Ann Catrine Fogelgren: Flytten är nödvändig för att hålla konsthallen relevant

Göteborgs Konsthall upplevs som sluten och otillgänglig. I Slakthusområdet finns de lokaler som behövs för att skapa en angelägen och tillgänglig mötesplats för den samtida konsten, skriver Ann Catrine Fogelgren (L) i ett svar till Pontus Hammarén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Till skillnad från Pontus Hammarén (GP 15/10) anser en enig kulturnämnd att omlokaliseringen av konsthallen till Slakthusområdet, Gamlestaden, innebär en starkare lokal förankring av konsthallens verksamhet.

Konsthallen har länge varit i behov av nya lokaler. Arbetet med att flytta konsthallen har i olika former pågått sedan 2011, så det är inte en plötsligt uppkommen fråga. 2021 fattade sedan kommunfullmäktige beslut om en om- och tillbyggnad av Göteborgs Konstmuseum. En omlokalisering av konsthallen är en förutsättning för det fortsatta utvecklingsarbetet med stadens konstmuseum.

Konsthallen, som ritades av Sigrid Ericson och Arvid Bjerke, invigdes 1923 till Göteborgs jubileumsutställning. I dag upplevs Göteborgs Konsthall som sluten och otillgänglig. I Slakthusområdet finns de lokaler som behövs för en konsthall relevant för nutidens behov. Nuvarande lokaler har under lång tid varit svårarbetade och trånga för personalen. Konsthallen behöver hålla stängt 14 veckor per år för att installera nya utställningar, då det bara går att ha en utställning i taget. Konsthallens framgångsrika arbete med barn och unga kommer att kunna stärkas och utvecklas då nya lokaler innebär fler och mer varierade ytor för denna verksamhet. En egen byggnad, i markplan, ger goda möjligheter till intag av konst och material, vilket det är svårigheter med i dag.

ANNONS

Det nya områdets karaktär, som nu håller på att utvecklas, ligger väl i linje med konsthallens målsättning att arbeta platsspecifikt med samverkan och breddat målgruppsarbete. Här finns en variation av äldre och nyare etableringar – ett rikt föreningsliv och andra verksamheter att samverka med på platsen.

En omlokalisering av konsthallen är en förutsättning för det fortsatta utvecklingsarbetet med stadens konstmuseum.

Det stämmer som skribenten framför att Götaplatsen kommer att bli något av stadens kulturella centrum när Nya konst kommer på plats. Men detta innebär inte att andra delar av staden inte ska få del av den skattefinansierade kulturen och att allt ska hamna inom en snäv radie. Kulturen ska vara en bärande del av stadsutvecklingen och konsthallen passar väl in i det nya området i Gamlestaden, vilket kommer öppna upp för nya möjligheter och besökare.

Pontus Hammarén ifrågasätter placeringen utifrån att den sker i stadens periferi, och tar upp Liljevalchs i Stockholm som exempel. Dock tar det lika lång tid (14 minuter) att ta sig med spårvagn från Kungsträdgården i Stockholm till Liljevalchs på Djurgården, som det gör att ta spårvagnen från Brunnsparken i Göteborg till Slakthusområdet i Gamlestaden.

I nya lokaler kommer Göteborgs Konsthall kunna skapa en angelägen och tillgänglig mötesplats för den samtida konsten för fler. En konsthall med möjlighet att hålla öppet året runt för besökare, med plats för fler utställningar, och där verksamhetens, personalens och samarbetspartners behov och önskemål tas tillvara.

ANNONS

Ann Catrine Fogelgren (L) är ledamot i Kommunfullmäktige och ordförande i Kulturnämnden

Läs mer i GP kultur:

LÄS MER:Låt göteborgarna få behålla sin konsthall i Göteborgs mitt

LÄS MER:Flytten av Konsthallen kan ge en ny frihet

LÄS MER:Så fungerar det på Göteborgs konstgallerier – bästa tipsen för ett lyckat köp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS