuda in till ett långsamt betraktande. De nästan manshöga verken hängde så att besökaren kunde röra sig mellan dem och in bland dem. Det lätta sidenet böljade sakta medan ögat följde de breda sepiafärgade penseldragen. Den känsla av materialitet som följde på hans djärva anslag var här fullständigt överväldigande.

LÄS MER: Nääs Konsthantverk | Pasi Välimaa

Några år senare, 2017, ställde han ut på Galleri Anna H i Göteborg tillsammans med keramikern Kennet Williamsson. Välimaas skira väggverk i duvblått och sepiabrunt på siden var skapade med en starkt målande rörelse. Deras försynta skönhet ingav en känsla av djup harmoni och välgörande lugn. Det är få förunnat att uppnå en sådan konstnärlig lyhördhet och just därför så oerhört sorgligt att den redan har tystnat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.