Eurovision rullar på som om Ukrainakonflikten inte fanns

Ukrainas artist drar sig ur Eurovision – men tävlingen rullar oförtrutet vidare. Att en invasionsstyrka står beredd vid gränsen till ett europeiskt land hindrar varken tonartshöjningar eller halsbrytande koreografi.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Den ukrainska sångerskan Alina Pash drar sig ur Eurovision song contest. Det är förstås inte av konstnärliga skäl. Alina Pash vann hemlandets variant av Melodifestivalen med en suggestiv låt som blandar språk och sångtekniker med en känslosam text om Ukrainas historia. Oddsmakarna höll den som en tidig favorit till en topplacering i tävlingen.

I stället rör det sig om anklagelser att Pash ska ha besökt den annekterade Krim-halvön illegalt 2015. Ukrainska public service-kanalen UA:PBC har sedan en tid tillbaka utrett händelsen, men artisten själv förekom deras beslut.

"Jag vill inte vara en del av den här smutsiga historien längre. Det är med tungt hjärta som jag drar tillbaka min representation av Ukraina i Eurovision Song Contest", skriver hon på Instagram.

ANNONS

Eurovisions hemsida uppger man däremot inget skäl till att Alina Pash hoppar av, utan skriver enbart att det var ett gemensamt beslut mellan henne och UA:PBC.

LÄS MER:Måneskin har skapat den moderna rockstjärnan

Något land hoppar av varje år

Det borde vara ett dramatiskt besked, inte minst då oron växer i Europa för en rysk invasion av Ukraina. I stället känns det väntat, nästan vardagligt. Nu för tiden är det i princip standard att någon ställer in sin medverkan i Eurovision av politiska skäl.

2021 hoppade Armenien av. Stridigheterna med Azerbajdzjan över regionen Nagorno-Karabach hade triggat protester i landet och resulterat i en regeringskris. Samtidigt diskades Belarus bidrag för att det ansågs för politiskt av arrangörerna. Året dessförinnan var det Ungern som drog sig ur redan innan pandemin stoppade allt. Tävlingen hade blivit för HBTQ-vänlig menade de.

2019 påminner i sin tur om i år. Då fick ukrainska artisten Maruv inte delta eftersom hon tidigare uppträtt i Ryssland och två år tidigare hindrades ryska Julia Samojlova från att resa till värdstaden Kiev för att hon uppträtt på Krimhalvön.

Europa är präglat av konflikter. Såren från världskrig, etniska folkmord och järnridåer gör sig alltjämt påminda. Händelserna vid Ukrainas gräns är bara ett exempel

ANNONS

Samtidigt rullar det gamla fredsprojektet Eurovision oförtrutet vidare. Med samma ambition om att vara opolitiskt – trots att dess 65-åriga historia är så sprängfylld av flaggkupper, bojkotter och protester att det ibland kan framstå mer som ett EU-toppmöte än en sångtävling.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS